Schimbările extreme de temperatură...
Anemia este definită ca fiind un număr scăzut de globule roșii din sânge. Într-un test de sânge de rutină, anemia este raportată ca un nivel scăzut de hemoglobină sau hematocrit. Hemoglobina este principala proteină din celulele roșii din sângele dumneavoastră, aceasta transportă oxigenul și îl distribuie în tot organismul.
Dacă aveți anemie, nivelul hemoglobinei va fi și el scăzut. Dacă este suficient de scăzut, este posibil ca țesuturile sau organele să nu primească suficient oxigen.
Simptomele anemiei - cum ar fi oboseala sau respirația îngreunată - apar pentru că organele nu primesc ceea ce au nevoie pentru a funcționa așa cum ar trebui.
Femeile, copiii mici și persoanele cu boli cronice sunt mai predispuse să aibă anemie. Lucrurile importante de reținut sunt:
- anumite forme de anemie sunt transmise prin gene, iar copiii o pot avea de la naștere.
- femeile sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației și a cerințelor mai mari de aprovizionare cu sânge în timpul sarcinii.
- adulții mai în vârstă au un risc mai mare de anemie, deoarece este mai probabil să aibă boli de rinichi sau alte afecțiuni cronice.
Semnele de anemie pot fi atât de ușoare încât s-ar putea să nu le observați. La un moment dat, pe măsură ce celulele sanguine scad apar adesea simptome.
În funcție de cauza anemiei, simptomele pot include:
- amețeli, amețeli sau senzația că sunteți pe punctul de a leșina
- bătăi rapide sau neobișnuite ale inimii
- dureri de cap
- durere, inclusiv în oase, piept, abdomen sau articulații
- dificultăți de respirație
- piele care este palidă au galbenă
- mâini și picioare reci
- oboseală sau slăbiciune.
Există mai mult de 400 de tipuri de anemie, iar acestea sunt împărțite în trei mari grupe:
Anemia cauzată de pierderea de sânge. Puteți pierde celule roșii din sânge prin sângerare. Acest lucru se poate întâmpla încet, pe o perioadă lungă de timp, și este posibil să nu observați. Cauzele pot include:
- afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi ulcerele, hemoroizii, gastrita (inflamația stomacului) și cancerul;
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, care pot provoca ulcere și gastrită;
- menstruația, mai ales dacă aveți o menstruație abundentă (sau o perioadă abundentă). Acest lucru poate fi asociat cu fibroamele;
- post-traumatism sau post-chirurgie.
Anemia cauzată de producția scăzută sau defectuoasă de globule roșii din sânge. În cazul acestui tip de anemie, este posibil ca organismul să nu creeze suficiente celule roșii sau ca acestea să nu funcționeze așa cum ar trebui.
Acest lucru se poate întâmpla pentru că există ceva în neregulă cu celulele roșii din sânge sau pentru că nu aveți suficiente minerale și vitamine pentru ca celulele roșii din sânge să se formeze în mod normal.
Afecțiunile asociate cu aceste cauze de anemie includ:
Anemia cauzată de distrugerea celulelor roșii din sânge. Unele dintre celulele stem din măduva care se află în centrul oaselor se vor transforma în celule roșii din sânge. Dacă nu sunt suficiente celule stem, dacă acestea nu funcționează corect sau dacă sunt înlocuite de alte celule, cum ar fi celulele canceroase, este posibil să aveți anemie.
Anemia cauzată de probleme ale măduvei osoase sau ale celulelor stem include:
- anemia aplastică, ce apare din cauza genelor sau pentru că măduva osoasă a fost lezată de medicamente, radiații, chimioterapie sau infecții.
- intoxicația cu plumb. Acesta este toxic pentru măduva osoasă, fapt care determină producerea unui număr mai mic de globule roșii.
- talasemia apare în cazul unei probleme de formare a hemoglobinei. Se poate transmite prin gene și afectează de obicei persoanele de origine mediteraneeană, din Orientul Mijlociu sau din Asia de Sud-Est.
Anemia prin deficit de fier se întâmplă dacă nu aveți suficient fier în organism. Anemia feriprivă poate fi cauzată de: o dietă fără suficient fier, în special la sugari, copii, adolescenți sau persoanele vegetariene; anumite medicamente, alimente și băuturi cu cofeină; afecțiuni digestive, cum ar fi boala Crohn; donarea frecventă de sânge; antrenament de anduranță; sarcina și alăptarea; ciclul menstrual; sângerarea cronică lentă, de obicei de la o sursă gastrointestinală.
Anemia celulelor secerătoare este o tulburare care în SUA afectează în special afro-americanii și hispanicii. Globulele roșii din sânge, care de obicei sunt rotunde, devin în formă de semilună din cauza unor probleme genetice. Acestea se blochează în vasele mici de sânge și provoacă durere.
Anemie prin deficit de vitamine, în special B12 sau folat. Acest tip de anemie poate fi cauzată de: deficiență alimentară, un consum redus sau deloc de carne; anemie megaloblastică, adică dacă nu primiți suficientă vitamina B12, folat sau ambele; anemia pernicioasă, adică atunci când organismul nu absoarbe suficientă vitamina B12; alte cauze includ medicamentele, abuzul de alcool și bolile intestinale, notază WebMD.
Pentru diagnosticarea anemiei este nevoie de un test de hemogramă completă, care va măsura globulele roșii, hemoglobina și alte părți ale sângelui.
”Medicul îmi recomandă hemograma, atunci pune diagnosticul de anemie și caută cauzele. Să nu facem ceea ce se întâmplă, din nefericire, în practica de rutină. Dăm fier la toată lumea, la orice anemie, dăm vitamine la orice anemie. Asta este o greșeală fantastică”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog, la ”Doctor de bine” de la Pro TV.
Tratamentul va depinde însă de tipul de anemie de care suferiți. Așa cum există o mulțime de cauze, la fel există și o multitudine de tratamente disponibile.
Dacă aveți anemie aplatică este posibil să aveți nevoie de transfuzii de sânge sau chiar de transplant de măduvă osoasă.
În cazul anemiei hemolitice, este posibil să fie nevoie de medicație care să ajute sistemul imunitar.
Dacă anemia este cauzată de pierderea de sânge se va interveni chirurgical pentru a găsi și repara sângerarea, iar pentru anemia feriprivă, cel mai probabil va trebui să luați suplimente de fier și să vă schimbați dieta.
Vezi și: Anemia, a doua cea mai FRECVENTĂ boală din lume
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...