Aparate auditive: asociere neașteptată cu un risc mai mic de demență ori depresie

Pierderea auzului
Aparatele auditive la persoanele care și-au pierdut auzul au fost asociate cu un risc mai mic față de o serie de afecțiuni: boala Alzheimer, demență, depresie, anxietate sau căderi vătămătoare. Cercetătorii au nevoie de mai multe studii pentru a înțelege legătura.

Utilizarea aparatelor auditive a fost legată de riscuri mai mici de a fi diagnosticat cu boala Alzheimer, demență, depresie, anxietate și căderi vătămătoare, într-o analiză a informațiilor medicale de la 114.862 adulți în vârstă, cu pierderi de auz (hipoacuzie). Rezultatele sunt publicate în Journal of the American Geriatrics Society.

Riscul de a fi diagnosticat cu boală Alzheimer/demență, anxietate /depresie și căderi vătămătoare în termen de trei ani după ce a fost diagnosticat cu pierderea auzului a fost mai mic cu 18% (pentru Alzheimer), 11% (pentru deprsie) și, respectiv, 13% (pentru căderi) pentru cei care au folosit aparate auditive, față de cei care nu au folosit.

În studiul realizat de cercetători a fost examinată asocierea dintre aparatele auditive și durata până la diagnosticul bolii Alzheimer sau demența, anxietatea sau depresia și căderile care produc vătămări fizice în rândul adulților de peste 66 de ani, în termen de trei ani de la diagnosticul de pierdere a auzului.

Studiu a fost unul retrospectiv de cohortă și au fost folosite datele bazate pe întâlnirile pentru asistență medicală, în spital sau în ambulatoriu de la un plătitor privat, între 2008 și 2016.

Participanții au fost 114.862 adulți, în vârstă de peste 66 de ani, diagnosticați cu hipoacuzie (pierderea auzului).

Diferențe în utilizarea aparatelor auditive

Există diferențe sexuale mari și rasiale/etnice în utilizarea aparatelor auditive. Aproximativ 11,3% dintre femei față de 13,3% dintre bărbați au folosit astfel de aparate.

În ce privește diferențele rasiale sau etnice, aproximativ 13,6% dintre albi, față de 9,8% dintre negri și 6,5% dintre hispanici au folosit aparatele auditive.

„Utilizarea aparatelor auditive este asociată cu diagnosticul întârziat de boală Alzheimer, demență, depresie, anxietate și căderi vătămătoare la adulții în vârstă cu hipoacuzie. Deși am arătat o asociere între utilizarea de aparate auditive și riscul redus de declin fizic și mental, sunt necesare studii randomizate pentru a determina dacă și în ce măsură, relația este cauzală”, au spus autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel