Ochii căprui, cea mai comună culoare...
Avocatul Poporului (AP) solicită ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, clarificări privind metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus în prezent şi după 15 mai.
Potrivit solicitării postate pe site-ul AP, se cere ministrului Sănătăţii lămurirea mai multor aspecte, printre care cum se va adapta metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) după încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României, citează agerpres.ro. AP mai vrea să ştie dacă Ministerul Sănătăţii (MS) are în vedere completarea sistemului de prioritizare a testării pentru COVID-19.
Totodată, AP vrea să fie informat care este în prezent durata medie de eliberare a rezultatelor testului pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR) şi ce măsuri intenţionează MS să ia pentru reducerea acesteia şi dacă există în prezent un set de măsuri pentru situaţia transmiterii comunitare a COVID-19.
AP precizează că dispunerea măsurilor necesare în această perioadă, dar şi ulterior încetării stării de urgenţă, posibil după data de 15 mai, trebuie să fie în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii.
În opinia AP, din prezentările realizate de autorităţile competente, inclusiv de preşedintele României şi prin comparaţie cu alte state, numărul de testări realizate este foarte mic, dar chiar şi în aceste condiţii, se constată o creştere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.
De asemenea, de la sfârşitul lunii martie, România a trecut la faza de transmitere comunitară a virusului, ceea ce înseamnă că nu mai contează dacă bolnavul a fost contact al unei persoane infectate cu virusul COVID-19 sau s-a aflat în proximitatea persoanelor venite din zonele de risc crescut, a adăugat AP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ochii căprui, cea mai comună culoare...
Prostata este o glandă mică, de...
Tromboza reprezintă formarea unui...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Acest ceai scade tensiunea arterială...
Tăieturile de hârtie: cu toții le-am...