Artificiile, boală curată. Ce se întâmplă în corpul tău chiar dacă ești doar spectator. Ce se întâmplă dacă inhalezi fum de artificii în fiecare an

Artificiile - Foto: Freepick @lifeforstock
Artificiile sunt boală curată atât pentru om, cât și pentru întreaga natură. Pot provoca anumite probleme de sănătate, atrag atenția specialiștii.

Artificiile lansate în noaptea dintre ani pot avea efecte negative asupra sănătății. Tradiția celebrării evenimentelor naționale și culturale cu focuri de artificii este recunoscută în întreaga lume.

Pentru oricine s-a bucurat de un spectaculos foc de artificii, o parte a scenei a fost cu siguranță acoperită de norul de fum de la focurile de artificii arzătoare.

Artificiile, nocive pentru respirație

În ultimii ani, evenimentele de degradare a calității aerului pe termen scurt au fost studiate intens. Utilizarea la nivel mondial a artificiilor cu efectul lor dăunător asupra calității aerului este recunoscută pe scară largă cu niveluri ridicate ale aerului înconjurător de particule în suspensie și cu mai multe componente metalice și gaze identificate în mai multe studii efectuate în timpul unor astfel de evenimente.

Persoanele expuse la fumul de artificii pot fi expuse riscului în urma inhalării unor astfel de poluanți produși.

Artificiile au un efect dăunător asupra calității aerului și asupra sistemului respirator al persoanelor sănătoase, precum și al celor care suferă de boli respiratorii subiacente, în special astm și boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Acest lucru este valabil nu numai pentru spectatori, inclusiv copii, ci și pentru pirotehnicieni.

O căutare extinsă Medline a arătat că o dovadă puternică a impactului focurilor de artificii asupra sănătății respiratorii este lipsită de persoanele sensibile și sănătoase, fără studii formale privind BPOC sau astmul, altele decât câteva rapoarte de caz în acesta din urmă.

Punerea în aplicare a strategiilor globale de control al utilizării artificiilor și, prin urmare, de îmbunătățire a calității aerului ar putea reduce, eventual, efectul lor dăunător probabil asupra sănătății respiratorii umane la persoanele expuse, dar în mod clar este nevoie de o cercetare mai bine direcționată, arată National Library of Medicine.

Artificiile, sursă de poluatori

Potrivit unui articol publicat de Societatea Europeană a Căilor Respiratorii, toate artificiile conțin carbon și sulf, care sunt necesare pentru ardere. În plus, în timpul fabricării artificiilor, se adaugă o serie de substanțe, cum ar fi arsenic, mangan, oxalat de sodiu, aluminiu, praf de praf de fier, perclorat de potasiu, azotat de stronțiu și azotat de bariu, care acționează ca stabilizatori, oxidanți și culori adăugate.

Arderea artificiilor eliberează o cantitate mare de poluanți atmosferici, în special dioxid de sulf (SO2), dioxid de carbon (CO2), monoxid de carbon (CO) și particule în suspensie (PM), împreună cu mai multe săruri metalice, de exemplu aluminiu, mangan și cadmiu.

Există o recunoaștere din ce în ce mai mare a efectului negativ al poluării aerului urban asupra sănătății umane, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.  Adulții expuși la niveluri ridicate de poluare a aerului înconjurător au prezentat o prevalență crescută a tusei cronice, a flegmei și dispneei și, prin urmare, prezintă un risc crescut de a dezvolta simptome respiratorii, astm, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), rinită alergică, infecții ale tractului respirator inferior și cancere pulmonare.

Artificii și sănătatea respiratorie

O serie de avertismente de sănătate au fost emise pe internet la nivel mondial pentru persoanele sensibile pentru a evita focuri de artificii afișează și pentru a evita inhalarea de fum rezultat și PM aeropurtate.

Un număr mare de documente au raportat asocieri între particulele din aer și o serie de rezultate respiratorii de la simptome la mortalitate, în timp ce altele au raportat asocieri cu deficite ale funcției pulmonare, vizite la camera de urgență, internări în spital și decese zilnice.

Focuri de artificii și astm

Puțini anchetatori au identificat asocierea dintre astm și expunerea la artificii.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Evaluare a Mediului și Cercetare a Apei (IDAEA-CSIC), particulele metalice din fumul emis de artificii prezintă un risc pentru sănătate, în special pentru astmatici.

Focuri de artificii și BPOC

Mai multe studii epidemiologice au implicat expunerea la o varietate de particule și gaze din aerul înconjurător care au amplificat simptomele BPOC, ceea ce a dus la creșterea morbidității și a mortalității, în ciuda variațiilor măsurilor utilizate și a efectelor de sănătate studiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel