Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Anemia este o afecțiune care apare atunci când sângele produce o cantitate mai mică decât în mod normal de globule roșii sănătoase.
Dacă aveți anemie, corpul nu primește suficient sânge bogat în oxigen.
Lipsa de oxigen vă poate face să vă simțiți obosit sau slăbit. De asemenea, este posibil să aveți dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap sau bătăi neregulate ale inimii.
Există mai multe tipuri de anemie, printre care:
- Anemia prin deficit de fier
- Anemie prin deficit de vitamina B12
- Anemie hemolitică
Anemia ușoară este o afecțiune comună și tratabilă care poate apărea la oricine. Ea poate apărea brusc sau în timp și poate fi cauzată de regimul alimentar, de medicamentele pe care le luați sau de o altă afecțiune medicală. Anemia poate fi, de asemenea, cronică, ceea ce înseamnă că durează mult timp și este posibil să nu dispară niciodată complet. Unele tipuri de anemie sunt moștenite. Cel mai frecvent tip de anemie este anemia feriprivă.
Unele persoane prezintă un risc mai mare de anemie, inclusiv femeile în timpul perioadelor menstruale și în timpul sarcinii. Persoanele care nu primesc suficient fier sau anumite vitamine și persoanele care iau anumite medicamente sau tratamente sunt, de asemenea, la un risc mai mare.
Anemia poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi hemoragia la nivelul stomacului, inflamația cauzată de o infecție, boala de rinichi, cancerul sau bolile autoimune. Medicul dumneavoastră va folosi istoricul medical, un examen fizic și rezultatele testelor pentru a diagnostica anemia, potrivit NIH.
Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre testul care ne indică anemia și care sunt cancerele pe care le poate indica anemia.
"Există situația de a găsi o anemie și de cele mai multe ori cancere de colon, de exemplu, sunt investigate în momentul în care începi să investighezi o anemie. În egală măsură, există niște teste specifice care identifică cantități foarte, foarte mici de sânge, să spunem din materiile fecale. Se cheamă test de hemoragii oculte.
Oculte, pentru că nu ne dăm seama de ele și nu vărsăm sânge sau nu exteriorizăm sânge prin materie fecală.
Dar în momentul în care efectuezi această analiză și identifici că din tubul digestiv se pierde o cantitate de sânge mică, automat trece la pasul următor la identificarea cauzei și cel mai ușor accesibil este stomacul - pentru că poți să faci imediat o endoscopie digestivă superioară și să găsești cauza și după aceea o colonoscopie care îți certifică sau îți infirmă categoric dacă ai sau nu ai cancer de colon.
Adică se vede cu ochiul liber. Pacientul trebuie să se adreseze gastro-enterologului care va studia și va identifica leziunea, fie că ea este gastrică sau colonică și în momentul acela va solicita chirurgul pentru a aprecia dacă este sau nu rezecabil", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.
Tratamentele pentru anemie depind de tipul de anemie pe care îl aveți și de cât de gravă este aceasta. Pentru unele tipuri de anemie ușoară până la moderată, este posibil să aveți nevoie de suplimente de fier, vitamine sau medicamente care fac ca organismul dumneavoastră să producă mai multe globule roșii. Pentru a preveni anemia în viitor, medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, schimbări în alimentația sănătoasă.
Potrivit SANADOR, pentru proba de digestie, se recolteaza materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianți.
Pe o perioadă de 3 zile înainte de recoltare, să nu bei băuturi alcoolice. Pentru hemoragii oculte, se recolteaza materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport. Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerarile rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obținerea de rezultate fals pozitive.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...