Multitasking-ul poate părea eficient,...
Stresul este adesea considerat nesănătos și ar trebui gestionat, dar poate fi și benefic, potrivit doctorului Richard Shelton, vicepreședinte pentru cercetare în cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea Alabama Birmingham. Răspunsul organismului de luptă sau de fugă este menit să fie protector, nu dăunător. Anxietatea pe termen scurt poate fi, de fapt, benefică pentru creier și corp.
Asociația Americană de Psihologie (APA) definește stresul bun, denumit de obicei eustres, ca fiind "răspunsul pozitiv la stres care implică niveluri optime de stimulare". Altfel spus, stresul poate rezulta în urma angajării într-o activitate provocatoare, dar plăcută. Următoarele sunt câteva exemple de situații sau acțiuni care ar putea provoca un stres benefic:
- Pensionarea
- Întemeierea unei familii
- Pregătirea pentru un nou post de muncă
- Participarea la un eveniment sportiv
Chiar dacă entuziasmul provocat de ceva interesant ar putea oferi un stres benefic, există alte tipuri de stres care au rezultate mai mari potrivit Health. După cum afirmă Asociația Americană de Psihologie, reversul stresului, poate fi, de asemenea, bun pentru corpul și creierul nostru.
Potrivit MedlinePlus, reacțiile noastre imediate la stres pot fi, în general, utile pentru a face față unei situații dificile. Așadar, există câteva beneficii ale stresului.
Ajută la stimularea puterii creierului
Stresul de nivel scăzut îmbunătățește conexiunile dintre neuronii creierului și crește sinteza neurotrofelor, care sunt substanțe care se găsesc în creier. Potrivit Dr. Shelton, acesta ar putea fi principalul mod în care factorii de stres fizic, cum ar fi exercițiile fizice, pot crește concentrarea și productivitatea.
Mai mult, potrivit unui studiu din 2017, stresul te poate ajuta să îți amintiți mai repede lucrurile în anumite circumstanțe (cum ar fi atunci când trebuie să dai un examen scris).
Foto: Freepik @creativeart
Poate crește imunitatea - pe termen scurt
"Atunci când organismul răspunde la stres, se pregătește pentru posibilitatea unei leziuni sau a unei infecții", a meționat Dr. Shelton. "Un mod în care face acest lucru este prin producerea de interleukine suplimentare - substanțe chimice care ajută la reglarea sistemului imunitar - oferind cel puțin un impuls defensiv temporar".
În plus, un studiu publicat în aprilie 2018 în Frontiers in Neuroendocrinology a sugerat că un stres de scurtă durată poate oferi o apărare bazată pe imunitate în cazul unei infecții sau al unei leziuni.
Te poate face mai rezistent
Dezvoltarea abilităților de a face față evenimentelor dificile te va ajuta să le gestionezi mai ușor în viitor. Potrivit Dr. Shelton, acesta este principiul care stă la baza antrenamentului Navy SEAL, în timp ce experiențele mai puțin intense pot fi, de asemenea, benefice.
"Expunerea repetată la evenimente stresante le oferă trupelor SEAL șansa de a dezvolta un simț al controlului atât fizic, cât și psihologic, astfel încât, atunci când se află în luptă propriu-zisă, să nu se închidă pur și simplu", a explicat Dr. Shelton.
Te poate motiva să reușești
Stresul ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a termina treburile legate de muncă. "Gândește-te la un termen limită: Te privește în față și îți va stimula comportamentul pentru a gestiona cu adevărat situația în mod eficient, rapid și mai productiv", a spus Dr. Shelton.
Dr. Shelton meționează de asemenea, că secretul este să abordezi circumstanțele stresante ca pe o sarcină pe care o poți depăși, mai degrabă decât ca pe un obstacol de netrecut.
Stresul are un impact dăunător asupra sănătății și bunăstării noastre doar atunci când devine cronic sau când credem că suntem neputincioși în fața unei situații. Discută cu un expert medical sau cu un psiholog dacă încă ai probleme în a-ți controla stresul. Aceștia te vor putea ajuta să identifici terapiile sau metodele de gestionare a stresului care sunt cele mai eficiente pentru tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...