Balonarea, legătura cu cantitatea de sare consumată

Balonarea poate fi dată de cantitatea de sodiu consumată  FOTO: pexels.com
Balonarea după mâncare are legătură cu consumul unor alimente, însă specialiștii au reușit să stabilească o legătură și cu cantitatea de sare.

Balonările după mâncare pot fi o obișnuință pentru unele persoane, însă un studiu publicat în The American Journal of Gastroenterology sugerează că poate e cazul să se reducă aportul de sodiu (sare).

Oamenii de știință au analizat datele din abordările dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale - studiul de sare (DASH-sodiu) de acum două decenii. Studiul original a comparat dieta DASH - o dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi și bogată în fructe, nuci și legume - cu o dietă de control cu conținut redus de fibre.

Studiul a analizat, de asemenea, aportul de sare, deoarece participanții au consumat atât versiuni cu conținut ridicat de sodiu, cât și cu conținut scăzut de sodiu. Studiul s-a concentrat în principal pe modul în care sodiul alimentar a afectat tensiunea arterială.

Nu doar fibra e responsabilă de balonare

În noua analiză, cercetătorii au descoperit - așa cum se așteptau - că dieta DASH cu conținut ridicat de fibre a crescut riscul de balonare cu aproximativ 41% în comparație cu dieta cu control scăzut de fibre. De asemenea, bărbații erau mai susceptibili la balonare decât femeile.

Dar se dovedește că nu a fost doar fibra ridicată care a provocat balonarea.

Cercetând mai profund, cercetătorii au descoperit că versiunile cu conținut ridicat de sodiu ale dietelor DASH și de control au crescut colectiv riscul de balonare cu aproximativ 27%, comparativ cu versiunile cu sodiu scăzut. Încă nu este clar modul în care sodiul provoacă balonare, dar faptul că sodiul provoacă retenția de apă poate fi un factor.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel