Apneea în somn, risc mai mare de fracturi vertebrale la femei

Insomnia              Foto: Pixabay
Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că apneea obstructivă în somn (OSA) poate afecta negativ sănătatea oaselor. 

Rezultatele unui nou studiu publicat în The Journal of Bone and Mineral Research (link direct studiu) indică faptul că femeile cu antecedente de OSA se pot confrunta cu un risc mai mare de fracturi ale coloanei vertebrale sau vertebrale.

Folosind informații din Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali, cercetătorii au examinat datele referitoare la 55.264 de femei fără antecedente de fracturi osoase. OSA a fost auto-raportat la 1,3% din participanți în 2002 și a crescut la 3,3% până în 2012. Între 2002 și 2014, au avut loc 461 de fracturi vertebrale și 921 de fracturi de șold.

Femeile cu antecedente de apnee obstructivă în somn (OSA) au avut un risc de 2 ori mai mare de fractură vertebrală în raport cu cele fără antecedente de OSA, cu cea mai puternică asociere observată pentru apneea obstructivă în somn asociată cu somnolența diurnă. Nu s-a observat nicio asociere între istoricul de apnee obstructivă în somn și riscul de fractură de șold.

„Studiul nostru aduce dovezi importante la nivel de populație că apneea obstructivă în somn poate avea un impact negativ asupra sănătății osoase, care este deosebit de relevantă pentru dezvoltarea fracturii vertebrale”, a declarat autorul principal doctorul în științe medicale Tianyi Huang, de la Brigham and Women’s Hospital. 

„Având în vedere că am folosit diagnostice clinice auto-raportate de apnee în somn și fracturi în studiul nostru, studiile viitoare ar putea folosi date mai profund caracterizate pentru a înțelege mecanismele care leagă apneea de somn de sănătatea oaselor și riscul de fracturi”, a mai arătat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel