Sucul care topește grăsimea de pe burtă și elimină pietrele la rinichi. Îl poți bea oricând pe timpul zilei

Apa cu lamaie - Foto: Freepick
Acest suc are beneficii uimitoare asupra sănătății. Cum îl prepari corect, sănătos și la ce te ajută. Mulți oameni greșesc când îl prepară.

Apa cu lămâie, căci despre ea este vorba, este la modă în aceste zile, multe restaurante o servesc în mod frecvent sub formă de limonadă, iar unii oameni își încep ziua cu apă cu lămâie în loc de cafea sau ceai. Nu există nicio îndoială că lămâile sunt minunate pentru a adăuga aroma de citrice în alimente și băuturi, dar există beneficii dacă adăugați suc de lămâie în apă.

Apa cu lămâie este o băutură răcoritoare și o modalitate ușoară de a adăuga un pic de vitamina C și antioxidanți în plus în dieta ta. Adăugarea unui strop de lămâie în apă poate face ca apa să fie mai atrăgătoare, mai bună la gust, ceea ce v-ar putea ajuta să reduceți consumul de băuturi sportive și sucuri zaharoase.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, apa cu lămâie poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și chiar susține pierderea în greutate.

În timp ce lămâile conțin substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C și antioxidanți, valoarea nutritivă a unui pahar de apă cu lămâie depinde de cantitatea de suc de lămâie pe care o conține.

Un pahar de apă cu lămâie care conține o lămâie de 48 de grame, stoarsă, conține:

- 10,6 calorii

- 18,6 miligrame (mg) de vitamina C, sau 21% din valoarea zilnică (DV)

- 9,6 micrograme (mcg) de acid folic, sau 2% din VD

- 49,4 mg de potasiu, sau 1% din VD

- 0,038 mg de fier, sau < 1% din VD

- 0,01 mg de vitamina B-1, sau 1% din VD

- 0,01 mg de vitamina B-2, sau 1% din VD

- 0,06 mg de vitamina B-5, sau 1% din VD

Boala devastatoare care ucide mii de tineri și copii. Care sunt primele SEMNE și când apar. Tratamentul costă între 2,5 și 4 milioane EURO/persoană

Apa cu lămâie, ce beneficii are pentru sănătate

1. Favorizează hidratarea

Să te asiguri că bei suficientă apă în fiecare zi este crucial pentru sănătatea generală. Utilizarea sucului de lămâie pentru a adăuga puțină aromă la apa ta te poate ajuta să bei mai mult.

Consumul de apă ajută la prevenirea deshidratării, o afecțiune care poate provoca:

- ceață cerebrală

- modificări ale dispoziției

- supraîncălzire

- constipație

- pietre la rinichi

Potrivit Institutului de Medicină, orientările generale spun că femeile ar trebui să consume cel puțin 2,6 litri de apă pe zi, iar bărbații cel puțin 3,6 litri de apă pe zi. Aceasta include apa din alimente și băuturi.

2. Sursă bună de vitamina C

Citricele, cum ar fi lămâile, conțin vitamina C, un antioxidant primar care ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi dăunători.

În plus, vitamina C joacă, de asemenea, un rol în a ajuta organismul dumneavoastră să sintetizeze colagenul, să absoarbă fierul și să producă hormoni.

În plus, consumul insuficient de vitamina C poate provoca simptome, precum:

- susceptibilitate crescută la infecții

- uscăciunea gurii și a ochilor

- piele uscată

- oboseală

- insomnie

- slăbirea dinților

Deși lămâile nu se află în fruntea listei de citrice bogate în vitamina C, ele sunt totuși o sursă bună.

Stoarcerea sucului unei lămâi de 48 de grame într-un pahar de apă vă va oferi 21% din doza zilnică de vitamina C.

3. Poate susține pierderea în greutate

Consumul de apă cu lămâie vă poate ajuta să creșteți aportul de apă, care este adesea recomandat ca o strategie de pierdere în greutate. Cu toate acestea, există dovezi limitate care să justifice acest lucru.

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au constatat că participanții care au fost instruiți să bea apă înainte de a mânca o masă de test au mâncat mai puțină mâncare decât atunci când au fost instruiți să mănânce masa de test fără "pre-încărcare" cu apă.

Atunci când participanții au băut apă înainte de a mânca o masă de test, nu s-au simțit semnificativ mai puțin sătui, în ciuda faptului că au mâncat mai puțină mâncare.

Autorii studiului au concluzionat că un consum de apă înainte de masă poate fi o strategie eficientă de pierdere în greutate, deși mecanismul de acțiune este necunoscut.

4. O alternativă ușoară la băuturile zaharoase

Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, băuturile pentru sportivi, apa îndulcită și băuturile energizante - sunt principala sursă de zaharuri adăugate în dieta americană.

Consumul regulat al acestor băuturi este asociat cu o serie de afecțiuni de sănătate, printre care:

- creșterea în greutate

- obezitate

- diabet de tip 2

- boli de inimă

- boli de rinichi

- boală de ficat

- cariile dentare

- carii

- gută

Dacă în mod regulat vă îndreptați spre băuturi îndulcite, cu aromă de fructe, pentru a vă potoli setea, trecerea la apa cu lămâie v-ar putea ajuta să reduceți consumul de zahăr fără a sacrifica aroma.

5. Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâi poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Citratul, o componentă a acidului citric, în mod paradoxal, face ca urina să fie mai puțin acidă și poate chiar să spargă pietrele mici.

Sucul de lămâie conține acid citric, însă poate fi nevoie de cantități mari pentru a crește pH-ul urinei.

National Kidney Foundation sugerează amestecarea a 100 gr de suc de lămâie concentrat cu apă ca remediu dietetic complementar, alături de alte medicamente pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

6. Poate ajuta la digestie

Consumul de apă cu lămâie înainte de mese poate ajuta la promovarea și îmbunătățirea digestiei. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că acidul citric găsit în sucul de lămâie stimulează secreția de acid gastric, un fluid digestiv produs în stomac care permite organismului dumneavoastră să descompună și să digere alimentele.

Într-un studiu din 2021, participanții au băut 300 ml de apă sau de apă cu lămâie înainte de a lua masa timp de 4 săptămâni. Cercetătorii au colectat probe de scaun înainte și după perioada de testare, iar microbiota intestinală a participanților a fost analizată.

Autorii studiului au constatat că aportul de apă cu lămâie înainte de masă părea să promoveze digestia și peristaltismul, sau contracțiile asemănătoare unor valuri care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la scară largă pentru a înțelege pe deplin efectele apei cu lămâie asupra digestiei, potrivit Healthline.

Cărbunele activ, minunea pentru TEN. Cum se aplică. Marinescu: Le recomand tuturor doamnelor care vor să se simtă fabulos în pielea lor

Cum să faci corect apa de lămâie

Pentru a face apă cu lămâie, stoarceți o jumătate de lămâie în 220 gr de apă caldă (nu fierbinte) sau rece.

Puteți infuza mai multă aromă sau un plus de sănătate adăugând:

- câteva frunze de mentă

- o linguriță de sirop de arțar sau miere crudă

- o felie de ghimbir proaspăt

- un strop de scorțișoară

- un strop de turmeric

De asemenea, puteți adăuga felii de alte produse proaspete, cum ar fi lămâi verzi, portocale sau felii de castraveți. Întotdeauna spălați-le bine înainte de a le felia.

A avea la îndemână cuburi de gheață cu lămâie este o modalitate excelentă de a adăuga rapid lămâie în apă. Pur și simplu stoarceți suc proaspăt de lămâie în tăvițe de cuburi de gheață și congelați. Aruncați câteva cuburi într-un pahar de apă rece sau caldă, la nevoie.

Vă puteți începe dimineața cu o cană de apă caldă cu lămâie și puteți păstra în frigider o sticlă de apă infuzată cu câteva lămâi feliate pentru a o bea pe parcursul zilei.

Acidul ferulic, ingredientul anti-îmbătrânire pe care trebuie să-l folosești. Te vei îndrăgosti de el. Marinescu: Sunt un fan declarat

Efecte secundare ale apei cu lămâie


Apa de lămâie este, în general, sigură de băut, dar există câteva efecte secundare potențiale de care trebuie să fiți conștienți.

Lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar pe termen lung. Pentru a limita riscul, beți apa cu lămâie printr-un pai și clătiți-vă gura cu apă plată după aceea.

În plus, se știe că citricele ca sunt cunoscute pentru a crește producția de acid gastric, și pot provoca arsuri la stomac la unele persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel