Analize medicale gratuite în cinci județe din România

Analize medicale - Foto: Freepick @elenayakimova
Analize medicale gratuite în mediul rural. Caravana "Nu am făcut destul" ajută la depistarea bolilor oncologice.

În weekend-urile din perioada 24 septembrie - 20 noiembrie 2022, aproximativ 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii și a riscului de a face boli cardiovasculare.

Aceste teste vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

Caravana de află la cea de-a noua ediție și anul acesta va ajunge în județele Argeș (comunele Brăduleț, Corbeni și Ștefan cel Mare), Dâmbovița (Brănești), Prahova (Teșila), Giurgiu (Hotarele și Izvoarele) și Ilfov (Periș).

Anevrismul de aortă, boala ignorată. Semnul durerii abdominale la care să ai grijă. Niculescu: Cauza morții subite. Pacienții ajung foarte târziu

Calendarul ediției din 2022:

- 1 & 2 octombrie - comuna Brăduleț, jud. Argeș

- 8 & 9 octombrie - comuna Corbeni, jud. Argeș

- 8, 15 & 16 octombrie - comuna Brănești, jud. Dâmbovița

- 15, 22 & 23 octombrie - comuna Teșila, jud. Prahova

- 22, 29 & 30 octombrie - comuna Hotarele, jud. Giurgiu

- 29 octombrie, 5 & 6 noiembrie - comuna Izvoarele, jud. Giurgiu

- 5, 12 & 13 noiembrie - comuna Periș, jud. Ilfov

- 12, 19 & 20 noiembrie - comuna Ștefan cel Mare, jud. Argeș.

Elementul de noutate din acest an constă în efectuarea a câte două vizite în fiecare sat. În primul weekend se vor recolta probele de sânge și urină, iar în al doilea, odată cu venirea rezultatelor, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor opt ediții precedente, caravana a testat peste 8.500 de persoane din localități rurale din 35 de județe, cu implicarea a peste 500 de medici, asistente și studenți voluntari.

Proiectul rămâne relevant în contextul în care speranța de viață în România este în continuare printre cele mai scăzute din Europa, iar mortalitatea din cauze tratabile (printre care: cancerul de prostată și de plămâni) este de două ori mai mare decât media europeană.

Analizele medicale, cum te pregătești și ce trebuie să știi

 

Analizele medicale sunt recomandate a fi efectuate periodic. Începând cu vârsta de 20 de ani se recomandă să se înceapă investigațiile anuale. Medicii ne arată care sunt etapele privind pregătirea pacientului pentru analizele de laborator.

Analizele medicale sunt esențiale

Conf. univ dr. Elena Hogea a explicat care sunt pașii de urmat atunci când mergem să ne efectuăm analize de laborator.

”Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică.

Corectitudinea analizelor medicale depinde nu doar de performanța laboratorului în care sunt efectuate, ci și de pregătirea corectă anterior recoltării.

Orice examen bacteriologic (hemocultură, urocultură, coprocultură, sputocultură, exudat nazo-faringian) se realizează înainte de administrarea de antibiotice”, arată conf. univ. dr. Elena Hogea.

Pregătirea pentru recoltarea analizelor de sânge

Sunt câteva instrucțiuni de recoltare pentru pacienți, înainte de a se prezenta la laborator pentru recoltarea sângelui. Este absolut interzis consumul de alcool înainte de recoltarea analizelor medicale.

”Recoltarea probelor de sânge se efectuează dimineața, înainte de consumul de alimente. Pentru a obține rezultate valide, probele biologice se recoltează după 12 ore de post alimentar.

În seara anterioară recoltării, se recomandă o dietă săracă în grăsimi și dulciuri, evitarea administrării de medicamente, pentru a nu influența direct sau indirect rezultatul anumitor analize (glicemie, colesterol, trigliceride).

Consumul de alcool se întrerupe cu 72 de ore anterior recoltării. Hemocultura (examen bacteriologic al sângelui) se recoltează înainte de administrarea de antibiotice, în frison sau puseu febril, în recipient special, cu mediu lichid”, mai explică medicul.

Ce să știi despre Recoltarea urinei, Recoltarea materiilor fecale, Recoltarea secrețiilor din zona genitală și Recoltarea exudatului faringian şi nazal - VEZI AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel