Bacteriile din gură, legate de formarea cheagurilor de sânge? Explicațiile cercetătorilor

Leucemie
Bacteriile din gură ar putea avea o legătură cu formarea cheagurilor de sânge și chiar accidente vasculare cerebrale, spun cercetătorii. Ei au descoperit în cheagurile analizate bacterii care provin din gură, în cea mai mare măsură.

Cercetătorii de la Universitatea din Tampere au arătat pentru prima dată că emboliile cerebrale ale pacienților cu AVC conțin ADN din patogeni orali.

Cercetătorii au analizat cheagul de sânge pe care neurochirurgii l-au îndepartat de la 75 de pacienți accident vascular cerebral, ca parte a tratamentului de urgență. Probele au fost studiate prin duplicarea ADN-ului bacterian, arătând că 79% din aspirații conțin ADN din bacteriile provenite din dinți, potrivit sciencedaily.com.

Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare de la Universitatea din Tampere, care timp de zece ani a investigat efectele infecției bacteriene în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Grupul de cercetare a arătat anterior că aceleași bacterii odontogene sunt prezente în stenozele arterei coronare a pacienților care au decedat brusc, în trombii aspirați și sângele arterial al pacienților cu infarct miocardic sau anevrisme cerebrale rupte, la pacienții cu tromboză venoasă.

Bacterii din gruă, în trombozele cerebrale

Tromboza arterei cerebrale provoacă 87% din accidentele vasculare cerebrale. Majoritatea trombilor provin din stenoze arterală a carotidei, de unde se deplasează pentru a bloca circulația cerebrală.

Rezultatele au aratat că o cantitate mare de ADN din streptococcus viridans - bacterii normale din gura - a fost găsită în trombozele cerebrale, în comparație cu probele de sânge normale de la aceiași pacienți.

În cavitatea bucală, streptococii sunt inofensivi, dar atunci când intră în sânge pot provoca, printre altele, infecții ale supapelor cardiace. Bacteriile streptococice se pot lega direct de diferiți receptori de trombocite, făcând pacientul mai predispus să facă cheaguri de sânge.

Studiul arată că sănătatea orală și igiena dentară bună au o importanță mult mai mare pentru sănătate decât cea cunoscută anterior și că infecțiile dentare netratate pot provoca leziuni grave la sănătate sau chiar deces.

Articolul de cercetare a fost publicat în Jurnalul American Heart Association.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel