Băieții la pubertate: vârsta la care au cea mai rapidă dezvoltare, tot mai mică

Băieții la pubertate se dezvoltă tot mai dereme
Vârsta la care băieții aflați la pubertate înregistrează cea mai rapidă dezvoltare este din ce în ce mai mică, potrivit datelor colectate de-a lungul mai multor decenii.

În perioda pubertății, la băieți este cunoscut faptul că există un moment în care înregistrează o dezvoltare rapidă, o creștere în înălțime cu o viteză mult mai mare față de restul peroadei. Această vârstă se pare că este tot mai mică, după cum aată un studiu realizat în Suedia.

Claes Ohlsson, doctor de la Universitatea din Göteborg din Suedia, și colegii au colectat date despre înălțimea și greutatea din documentele de sănătate școlară pentru băieții născuți începând din 1947 în fiecare an, iar apoi din cinci în cinci ani, la cei născuți din 1951 până în 1996 (375 de băieți pentru fiecare cohortă de naștere), din 1947 până în 1991; 340 de băieți pentru cohorta de naștere în 1996; și 4.090 de băieți pentru totalul cohortei).

Autorii au estimat vârsta la viteza maximă de creștere (PHV), viteza maximă de creștere în perioada pubertății și indicele de masă corporală din copilărie (IMC) la vârsta de 8 ani pentru toți participanții la studiu.

Vârsta de creștere maximă, tot mai mică

Cercetătorii au descoperit că vârsta medie la care se înregistrează cea mai rapidă creștere a fost de 13,9 ani. O asociație semnificativă a fost remarcată între anul nașterii și vârsta la care se înregistrează această creștere rapidă. Cu cât s-au născut mai târziu, cu atât momentul în care s-a înregistrat cea mai mare viteză a creșterii a fost mai devreme. Astfel, penru fiecare avansare cu 10 ani a anului nașterii, vârsta la care s-a înregistrat viteza maximă de creștere a fost cu 1,5 lun mai devreme.

La repetarea analizelor pentru subgrupul de băieți născuți în Suedia și cu părinții născuți în Suedia, rezultatele au fost similare, ceea ce sugerează că tendința seculară nu a fost explicată prin schimbările demografice ale populației în perioada de studiu.

 „Oferim dovezi ale unei tendințe seculare pentru cronica pubertală anterioară la băieți, care este explicată parțial printr-un IMC crescut în copilărie, dar contribuie și alți factori necunoscuți”, scriu autorii.

Studiul a fost publicat în JAMA Pediatrics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel