Artroza de gleznă, cauze și tratament. Medic: 80-90% din cazuri apar după traumatisme incorect tratate

artroza de glezna cauze si tratament. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Care sunt cauzele artrozei de gleznă și cum se manifestă, dar mai ales cum se poate trata această afecțiune.

Durerea la mers, în special la nivelul gleznei, poate indica o problemă ce nu trebuie neglijată și anume artroza de gleznă. Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie, a vorbit la Digi 24 despre cauzele, frecvența apariției acestei afecțiuni, dar și despre modul în care poate fi tratată sau prevenită. 

”Artroza, în general, și în particular, în cazul nostru, al gleznei, reprezintă o afecțiune de uzură a articulației. Uzura se referă, cu precădere la uzura cartilajului articular, care este un strat moale, foarte neted și lucios, care îmbracă extremitățile oaselor, acolo unde acestea alunecă una pe cealaltă. Atunci când acest cartilaj se uzează și mișcare în articulație nu se mai face în mod normal, încep să apară simptomele artrozei, și anume durerile, umflăturile articulare, mersul șchiopătat, limitarea mișcărilor”, a declarat dr. Codrin Huszar.

Cât privește frecvența cu care apare artroza gleznei, medicul a afirmat că este mai rar întâlnită, comparativ cu afecțiunile celorlalte articulații mari ale membrelor inferioare, fiind pe locul trei după genunchi și șold.

”Însă atunci când apare este cel puțin la fel de debilitantă pentru pacient. În cifre, potrivit unui studiu statistic global, din totalul diagnosticelor de artroză, cam 2-3% afectează glezna”, a mai spus medicul.

Vezi și: Artroza, boala fără simptome evidente. Afecțiunea bătrâneții care afectează și tinerii

Artroza de gleznă - cauzele

Artroza de gleznă poate avea printre factorii de risc vârsta, genetica, bolile reumatismale, dar și tratamentele incorecte ale unor traumatisme la nivelul gleznei.

”Cartilajul se poate uza printr-un fenomen natural, care apare în timp, pe măsură ce îmbătrânim. Se poate uza, de asemenea, atunci când moștenim de la părinți, în cadrul unor boli sau sindroame, un cartilaj articular care nu are calitatea ideală.

Cartilajul se mai poate uza după traumatisme sau în cazul unor boli ale organismului, care afectează inclusiv articulația, cum ar fi bolile reumatismale. În cazul gleznei, iar aceasta este o particularitate, 80-90% din cazuri, artroza apare după traumatisme incorect tratate.

Aș vrea să atrag atenția asupra acestui lucru, pentru că există două categorii importante de traumatisme foarte frecvente, care dacă nu sunt corect tratate pot produce artroza gleznei.

Fractura oaselor care participă la articulația gleznei, precum fracturile maleolare, dacă nu consolidează în poziția ideală atunci se modifică felul în care funcționează articulația și astfel va duce la fenomenul de uzură.

A doua mare categorie este reprezentată de banala entorsă de gleznă, sau mai degrabă de entorsele repetate de gleznă, care dacă nu sunt corect tratate, lasă o instabilitate a articulației, adică un joc anormal al articulației, care în timp va duce la uzura acesteia”, a mai spus medicul.

Vezi și: Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

În ce constă tratamentul artrozei de gleznă

Ortopedul Huszar susține că tratamentul artrozei de gleznă, începe cel mai adesea cu măsuri conservatoare, care presupun fie prevenirea artrozei, fie încetinirea progresiei bolii în stadiile incipiente.

”Acestea presupun tratamentul corect al traumatismelor care pot produce artroza gleznei, evitarea, pe cât posibil a muncilor fizice care presupune traumatisme repetate ale gleznei sau microtraumatisme, precum săpatul, sau nu evitarea, dar practicarea judicios a activităților sportive de întreținere care presupun sărituri frecvente și aterizare pe picioare, evitarea creșterii în greutate.

În ceea ce privește tratamentul medical, metodele pe care le prescriu sau le practic cel mai des sunt ședințele de fizio și kinetoterapie, injecțiile intra-articulare cu factori care stimulează refacerea cartilajului și injectarea periodică de săruri ale acidului hialuronic care acționează ca un lubrefiant, în felul acesta scade frecarea în articulație, reduce durerile și încetinește mersul bolii”, a explicat dr. Huszar.

Vezi și: Durerea de călcâi. Ce o cauzează și cum se poate scăpa de ea

Cum să alegem corect pantofii cu toc. Medic: 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă

Încălțămintea cu toc înalt oferă o notă de eleganță femeilor, însă purtată prea des aceasta poate să aibă efecte mai puțin plăcute asupra sănătății. Un motiv în plus ca în alegerea încălțămintei să se țină cont și de sfatul specialiștilor în ortopedie, nu doar de acela al designerilor.

”Pantofii cu toc, în general, ar trebui să nu depășească 3-4 cm și ar trebui să nu fie purtați mai mult de 4-5 ore pe zi. Un toc așa de înalt schimbă centrul de greutate la nivelul coloanei, lucru care duce la accentuarea scoliozelor, la accentuarea lordozei, a curburii spatelui. Pot să apară hernii de disc, de asemenea, pot să apară probleme la nivelul articulațiilor șoldului și genunchilor, cum ar fi artroza, pentru că schimbându-se centrul de greutate se pune presiune pe o porțiune mai mică a articulației, și are 'șanse' să se strice destul e repede”, a explicat dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Balerinii, printre cele mai traumatizante tipuri de încălțăminte. Medic: Se poate repercuta până la nivelul coloanei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel