Ar trebui să aibă România concediu menstrual PLĂTIT pentru femei? Românii, răspunsuri fulminante

Ar trebui sa aiba romania concediu menstrual platit pentru femei - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce spun românii despre introducerea concediului menstrual în România.

Guvernul Spaniei a aprobat, marți, proiectul de lege prin care femeile să obțină concediu menstrual plătit. 

Cu această ocazie, Spania devine prima țară din Europa care oferă concediu menstrual femeilor cu dureri puternice și prima țară care le dă voie adolescentelor să facă avort fără acordul părinților.

Guvernul speră să garanteze accesul la avort în toată Spania și să destigmatizeze "sănătatea menstruală" prin noul proiect de lege, potrivit Reuters, citează Mediafax.

"Menstruaţiile nu vor mai fi tabu"

 

"Astăzi trimitem un mesaj internațional de susținere tuturor femeilor care luptă pentru drepturile lor sexuale și reproductive. Trebuie să garantăm că femeile sunt cele care decid ce se întâmplă cu propriul corp", a declarat presei ministrul pentru Egalitate, Irene Montero.

"Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante.

Menstruaţiile nu vor mai fi tabu. S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră", a adăugat Irene Montero care a mai spus că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, "nu va avea durată limitată", în timp ce o versiune preliminară a proiectului difuzat săptămâna trecută de mass-media evoca un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci în cazul unor simptome acute.

Avortul adolescentelor, permis fără acordul părinților

 

Dacă va fi adoptată, noua lege va elimina consimțământul părinților pentru tinerele cu vârste între 16 și 17 ani care doresc să-și întrerupă sarcina și va elimina perioada obligatorie de reflecție de trei zile.

De asemenea, include concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39 și garantează distribuirea de absorbante gratuite în școli și centre de sănătate.

Reforma avortului din Spania din 2010 a permis femeilor să întrerupă la cerere sarcini nedorite în termen de 14 săptămâni sau până la 22 de săptămâni în cazul unor anomalii fetale grave.

Proiectul de lege a provocat o dezbatere în Spania cu privire la concediul menstrual plătit, respectiv dacă acesta va ajuta sau va împiedica femeile la locul de muncă.

"Nu va face decât să creeze mai multe conflicte atunci când se va decide dacă să se angajeze sau nu o femeie", a spus studentul Pablo Beltran Martin, în vârstă de 21 de ani.

Cristina Diaz: "Cred că este grozav că poate cere câteva zile libere ca orice persoană care are o problemă de sănătate"

 

Actrița și cântăreața Cristina Diaz, în vârstă de 28 de ani, a declarat: „Dacă o femeie are o menstruație care o împiedică să lucreze, cred că este grozav că poate cere câteva zile libere ca orice persoană care are o problemă de sănătate",

Proiectul de lege, care va fi supus unei audieri publice înainte de o nouă lectură în cabinet și de un vot în camera inferioară a parlamentului, este încă la câteva luni distanță de a fi aprobat.

Măsura guvernului spaniol vine în contextul în care mii de susținători ai dreptului la avort s-au adunat sâmbătă în Statele Unite, înfuriați de perspectiva Curții Supreme care ar putea anula în curând decizia istorică Roe vs. Wade, care a legalizat avortul la nivel național în urmă cu o jumătate de secol.

Ce spun românii despre un concediu menstrual plătit, în România

I-am întrebat pe cititorii noștri ce părere au despre un concediu menstrual în România, iar răspunsurile au fost neașteptate.

Pentru România, menstruația, educația sexuală și igiena sunt, din păcate, subiecte tabu, lucru care se reflectă în răspunsurile oamenilor. 

* Votul reprezintă opinia cititorilor DC Medical. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală.

Ei bine, întrebați dacă ar trebui să aibă România concediu menstrual pentru femei, un număr fulminant de respondenți, adică 13.636 de oameni, au spus că "NU", în timp ce doar jumătate dintre ei, adică 7.210 de oameni au spus că "DA".

Astfel, conform majorității cititorilor DC Medical, România nu ar trebui să aibă un astfel de concediu menstrual. 

1. DC MEDICAL... (sondaj-dc-medical_04074000.png)

 

În ceea ce privește concediul menstrual, Japonia, Indonezia și Coreea de Sud l-au implementat de ani buni.

De mai bine de 70 ani, în Japonia, femeile au dreptul de a-și lua zile libere atunci când sunt la menstruație, doar că foarte multe femei nu l-au luat niciodată, pentru că nu au avut simptome specifice grave, așa cum experimentează multe femei, fie din cauza reticenței față de a le spune superiorilor bărbați că se află în acea perioadă a lunii.

La fel ca în România, și în Japonia menstruația este un subiect tabu.

Pe de altă parte, în Coreea de Sud, acest drept există din 1953, iar în China și India, din ce în ce mai multe provincii și companii adoptă această politică pentru femei. Indonezia, Taiwan și Vietnam oferă și ele această posibilitate femeilor.

În SUA, Regatul Unit și Europa lucrurile nu stau prea bine, pentru că există două tabere, cea a femeilor care cred că aceste zile libere în perioada menstruației sunt la fel de importante ca un concediu de maternitate și cea a celor care cred că dreptul acesta special pune în lumină o idee care discriminează, care portretizează femeile ca fiind mai "slabe".

Concediu menstrual și absorbante gratuite pentru femeile din România. Ana Măiță: Câteva zile de concediu plătit. Atât de logic și simplu

 

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.

"Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin.

Iar dacă suntem de acord că femeile au nevoie de un concediu înainte și după nașterea pe care o considerăm un eveniment fiziologic, pentru care repausul și refacerea sunt necesare, atunci mi se pare la fel de normal să fim de acord ca societate că femeile trebuie să beneficieze, dacă doresc, de câteva zile de concediu plătit pentru ciclu menstrual.

Ciclul menstrual face și el parte din categoria de procese fiziologice reproductive care pot fi, și sunt, de cele mai multe ori, însoțite de disconfort și slăbiciune și care sunt trăite exclusiv de femei. Iar legislația muncii ar trebui să reflecte această realitate în mod echitabil", a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", în exclusivitate pentru DC Medical.

Mai multe despre declarațiile Anei Măiță, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel