Avertismentul OMS: În 2022 ar putea fi o criză globală de seringi pentru vaccinurile COVID-19

În 2022 am putea avea o criză globală de seringi pentru vaccinurile COVID-19. Foto: Pixabay
Organizația Mondială a Sănătății - OMS - a avertizat că în 2022 ar putea exista un deficit de unu până la două miliarde de seringi necesare pentru vaccinurile COVID-19, ceea ce ar putea avea o consecință și asupra imunizării de rutină, iar acele nu ar mai fi suficient de sigure pentru a fi folosite.

Autoritățile naționale de sănătate ar trebui să-și planifice din timp nevoile cu mult timp înainte pentru a evita îmbulzeala, golirea magazinelor de produse și alte asemenea situații care au avut loc la începutul pandemiei, cu lipsa echipamentelor de protecție personală, a avertizat Lisa Hedman, expertă a OMS.

„Am putea avea o penurie globală de seringi pentru imunizare, ceea ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare și probleme de securitate”, a declarat aceasta într-o conferință de presă.

Un astfel de deficit ar putea duce la întârzieri în desfășurarea vaccinărilor de rutină, în special pentru copii, și a altor servicii de sănătate și totodată ar putea încuraja reutilizarea nesigură a seringilor și acelor, în special în țările mai sărace, a adăugat Hedman.

În jur de 6,8 miliarde de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global, aproape dublu față de numărul vaccinurilor de rutină, spune Hedman, în comparație cu capacitatea totală de producție de aproximativ 6 miliarde de seringi de imunizare pe an.

Aceasta ar putea face ca lumea să se confrunte anul următor cu un deficit de până la două miliarde de seringi, dacă nu vor fi reorientate mai multe fabrici către producerea tipului potrivit de dispozitiv pentru vaccinuri, a spus Hedman.

„Dacă alegem să producem un alt tip de seringă sau să creștem capacitatea pentru seringile specializate pentru imunizare, aceasta ar necesita timp și investiții”, a spus ea.

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în plină în desfășurare. Peste 7,35 miliarde de doze au fost administrate în 184 de țări, potrivit datelor centralizate de Bloomberg. Cea mai recentă rată a fost de aproximativ 30,6 milioane de doze administrate pe zi. Acestea ultime doze includ 8.584.047 de persoane care au făcut prima doză. În acest ritm, specialiștii de la Bloomberg estimează că va mai dura încă 7 luni până când 75% din populație va primi cel puțin o doză.

În total, s-au administrat 95 de doze pentru fiecare 100 de oameni din întreaga lume, dar distribuția a fost neregulată. Țările și regiunile cu cele mai mari venituri se vaccinează de peste 10 ori mai repede decât cele cu cele mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel