Asistentele medicale, fără BAC. Românii, revoltați: Cum să ne dăm sănătatea pe mâna lor? Să aibă examen de BAC și de admitere SEVER!

Asistentele medicale, fara bac - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ar trebui să aibă asistenții și asistentele medicale Bacalaureatul luat pentru a putea profesa? Ce spun românii despre asta. 

Asistenții medicali trebuie să urmeze parcursul profesional firesc, și anume să aibă diplomă de bacalaureat. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a precizat în urmă cu doar câteva zile că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației despre criteriile de înscriere la postlicealele sanitare.

Medicii au solicitat reevaluarea asistenților medicali care nu au diplomă de bacalaureat.

”Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. (…) În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.

Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Totul vine după ce un proiect de lege al medicului Adrian Wiener a fost respins de Parlament.

Adrian Wiener medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a încercat pentru a doua oară să treacă prin Parlament un proiect de lege privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare.

Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea acestui proiect de lege. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea înscrie în continuare la o școală postliceală sanitară.

Ce spune Adrian Wiener, VEZI AICI

Ce spun românii despre asta. Ar trebui să aibă asistentele Bacalaureat?

 

I-am întrebat pe cititorii noștri dacă ar trebui să aibă asistenții și asistentele medicale Bacalaureatul luat, iar răspunsurile au fost fulminante. 

Astfel, conform, răspunsurilor, cu un procent de 70,9%, 24.744 de oameni au spus că DA, iar cu un procent de 29,1%, 10.176 de oameni, au spus că NU. 

Revoltă la Spitalul Județean Călărași. Asistentele au primit INTERZIS la ținute sexy, fuste scurte și unghii colorate: Li se vedea lenjeria intimă, pacienții ieșeau după ele

1. Foto: DC M... (sondaj-dc-medical_88703500.png)

 

Românii au reacționat și pe pagina noastră de Facebook, acolo unde a început o adevărată dezbatere, însă cei mai mulți dintre ei au fost revoltați de faptul că, în prezent, asistenții medicali în România pot profesa și fără examenul de Bacalaureat. 

O mică parte dintre oameni au spus că nu este nevoie de examene, cât timp există vocație și iubire de oameni.

- "Asistenții medicali fără Bacalaureat sa fie încadrați ca infirmier, cel puțin temporar. Mi se pare un afront la adresa medicilor care au atâția ani de școală și o desconsiderare pentru pacienți. Poate că nu Bacalaureatul în sine îi face asistenți mai buni, dar le atestă o pregătire de bun simț, de cunoștințe generale, de exprimare și scriere corectă"

- "Verificați toți asistenții medicali care au făcut astfel de postliceale fără să aibă bacalaureatul! S-ar putea să avem surprize mari!"

- "Corect, din păcate sunt “asistente” care nu știu să scrie corect nu mai discută de a susține un dialog…e prea mult"

- "Cu siguranța DA! Și test psihologic la intrarea în școală!"

- "Fără bacalaureat NU ar trebui să poți accede la nicio altă formă de învățământ superioară"

- "Categoric... Da. Bacalaureatul înseamnă un grad de cultură, de responsabilitate și maturitate intelectuală... necesare atunci când lucrezi cu pacienți și medici"

- "Daaaaa! Și admitere serioasă! Teste psihologice și limita de vârstă! Și meseria este serioasă!"

BA.5, noua variantă Omicron, a ajuns în România. Ce urmează în toamnă: O veste proastă pe care speram să nu o auzim

- "Cum este posibil să ne dăm sănătatea pe mâna unor persoane care nu pot lua examenul de Bacalaureat? Este un coșmar"

- "Asistentele fac aproape tot ..deci este normal să aibă studii"

- "NU! Propun ca preșcolarii să profeseze ca asistente medicale și copiii din învățământul primar ca medici de familie, cei din gimnaziu medici specialisti și liceenii chirurgi"

- "DA! Asistentele medicale ar trebui să aibă neapărat examenul de bacalaureat luat și examen de intrare mai sever! În ultimii 10 ani au ieșit serii de asistente medicale foarte slab pregătite. Se pune prea puțin accentul pe practica în spital la patul bolnavului! Trebuie să ne gândim că viețile noastre sunt în mâinile lor, când ajungem în spitale! Ar trebui ca la Școlile Posliceale Sanitare să fie examen mai sever la intrare, prezență la cursuri și practică și examen sever la absolvire. Numai așa am putea avea asistenți medicali mai bine pregătiți (mai ales că salariile au crescut). Sper ca următoarele serii de asistente medicale să înțeleagă importanța pregătirii și a activității pe care o vor desfășura"

- "Neaparat trebuie să aibă examenul de Bacalaureat, apoi admitere serioasă"

- "Meseria de asistent medical este o vocație. Pe care o ai sau nu. Nu BAC-ul te reprezintă! Ci empatia, omenia, dragostea față de aproapele tău, te ridica la calitatea de OM! Dacă toate acestea-ți lipsesc, nu ai, clar, ce căuta acolo! Pe front, surorile care îngrijeau bolnavii nu aveau bac-ul! Și o făceau cu dragoste și profesionalism! Pe lângă asistentele medicale, profesioniste, se dezvolta profesional și debutantele. Și iarăși, va repet...aici nu ține de diploma de Bac!!! Ci, de cu totul și cu totul alte criterii. Dobândesc, alături de colegele lor mai vechi, cunoștințe, în baza cărora devin bune profesioniste și ele. Așa că hai să nu discriminam și să punem etichete! Că de păreri...suntem campioni! Sistemul geme de lipsă personalului în spitale și noi ce facem? Ne învârtim în jurul cozii, ca-n povestea lui Creangă, cu drobul de sare, om păți ceva, dacă nu are bac, sau nu?! Eu spun clar și răspicat, Nu!"

- "Credeți că dacă nu pot lua Bacalaureatul vor putea înțelege această profesie cu toate implicațiile ei?"

- "Dacă dorești să devii asistentă trebuie să cunoști corpul uman. Ca să cunoști corpul uman trebuie să studiezi, ori cum dai tu viitor asistent dovadă că ești capabil de asta dacă nu îți iei bacu? Pe vremea când era eu elevă existau licee sanitare unde se intra foarte greu și după admitere se făcea școală și practică serioasă. Acum din câte am înțeles totul este o joacă. Este suficient să-ți dorești să porți halat de asistentă și gata".

SADS, boala care omoră tinerii sănătoși, SUBIT, în somn. Misterul care sperie medicii: Li se oprește brusc inima

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel