Ațipeala, somnul scurt de zi, și beneficiile sale. Cât de des trebuie să fie, dar și care este ora indicată să ațipești

atipeala. FOTO: Freepik @kukota
Cum te poate ajuta un somn de numai 20 de minute și când este indicat să ațipești peste zi.

Uneori un somn de numai 20 de minute, așa numita ațipeală, poate să încarce bateriile mai bine decât o cafea sau un energizant. Pentru mulți adulți, acest tip de somn poate ajuta la menținerea vigilenței, dar și la depășirea oboselii din timpul zilei, mai ales după o noapte ceva mai scurtă.

Ce trebuie știut este faptul că nevoia ațipelii, precum și beneficiile acesteia pot varia de la o persoană la alta, dar mai ales că o frecvență în privința apariției oboselii de după-amiază poate să fie semnul unor probleme medicale.

Ațipeala și beneficiile sale

Ațipeala, printre multe sale beneficii, este bună pentru reducerea oboselii de peste zi, lucru cu care se pot confrunta în special persoanele care lucrează în ture și care au ritmul circadian dereglat.

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Somnul scurt din timpul zilei poate stimula performanța la locul de muncă, dar și îmbunătăți funcțiile cognitive, precum memoria, raționamentul logic și capacitatea de a finaliza sarcini complexe, arată Sleep Foundation.

Reduce stresul și susține imunitatea

Ațipeala completează lipsa somnului de peste noapte, cu condiția ca nopțile scurte să nu devină un obicei, și reduce din efcetele pe care le are somnul insuficient.

Un studiu clinic restrâns a evidențiat faptul că somnul scurt din timpul zile a redus stresul și a susținut sistemul imunitar la persoanele al căror somn a fost limitat în noaptea precedentă.

Reduce riscul de probleme cardiovasculare

Un studiu observațional a arătat că somnul scurt de după amiază, o dată sau de două ori pe săptămână, a fost asociat cu reducerea riscului de apariție a problemelor de natură cardiovasculară, precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau boli de inimă.

Pentru a înțelege modul complex în care frecvența, dar și durata acestui tip de somn afectează sănătatea inimii sunt necesare cercetări suplimentare, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu câinele lângă tine. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri

Ațipeala, etapele sale

La fel ca și somnul de noapte, și cel de zi este ”împărțit” în mai multe stadii ale ciclului de somn. Astfel, scurtul somn de după amiază este format din patru etape:

- etapa 1 este cea mai ușoară și cea mai scurtă a somnului, variind între doar un minut și șapte minute.

- etapa 2 durează aproximativ 10-25 de minute. În această fază a somnului, mușchii se relaxează, iar funcțiile corpului sunt încetinite, dar chiar și așa, somnul din această etapă este unul ușor.

- etapa 3 este una cu un somn mai profund, din care este ceva  mai dificil să te trezești, și poate să dureze între 20 și 40 de minute.

- REM (rapid eye movement) este etapa în care musculatura este ”paralizată”, și așa cum îi spune și numele, ochii se mișcă cu rapiditate sub pleoape. De altfel, această etapă este și ca în care visăm.

De menționat că în timpul somnului de noapte, care este recomandat să fie de 7-9 ore, acest ciclu se repetă de mai multe ori.

În schimb, în timpul somnului de după-amiază, care este unul mai scurt, există situația în care o persoană să nu ajungă la etapa 3 sau în somnul REM. Însă partea bună a acestui lucru este că vă puteți trezi odihnit după un somn rapid.

Vezi și: Multitasking, obiceiul "comunist" care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Tot mai mulți oameni și tineri îl pun în practică. Leca: Generează stres! Atunci a început să existe

Ațipeala, cât de lungă trebuie să fie

În cazul adulților, ațipeala de după amiază nu trebuie să depășească 20-30 de minute. Un somn de 20 de minute permite persoanei respective să aibă un somn ușor, fapt ce o va ajuta să își sporească vigilența.

În schimb, un somn mai lung de 30 de minute, dar mai ales trezirea din somnul adânc, face mai mult rău decât bine, deoarece persoana se va trezi mai amețit și mai somnoros, cu alte cuvinte va fi mai puțin binedispus.

Dacă totuși, se trece de o oră de somn sau chiar de 90 de minute, mai ales în cazul persoanelor care lucrează în ture, realizarea unui ciclu de somn este benefic.

În ceea ce privește intervalul potrivit pentru a ațipi, specialiștii în somn recomandă ca acesta să fie cu cel mult 8 ore înainte de ora normală de culcare, subliniind că un somn scurt mai aproape de ora normală poate să creeze probleme în ceea ce privește somnul de peste noapte.

Totodată mai spun aceștia, frecvența cu care ne dorim să dormim după-amiază poate să fie semnul unor tulburări de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia. Astfel, în cazul în care experimentați și alte simptome specifice acestor tulburări, precum starea de spirit scăzută, schimbarea greutății sau a obiceiurilor alimentar, dar și lipsa de interes în activitățile care vă făceau plăcere, este cazul să luați legătura cu un medic.

Vezi și: Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel