Anumite probiotice ajută la tratarea colicilor la sugari

Anumite probiotice sunt benefice pentru sugari
Un tip de probiotice reduce afectarea, inflamația și stresul provocat de colicile infantile la sugari, arată un nou studiu.

Anumite probiotice - sau „bacteriile bune" - au fost folosite pentru tratarea colicilor infantile cu succes. Într-un nou studiu publicat în revista „Alimentary Pharmacology & Therapeutics", cercetătorii au arătat că lichidele care conțin o tulpină probiotică particulară (Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB-12) au redus durata plângerilor zilnice cu mai mult de 50% până la 80% la 40 de sugari care au primit probiotic o dată pe zi, timp de 28 de zile, cu efecte benefice asupra duratei somnului și asupra frecvenței și consistenței scaunului. Acest lucru a comparat cu doar 32,5% la cei 40 de sugari care au primit placebo.

Colica infantilă este o afecțiune gastro-intestinală foarte frecventă care afectează până la 25% dintre sugari în primele 3 luni de viață și, deși este o afecțiune benignă, este sursa de suferință majoră pentru sugari și familiile lor. Este asociată cu depresia maternă post-partum la mămici, cu încetarea alăptării timpurii, cu vinovăția și cu frustrarea părinților, cu sindromul copilului agitat, cu vizite multiple la medic, cu un consum mai mare de medicamente, cu schimbarea formulelor și cu rezultatele adverse pe termen lung, precum alergii, probleme de comportament și de somn.

Nu e valabil pentru toate probioticele

Efectul observat în studiul de față a fost asociat cu o modulare pozitivă a microbiomului intestinal, cu o producție crescută de butirat bacterian, un acid gras cu lanț scurt care este capabil să regleze pozitiv timpul de tranzit intestinal, percepția durerii, axa intestin-creier și inflamația.

„Studiul nostru oferă dovezi cu privire la rolul important al microbiotei intestinale ca țintă a intervenției împotriva colicilor infantile", a declarat autorul principal dr. Roberto Berni Canani, doctor în științe medicale de la Universitatea „Federico II", din Napoli, Italia.

„Este relevant să subliniem faptul că acest studiu a studiat o tulpină probiotică specifică bine caracterizată și că aceste descoperiri nu pot fi extrapolate pentru alte tulpini probiotice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel