Avertismentul medicului cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu: monitozați-vă atent în lunile după COVID; există un risc

Foto Pexels
Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu îi sfătuiește pe oamenii care au avut COVID să se monitorizezi în lunile de după boală întrucât există riscul apariției unor boli cardiovasculare.

Cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu atrage atenția asupra unui aspect: în lunile după ce s-au vindecat de COVID; oamenii ar fi bine să se monitorizeze atent deoarece există să dezvolte boli cardiovasculare, deși nu au fost internați.

Specialistul citează pasaje dintr-un studiu științific, pe Facebook:

”Complicațiile cardiovasculare au fost descrise în faza acută a COVID-19 (ref. 6,7,8). ...riscul de boli cardiovasculare se extinde însă cu mult dincolo de faza acută a COVID-19. În primul rând, constatările subliniază necesitatea unei optimizări continue a strategiilor de prevenire primară a infecțiilor cu SARS-CoV-2; adică, cel mai bun mod de a preveni Long COVID și nenumăratele sale complicații, inclusiv riscul de sechele cardiovasculare grave, este prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, în primul rând.

În al doilea rând, având în vedere numărul mare și în creștere de persoane cu COVID-19 (mai mult de 72 de milioane de oameni în Statele Unite, mai mult de 16 milioane de oameni în Regatul Unit și peste 355 de milioane de oameni la nivel global), riscurile și sarcinile pe 12 luni a bolilor cardiovasculare raportate aici s-ar putea traduce într-un număr mare de oameni potențial afectați din întreaga lume. Guvernele și sistemele de sănătate din întreaga lume ar trebui să fie pregătite să facă față posibilei contribuții semnificative a pandemiei de COVID-19 la creșterea poverii bolilor cardiovasculare.

Datorită naturii cronice a acestor afecțiuni, ele vor avea probabil consecințe de lungă durată pentru pacienți și sistemele de sănătate și, de asemenea, vor avea implicații largi asupra productivității economice și speranței de viață. Abordarea provocărilor prezentate de Long COVID va necesita o strategie de răspuns global pe termen lung atât de necesară, dar lipsită până acum, urgentă și coordonată.

Mecanismul sau mecanismele care stau la baza asocierii dintre COVID-19 și dezvoltarea bolilor cardiovasculare în faza post-acută a bolii nu sunt complet clare. Mecanismele presupuse includ leziuni persistente din invazia virală directă a cardiomiocitelor și moartea ulterioară a celulelor, infecția și endoteliita cu celule endoteliale, alterarea transcripțională a mai multor tipuri de celule în țesutul cardiac, activarea complementului și coagulopatia și microangiopatia mediată de complement, reglarea în jos a ACE2 și dereglarea reninei. –sistemul angiotensină-aldosteron, disfuncție autonomă, niveluri crescute de citokine proinflamatorii și activarea semnalizării TGF-β prin calea Smad pentru a induce fibroza ulterioară și cicatrizarea țesutului cardiac.

Un răspuns imun hiperactivat persistent aberant, autoimunitatea sau persistența virusului în locurile imunoprivilegiate a fost, de asemenea, citat ca explicații presupuse ale sechelelor post-acute extrapulmonare (inclusiv cardiovasculare) ale COVID-19. Integrarea genomului SARS-CoV-2 în ADN-ul celulelor umane infectate, care ar putea fi apoi exprimat ca transcrieri himerice care fuzionează virale cu secvențe celulare, a fost, de asemenea, emisă ipoteza ca un mecanism presupus pentru activarea continuă a cascadei imuno-inflamatorii-procoagulante.

Aceste căi mecaniciste ar putea explica gama de sechele cardiovasculare post-acute COVID-19 investigate în acest raport. Va fi necesară o înțelegere mai profundă a mecanismelor biologice pentru a informa dezvoltarea strategiilor de prevenire și tratament a manifestărilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu COVID-19.Analizele noastre care cenzurează participanții la momentul vaccinării și controlează vaccinarea ca covariabilă care variază în timp arată că riscul crescut de miocardită și pericardită raportat în acest studiu este semnificativ la persoanele care nu au fost vaccinate și este evident indiferent de starea vaccinării".

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel