Află mai multe despre acest compus...
Atac cerebral vascular, aspirina. Persoanele care suferă un accident vascular cerebral (AVC) provocat de sângerări în creier pot lua medicamente comune fără a crește riscul de apariție a unui alt AVC, a demonstrat un studiu.
Cercetătorii, citați de medicalxpress, apreciază analizele lor drept liniștitoare pentru mii de oameni care iau medicamente ca să reducă riscul de atac de cord și de un alt tip comun de accident vascular cerebral provocat de cheaguri de sânge din creier. Aceste tratamente de zi cu zi - cunoscute sub numele de medicamente antiplachetare - acționează prin încetinirea sau oprirea sângelui din coagulare. Sunt, de regulă, prescrise pentru persoanele în vârstă.
Inițial, doctorii credeau că pastile - care includ aspirina și clopidogrelul - ar putea face ca persoanele cu accident vascular cerebral datorită hemoragiei cerebrale să fie mai susceptibile de a suferi o altă sângerare în creier.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au urmărit rezultatele obținute de la 537 de persoane din Marea Britanie care au suferit o hemoragie cerebrală în timp ce luau medicamente pentru a opri coagularea sângelui. Pacienții au fost repartizați la întâmplare fie pentru a începe tratamentul antiplachetar, fie pentru a evita o perioadă de până la cinci ani.
Ce au observat? Cei care au luat medicamente antiplachetare au prezentat mai puține recurențe/reveniri de hemoragie cerebrală comparativ cu cei care nu le-au luat. Aproximativ 12 persoane au suferit o sângerare a creierului în timp ce luau medicamentul față de 23 de persoane care nu au făcut-o.
Autorii studiului susțin că tratamentele reduc mai degrabă decât cresc riscul de sângerare suplimentară în creier, dar e nevoie de studii suplimentare care să confirme asta. La circa jumătate din subiecți li s-au scanat creierul la începutul studiului; scanări adesea folosite de medici ca să verifice prezența unor mici depozite de sânge în creier, cunoscute sub numele de micro-hemoragii, care ar constitui un semnal de avertizare pentru viitoare AVC.
Oamenii de știință susțin, pe baza cercetătorilor proprii, că tratamentul cu medicamente antiplachetare nu a fost mai periculos pentru persoanele care au avut deja micro-hemoragii în creier. Potrivit medicalxpress, experții spun ca acest lucru oferă o reasigurare suplimentară că supraviețuitorii hemoragiei cerebrale pot continua în siguranță să ia medicamente antiplachetare pentru a reduce riscul de infarct sau AVC-urile viitoare.
„Rezultatele studiului RESTART sunt liniștitoare pentru supraviețuitorii hemoragiei cerebrale care au nevoie să ia medicamente antiplachetare pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Sunt dornic să investighez posibilitatea ca aceste medicamente să reducă la jumătate riscul ca hemoragia cerebrală să se întâmple din nou", afirmă profesorul Rustam Salman de la Universitatea din Edinburgh.
Studiul, finanțat de British Heart Foundation, este publicat în The Lancet și The Lancet Neurology. Rezultatele sunt prezentate la Conferința Europeană a Organizațiilor de AVC din Milano.
Cercetarea, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Cercetătorii au realizat o...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...