Auzul, probleme care apar vara și cum te ferești de ele

Dacă stai prea mult și prea aproape de boze la un concert, auzul îți poate fi grav afectat
Pentru mulți, vara înseamnă concerte în aer liber, cu focuri de artificii, mașini zgomotoase de tuns iarba și înot și scufundări. Dar toate acestea vă pot afecta auzul. Iată ce puteți face ca să vă protejați de astfel de probleme:

Auzul este unul dintre cele mai importante simțuri pe care le avem, dar el poate fi deteriorat sau pierdut din motive banale. Spre exemplu, dr. Huseyin Isildak, directorul de otologie la Departamentul de ORL - Chirurgia capului și gâtului la Centrul Medical „Milton S. Hershey", de la Penn State, a povestit că pacienții care vin la cabinet după ce au participat la un concert în aer liber se plâng că aud un țiuit în urechi.

Auzul, afectat de concertele în aer liber

Cele mai multe concerte live au un volum de 100 până la 110 de decibeli, care este mai puternic decât standardul general acceptat pentru expunerea la zgomot, care este de 85 de decibeli pentru maximum opt ore pe zi, urmat de cel puțin două ore timp de recuperare.

Pe măsură ce nivelurile de decibeli cresc peste 85, timpul recomandat pentru de expunere scade. „Dacă o calculați astfel, timpul pe care ar trebui să-l expuneți la un concert este de aproximativ 15 minute", a explicat dr. Isildak.

Un zgomot puternic poate deteriora perii celulelor din urechea internă. Aceste afectări pot fi temporare sau permanente, ducând la apariția unui țiuit în urechi sau la pierderea temporară sau permanentă a auzului. Gradul de deteriorare depinde de volumul zgomotului, de timpul de recuperare și de durata și frecvența expunerii.

Purtarea unor dopuri de urechi la un concert ar fi recomandarea logică, dar se va împotrivesc scopului concertului în sine. În schimb, dr. Isildak sugerează să stați cât mai departe posibil de difuzoare.

Focurile de artificii

O altă activitate populară de vară, focurile de artificii pot produce între 140 și 150 de decibeli. Acestea, în general, nu provoacă probleme, deoarece exploziile se întâmplă pe cer și sunt de scurtă durată.

Echipamente de exterior

Mașinile de tuns iarba și alte echipamente folosite în exterior pot produce până la 100 de decibeli, astfel încât dr. Isildak recomandă utilizarea de protecție pentru urechi în timpul funcționării acestora. „Dopurile de urechi pot reduce zgomotul cu 20 până la 30 de decibeli", a explicat el.

Utilizarea dopurilor pentru urechi este diferită de purtarea căștilor pentru a masca sunetul mașinii de tuns iarbă. „Nu este o idee bună, deoarece muzica din câști trebuie să fie mult prea tare pentru a acoperi zgomotul mașinii de tuns iarbă", a detaliat el.

De fapt, muzica ascultată în căști nu ar trebui să poată fi auzită de cineva aflat la o lungime de braț distanță. „Dacă le puteți auzi muzica, este clar prea tare", a spus specialistul.

Activitățile de apă și auzul

Medicul spunea însă că vara cele mai dese probleme cu auzul decurg dintr-una din activitățile preferate ale sezonului - bălăceala.

Cei care înoată în bazine sau lacuri se pot alege cu apă blocată în urechea medie, care le provoacă o infecție. Dr. Isildak recomandă din nou dopuri de urechi - chiar și cele personalizate – care să prevină probleme și sugerează că persoanele cu timpanele perforate să își păstrează capul deasupra apei.

Amatorii de scuba diving pot dezvolta barotraumatismul, un prejudiciu cauzat auzului de o schimbare a presiunii aerului. În unele cazuri, poate duce chiar la spargerea timpanului.

„Când vă scufundați, trebuie să vă asigurați că nu aveți afecțiuni la urechi sau la nas, care să vă împiedice să echilibrați presiunea", a spus el. „Dacă aveți alergii, utilizați un spray nazal sau luați medicamente pentru alergie înainte de a merge la scufundări".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel