Atac de cord silențios: factor de risc pentru AVC

Inimă
Atac de cord silențios, AVC. Un studiu american susține că atacul de cord silențios poate fi un factor de risc pentru AVC.

Atac de cord silențios, AVC. Un studiu realizat de cercetători de la Colegiul Weill Cornell Medicine din New York, SUA, sugerează că atacurile de cord pot să crească riscul unui atac cerebral vascular.

Cercetarea, publicată pe 20 mai în JAMA Neurology, dovedește că atacul de cord asimptomatic, cunoscut sub numele de atac de cord silențios, este asociat cu dublul riscului a ceea ce medicii numesc accident vascular cerebral (AVC) de cauză nedeterminată.

Atac de cord silențios: analiza a 900 de dosare medicale

Autorii studiului au ajuns la această concluzie după ce au evaluat dosarelor medicale a peste 900 de pacienți care s-au înscris într-un studiu longitudinal din Islanda.

„Studiul nostru sugerează că atacul de cord silențios poate fi un factor de risc independent pentru accidentul vascular cerebral si ar putea duce la studii viitoare care determină care tratamente de subțiere a sângelui ar funcționa cel mai bine în această populație de pacienți", a declarat autorul principal al studiului, Alexander Merkler, un profesor asistent de Neurologie din cadrul Institutului Weil Cornell Medicine, citat de medicalxpress.

Potrivit sursei citate, peste 700.000 de oameni pe an sunt diagnosticați cu un AVC, dar în 20-25% dintre acești pacienți, medicii nu pot determina cauza accidentului vascular cerebral - acestea se numesc AVC de cauză nedeterminată.

Medicii precizează că accidentele vasculare cerebrale cauzate de un cheag care se formează într-o arteră a gâtului pot fi tratate diferit de un cheag care se formează în inimă.

Atac de cord silențios: 50% dintre pacienții cu infarct nu simt simptome

Pornind de la experiența clinică, autorul principal al studiului a emis ipoteza că un atac de cord silențios ar putea fi un factor de risc pentru accident vascular cerebral. Iar pentru a-si investiga teoria, el si colegii săi au evaluat date de la un grup mare de oameni din Islanda, cu vârste cuprinse între 67 și 93 de ani, cărora li s-au făcut RMN cerebral și IRM cardiace între 2004 și 2007.

Din 925 de participanți: 221 (23,9%) au avut scanări cardiace ca probe de atac de cord. Dintre aceștia din urmă, 67 au suferit un atac de cord cu simptome și 153 au avut un atac de cord silențios. 308 de participanți la studiu – 33% - au avut scanări ale creierului ca probe de accident vascular cerebral, iar 93 de persoane (10%) au avut AVC-uri de cauză nedeterminată.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu atac de cord simptomatic au fost de două ori mai susceptibile să aibă AVC față de cei cu infarct silențios – care au fost de 1,5 ori mai susceptibili de a avea un accident vascular cerebral. Cercetătorii au observat că atacul de cord silențios a fost asociat cu risc dublu de accident vascular cerebral de cauză nedeterminată.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel