Aritmiile, cauze și simptome: Medic: Pot să apară și să nu lase nicio urmă după aceea. Sunt forme mai ușoare, mai severe care pot să ducă până la leșin

aritmiile - FOTO: Freepik
Aritmiile descriu bătăile neregulate ale inimii. Inima unei persoane poate bate prea repede, prea încet, prea devreme sau cu un ritm neregulat.

Aritmiile apar atunci când semnalele electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează corect. Multe aritmii cardiace sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă acestea sunt foarte neregulate sau rezultă dintr-o inimă slabă sau afectată, aritmiile pot provoca simptome și complicații severe și potențial fatale.

Aritmiile, ce sunt

Aritmia cardiacă se referă la un grup de afecțiuni care determină inima să bată neregulat, prea încet sau prea repede. Există mai multe categorii de aritmie, inclusiv:

- bradicardie sau o bătaie a inimii lentă

- tahicardie sau bătăi rapide ale inimii

- bătăi neregulate ale inimii, de asemenea, cunoscute sub numele de fibrilație

- bătăile inimii timpurii sau o contracție prematură, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Hainele strâmte, efect asupra sănătății. Cum se manifestă simptomele

Aritmiile, simptome

Dr. Silvia Deaconu, medic cardiolog, a explicat cum se pot resimți aritmiile. În cazul copiilor acestea au anumite particularități. 

”Aritmiile cardiace sunt o dereglare a ritmului cardiac care poate fi resimțită de pacient ca o palpitație, cum că se întâmplă ceva în neregulă cu ritmul. Sunt forme mai ușoare, forme mai severe care pot să ducă până la leșim. Copiilor le crește pulsul mai repede decât adulților. E un fenomen normal să le crească la efort. 

Când există o aritmie amenințătoare pulsul ridicat persistă și după oprirea efortului sau apare în repaos și cu frecvențe ridicate, anormale, care depășesc 170-180 de bătăi pe minut.

Copiii se pot plânge de palpitații fără să aibă o tulburare. Ar trebui să ne alerteze dacă leșină. Ideal este să se facă o electrocardiogramă atunci când copilul simte palpitații. Aritmiile au acest păcat, că pot să apară și să nu lase nicio urmă după aceea. Atunci când copilul vine la consultație trebuie făcut un examen clinic și aflăm istoricul și istoricul familia, dacă a mai existat cineva cu tulburări.

Se face un EKG care vede ritmul în acel moment, se face o ecografie cardiacă pentru a vedea că nu asociază o boală structurală, o malformație sau o cardiomiopatie. Se poate pune un aparat care monitorizează ritmul timp de 24 de ore și ne ajută să identificăm atunci când aritmiile sunt mai frecvente”, a explicar dr. Silvia Deaconu, la Antena 3. 

Majoritatea aritmiilor nu sunt severe și nu provoacă complicații. Unele, cu toate acestea, poate crește riscul de accident vascular cerebral sau stop cardiac. Unii oameni pot auzi medicii folosesc cuvântul "disritmie" atunci când se referă la bătăile inimii lor neregulate. Cuvintele aritmie și disritmie înseamnă același lucru, dar cuvântul aritmie este mai răspândit.

Vezi și: Semiluna de pe unghii, diagnostic pentru anumite boli. Ce înseamnă când lipsește

Care este bătaia normală a inimii

Medicii identifică o bătaie sănătoasă a inimii numărând de câte ori inima bate în fiecare minut (bpm) în timpul odihnei. Acest lucru este cunoscut sub numele de ritmul cardiac de odihnă.Intervalul pentru o frecvență cardiacă sănătoasă de odihnă variază între indivizi, dar Asociația Americană a Inimii (AHA) sugerează că este de obicei între 60 și 100 bpm.

O persoană își poate măsura ritmul cardiac folosind pulsul. Acesta este un punct în care pot simți bătăile inimii prin piele. Cele mai bune locații de pe corp pentru acest lucru sunt:

- încheieturile mâinilor

- interiorul coatelor

- partea laterală a gâtului

- partea de sus a piciorului

Vezi și: Insuficiența respiratorie, urgență medicală. Somnolența și senzația de sufocare, printre simptome

Aritmiile, cauze

Orice întrerupere a impulsurilor electrice care stimulează contracțiile cardiace poate duce la aritmie. Mai mulți factori pot determina inima să funcționeze incorect, inclusiv:

- abuzul de alcool

- diabet

- consumul excesiv de cafea

- boli de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă

- hipertensiune arterială

- hipertiroidism sau o glandă tiroidă hiperactivă

- stres

- cicatrizarea inimii, adesea din cauza unui atac de cord

- fumat

- anumite suplimente alimentare și pe bază de plante

- modificări structurale în inimă

O persoană cu o bună sănătate a inimii va experimenta cu greu vreodată aritmie pe termen lung, cu excepția cazului în care există un declanșator extern, cum ar fi o tulburare de utilizare a substanțelor sau un șoc electric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel