Zgomotul alimentar, o preocupare...
Col. medic dr. Marius Stănescu este doctor în Științe medicale, medic primar Ortopedie-traumatologie, lector universitar la Universitatea Ecologică București, responsabil de implementarea, la nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila, a Programului naţional de transplant de țesuturi osteoligamentare, cu competență în Artroscopia genunchiului, doctor în Stiinţe medicale. La rândul său, dr Adrian-Bogdan Popescu este medic specialist Ortopedie-traumatologie Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila. Cei doi specialiști au realizat un material despre artroplastia totală a cotului (proteza de cot).
Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și, în prezent, efectuată destul de rar atât din cauza frecvenței scăzute a cazurilor cu indicație pentru acest tip de intervenție, cât și din cauza posibilității compensării parțiale a lipsei mobilității articulației cotului, prin utilizarea excesivă a articulațiilor umărului și pumnului, explică cei doi medici pe pagina de web a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila din București.
Această intervenție chirurgicală este efectuată pentru a restabili mobilitatea de la nivelul cotului și a îndepărta durerea prezența local, ankiloza și durerea fiind instalate că urmare a unor boli degenerative evolutive (poliartrită reumatoidă sau osteoartrită) sau că urmare a unui traumatism sever suferit la nivelul cotului.
Trebuie înțeles faptul că acest tip de intervenție este recomandat cazurilor cronice, în timp ce, în cazurile acute, se recomandă fie tratamentul conservator (cazul bolilor degenerative), fie tratamentul chirurgical reprezentat de osteosinteză (cazul fracturilor în zona cotului). Sunt excepționale situațiile în care se practică, per primam, o artroplastie totală de cot, acestea limitându-se strict la fracturile cu cominutie severă, la pacienții tineri, în cazul cărora este imposibilă efectuarea unei reduceri și a unei osteosinteze adecvate.
Cele mai importante și frecvente cauze care duc la instalarea unei artroze invalidante de cot sunt:
Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală și constă în înlocuirea suprafețelor articulare ale ulnei și humerusului cu componente metalice care pot fi de diferite măsuri. Tipul componentelor alese depinde de arhitectura osoasă restantă pe care se poate baza medicul curant, astfel putând fi vorba de artroplastii parțiale de cot, artroplastii totale cu componente standard sau chiar artroplastii totale cu componente de revizie atunci când sunt defecte importante ale oaselor. Implanturile sunt confecționate dintr-un aliaj cobalt-crom sau titaniu, iar insertul este din polietilenă. Cimentul care fixează componentele la os este din polimetilmetacrilat.
Pregătirea intervenției chirurgicale se face printr-o examinare medicală completă a pacientului, punându-se accent pe consulturile de specialitate de cardiologie și preanestezie. Este foarte importantă pregătirea psihică a pacientului nu doar pentru intervenția chirurgicală, ci și pentru perioada de recuperare ce urmează imediat postchirurgical și care se poate întinde pe o perioada importantă de timp. La fel de importantă este și conștientizarea rezultatelor post recuperare, așteptările pacientului trebuind să fie realiste, adecvate cazului.
După intervenția chirurgicală este normal că pacientul să simtă durere, din acest motiv medicul curant va recomanda administrarea de medicamente anti-inflamatorii non steroidiene, anestezice locale sau chiar derivate opioide, subliniază cei doi specialiști de la Spitalul Militar Central.
Recuperarea medicală postchirurgicală reprezintă o etapă esențială în reintegrarea pacientului în societate, din acest motiv pacienților le este recomandată colaborarea cu medici de recuperare medicală și kinetoterapeuți specializați în recuperarea articulației cotului. Efortul fizic și căratul de greutăți vor fi restricționate în primele 2 luni de zile post-chirurgical.
Riscurile acestei intervenții pentru pacienți, ce beneficii au după operație și care a fost cel mai dificil caz operat cu succes la Spitalul Militar Carol Davila, aflați de AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...