Cum știi dacă ai apnee în somn. Semnul care trebuie să te îngrijoreze. Sarafoleanu: Suferințe neurologice țin de lipsa de oxigen

apnee in somn - Foto: Freepik @jcomp
EXCLUSIV
Cum poți afla dacă ai apnee în somn. Metoda simplă care îți poate salva viața. Știai că te poți alege cu alte boli din cauza acestor semne?

Apneea în somn este o tulburare respiratorie caracterizată prin întreruperi temporare ale respirației pe durata somnului. Aceste pauze pot varia în durată și pot apărea repetat într-o noapte, afectând calitatea somnului și având consecințe semnificative asupra sănătății generale.

"Oprirea respirației în somn este deja o problemă de sănătate cu impact semnificativ asupra inimii, plămânilor și creierului, pentru că lipsa de oxigen, de saturare a sângelui în oxigen, poate să facă aceste trei organe invocate să sufere", a declarat Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General Societatea Română de Rinologie, pentru DC MEDICAL. 

Există două tipuri principale de apnee în somn:

- apneea obstructivă 

- apneea centrală.

Apneea obstructivă este cea mai comună și apare atunci când mușchii gâtului se relaxează excesiv, blocând temporar căile respiratorii. În contrast, apneea centrală are la bază o deficiență în semnalele de respirație din creier, determinând oprirea temporară a efortului respirator.

Val Vâlcu: De ce se oprește? Dacă se îngustează căile respiratorii, reflexul este să crești frecvență, să tragi aer în piept.

"În primă instanță apare acest colaps, pacientul nu mai respiră și pe măsură ce crește concentrația de dioxid de carbon în sânge, atunci apare acest reflex de respirație forțată. 

Fenomenele sunt relativ spectaculoase, pentru că cei din anturajul pacientului ne spun se sufocă, a horcăit, a rămas fără aer, e vânăt, adică sunt tot felul de descrieri foarte plastice care arată ce se întâmplă cu pacientul", a completat medicul.

Cum știi dacă ai apnee în somn

Foto: Freepik @rawpixel.com

.

Foto: Freepik

 

"Spuneam că există investigații și una dintre ele este acea așa-numita poligrafie ventilatorie nocturnă.

Este vorba de a dormi cu un aparat. Este portabil, cum este și holterul de tensiune sau EKG. Pacientul doarme în patul lui. Sigur că nu e confortabil, că sunt foarte multe fire. Este și o piesă care se pune la nas ca să măsoare oxigenul.

Dar este o evaluare completă de somn în care vedem dacă apar aceste opriri respiratorii, dacă sunt doar fenomene de sforăit și ce impact au avut asupra frecvenței cardiace, tensiunii arteriale, asupra saturației de oxigen.

Deci este un bilanț complex și aflăm foarte multe lucruri, unele îngrijorătoare.

Anumite aritmii pot fi influențate de apneea de somn. 

Mulți se bradicardizează, deci au o frecvență cardiacă mai mică în clipa în care fac apneea de somn. 

Neurologii sunt foarte interesați de această investigație, pentru că foarte multe suferințe neurologice țin de desaturările de oxigen. Asta e partea serioasă a lucrurilor", a conchis medicul Coduț Sarafoleanu.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel