Multitasking-ul poate părea eficient,...
Artrita reprezintă inflamația articulațiilor și poate fi acută sau cronică. Artrita acută se declanșează brusc, iar artrita cronică are evoluție de lungă durată, iar simptomele apar treptat.
Există numeroase tipuri de artrită cu etiologie variată. Bolile reumatice sunt principalele cauze ale artritei. Agenții infecțioși: bacteriile, virusurile, fungii pot ajunge la nivelul articulației și pot provoca inflamația acesteia. Disfuncțiile sistemului imunitar pot declanșa artrita autoimună, iar aceasta are și o componentă genetică. Există și o serie de factori favorizanți în apariția artritei, precum: frigul, efortul fizic sau leziunile și traumele mecanice ale articulațiilor.
Guta este un tip de artrită cauzat de excesul de acid uric din organism. Aceasta este o afecțiune dureroasă, care se caracterizează prin edem, căldură locală și poate evolua cu febră.
Factorii de risc în apariția artritelor sunt: vârsta înaintată, factorii genetici și sexul (bărbații sunt mai predispuși decât femeile).
Deși există numeroase tipuri de artrită (artrita septică, artrita psoriazică, artrita inflamatorie, artrita degenerativă, artrita metabolică), unele simptome sunt comune mai multor forme:
-durere, care apare din cauza creșterii cantității de lichid sinovial din articulație;
-umflarea zonei afectate;
-încălzirea zonei afectate;
-scăderea mobilității articulației afectate.
Dacă apar simptomele artritei este necesară un consult la medicul specialist. Uneori, durerea articulară este temporară și trece fără un tratament complex. Alteori, artrita are cauze mai importante care necesită diagnostic amănunțit și tratament potrivit. Medicul specialist va examina articulația afectată și va recomanda teste suplimentare, precum examen radiologic sau analize de sânge. Tratamentul artritei include medicamente antiinflamatorii și analgezice, regim alimentar, odihnă, repaus sau, din contră, exerciții fizice speciale. În cazul lipsei tratamentului, artrita acută se transformă în artrită cronică.
Vezi și: Când apare OSTEOPOROZA și cum se poate trata aceasta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...