Ateroscleroza: ce este și cum apare această boală, simptome

Sânge
EXCLUSIV
Dr Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, supraspecializat în chirurgia anevrismelor aortice, a explicat la emisiunea Dicționar Medical ce este ateroscleroza și cum apare această boală.

Dr Călin Popa este medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale, supraspecializat în chirurgia anevrismelor aortice, a vorbit la misiunea Dicționar Medical despre ateroscleroză.

Ateroscleroza este un proces de îmbătrânire a organismului în care se depun pe pereții interiori ai arterelor diverse substanțe-n dacă vreți o comparație cu cea a mașinilor: dacă nu le dai combustibil de calitate, scot fum, se depun tot soiul de noxe, de gudroane pe conducte, se strică supapele; este cam așa ceva. Cu cât ne hrănim, cu cât trăim mai sănătos, cu atât procesul acesta aterosclerotic avansează mai repede.

De fapt, se spune în medicină că avem vârsta arterelor noastre; acest proces aterosclerotic afectează arterele, arterele hrănesc organele; în măsura în care aportul de sânge către organe este jenat de acest proces aterosclerotic, organele devin disfuncționale și, în consecință, organismul n-o duce bine.

Ateroscleroza e o boală de metabolism. În momentul în care îngurgităm sau fumăm - bun, nu facem sport, organismul pervertește procesele de metabolizare a acestor substanțe astfel încât rezultă nisște substanțe toxice care trebuie eliminate, dar nu totdeauna organismul reușește să le elimine în totalitate. Unele se depun pe pereții arterelor sau pe diverse organe și de aici apare problema”, explică medicul Călin Popa.

Potrivit acestuia, nu există simptome care să ne spună clar că avem ateroscleroză.

”În schimb, există o sumedenie întreagă de localizări ale acestei ateroscleroze care pot duce spre afectarea unui organ sau a altuia. Spre exemplu: creierul este irigat de două artere principale care se numesc artere carotide; acestea suferă în unele situații un proces aterosclerotic care limitează fluxul de sânge care ajunge la creier; pe aceste plăci aterosclerotice se pot localiza mici cheaguri de sânge care, la un moment dat, din diverse cauze pot migra în circulația cerebrală profundă și pot provoca niște accidente cerebrale vasculare tranzitorii. 

Omul are simptomatologie tipică de AVC care se remite cu tratament sau chiar fără tratament în 24/48 de ore. S-ar putea spune că a scăpat de boală, dar, de fapt, simptomul unui proces aterosclerotic care trebuie investigat astfel încât să găsim soluția optimă de tratament”, mai precizează medicul Călin Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel