Zgomotul alimentar, o preocupare...
Aspirina zilnică în doze mici poate crește ”semnificativ” riscul de hemoragie cerebrală la adulții în vârstă. Adulții în vârstă care iau zilnic aspirină în doze mici pot fi predispuși la un risc crescut de hemoragii cerebrale, potrivit unui nou studiu. În timp ce aspirina a părut să reducă apariția accidentului vascular cerebral ischemic, acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic.
Experții recomandă persoanelor să ceară sfatul furnizorului de servicii medicale înainte de a începe să ia aspirină în doze mici pentru prevenirea atacului cerebral sau a atacului de cord.
Administrarea zilnică de aspirină în doze mici poate crește riscul de hemoragii cerebrale la adulții în vârstă, în timp ce face foarte puțin pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic, constată un nou studiu.
Deși la un moment dat era destul de obișnuit ca adulților în vârstă să li se recomande să ia aspirină în doze mici de dragul prevenirii accidentului vascular cerebral, cercetările - și sfaturile medicale paralele - se schimbă.
Vezi și: Reducerea deșeurilor alimentare: Cum să refolosim resturile de mâncare și să aruncăm mai puțin
Noua cercetare este cea mai recentă dovadă care arată că utilizarea de rutină a aspirinei în doze mici nu este potrivită pentru adulții în vârstă fără antecedente de afecțiuni cardiace sau antecedente de accidente vasculare cerebrale. Constatările au sugerat totuși că persoanele în vârstă care sunt predispuse la căderi, care pot provoca hemoragii cerebrale, ar trebui să fie prudente în ceea ce privește administrarea de aspirină.
”În rândul persoanelor în vârstă, aspirina în doze mici pare să conducă la un risc crescut de hemoragie intracraniană de diferite tipuri. Aceasta subliniază necesitatea de a evita aspirina ca intervenție preventivă primară la persoanele în vârstă”, a declarat profesorul John McNeil, unul dintre autorii lucrării și profesor de epidemiologie și medicină preventivă la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă de la Universitatea Monash, potrivit Health.
Vezi și: Ghid de Superalimente și beneficiile lor: Cum pot contribui la îmbunătățirea sănătății
Studiul a folosit datele din Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE), cel mai mare studiu randomizat și controlat al aspirinei în doze mici, pentru a-și organiza grupul de participanți.
Cei 19.114 participanți proveneau din Australia și Statele Unite, și-au raportat rasa sau etnia ca fiind de culoare sau hispanici și aveau peste 70 de ani. Aceștia nu prezentau nicio boală cardiovasculară simptomatică, iar orice persoană cu antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord nu a fost inclusă în studiu.
Echipa de cercetare a repartizat aleatoriu 9.525 de persoane să ia doze zilnice de 100 de miligrame de aspirină și 9.589 de persoane să ia pastile placebo. Studiul i-a urmărit apoi pe participanți timp de o perioadă medie de 4,7 ani, în speranța de a înțelege mai bine legătura dintre utilizarea zilnică de aspirină în doze mici și hemoragiile cerebrale
”La vârstnici, riscul de sângerare este substanțial mai frecvent decât la persoanele mai tinere, iar compromisul dintre o posibilă reducere a accidentelor vasculare cerebrale ischemice și o creștere a sângerărilor intracerebrale nu a fost raportat”, a spus McNeil.
Studiul a constatat o creștere semnificativă-38%-în ceea ce privește sângerările intracraniene rezultate dintr-o combinație de accident vascular cerebral hemoragic și alte cauze de hemoragie intracerebrală în rândul persoanelor care au luat aspirină.
Cercetătorii au constatat că 312 participanți au suferit primul lor accident vascular cerebral ischemic în timpul studiului.Dintre aceștia, 24 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral. În plus, 187 de persoane au avut hemoragie în interiorul craniului, care a inclus persoane care au avut un accident vascular cerebral hemoragic.
Aspirina a părut, de asemenea, să reducă apariția accidentului vascular cerebral ischemic, deși nu semnificativ din punct de vedere statistic, potrivit cercetătorilor.
Vezi și: Condimentele expirate: Ce trebuie să știi despre ele înainte de a le arunca
McNeil a remarcat că aceste constatări oferă un alt motiv pentru a evita utilizarea aspirinei la persoanele în vârstă care nu au nevoie să o ia.
”Ele susțin concluziile ghidurilor publicate anul trecut de US Preventive Health Task Force (USPSTF), care recomandă să nu se inițieze administrarea de aspirină pentru prevenirea primară la persoanele de peste 70 de ani”, a spus el.
Noile date susțin, de asemenea, recomandarea recentă a USPSTF, conform căreia aspirina în doze mici nu ar trebui prescrisă pentru prevenirea unui prim atac de cord sau accident vascular cerebral la adulții sănătoși în vârstă.
În plus față de efectele sale antiinflamatorii, care sunt bine cunoscute încă din antichitate, aspirina previne formarea cheagurilor de sânge prin inhibarea agregării trombocitelor în sânge, a declarat pentru Health Jordan Amadio, MD, neurochirurg curant la Departamentul de Neurochirurgie al Școlii de Medicină Dell de la Universitatea din Texas, Austin.
Vezi și: De ce avem scaun dimineața. Ce rol are cafeaua și ce se petrece în timpul nopții
Deși acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de formare de cheaguri, efectul secundar este un risc crescut de sângerare care nu se oprește ușor.
”Sângerarea în creier, care este ca o bombă care explodează într-un cartier de imobile dense cu prețuri ridicate, poate fi catastrofală. Adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare de sângerare cerebrală din diverse motive, inclusiv o tensiune arterială slab reglată, vase de sânge fragile predispuse la rupturi sau traumatisme craniene cauzate de căderi”, a spus Amadio.
Aspirina în doze mici, sau aspirina pentru copii, este recomandată în mod obișnuit adulților pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
”În cultura populară, ne gândim uneori la ”a lua o aspirină” ca la ceva benign și blând, dar aceasta este un diluant puternic al sângelui, cu o varietate de efecte fiziologice. Dacă aspirina ar fi fost inventată astăzi, este îndoielnic că ați putea să o cumpărați fără prescripție medicală””, a declarat Amadio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...