Analgezicele, mai puțin eficiente la femei. Cine este responsabil cu rezistența la durere

analgezicele mai putin eficiente la femei. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
Analgezicele au efecte diferite la bărbați și femei, la acestea din urmă fiind mai puțin eficiente. Care este explicația.

Organismele bărbaților și femeilor sunt diferite din punct de vedere fiziologic în mai multe privințe - de la nivelurile hormonale la procesele moleculare.

Chiar dacă pot simți niveluri similare de durere, procesele biologice subiacente diferite înseamnă că același tratament poate să nu funcționeze la fel pentru amândoi, notează Medical News Today.

De altfel, cercetătorii investighează de ceva vreme dacă bărbații și femeile răspund diferit la medicamentele pentru durere. Un studiu foarte mic din 1996, de exemplu, a constatat că femeile au reacționat mai mult decât bărbații după ce au primit medicamentul opiaceu pentazocină pentru dureri postoperatorii.

Mult mai recent, o revizuire din 2021 a remarcat că, deși dovezile sunt amestecate, unele studii au constatat că ibuprofenul tinde să reducă durerea la bărbați mai mult decât la femei.

De asemenea, a raportat un studiu care a constatat că prednisonul, un tip de corticosteroid, a fost asociat cu mai multe efecte adverse intolerabile la participanții de sex feminin și că aceștia au fost mai puțin dispuși să accepte o creștere a dozei.

Ce spun specialiștii

Potrivit dr. Meera Kirpekar, profesor asistent clinic de anesteziologie, îngrijire perioperatorie și medicină a durerii de la NYU Langone, atacul de cord în cazul bărbaților și femeilor nu sunt la fel, motiv pentru a concluzionat că există diferențe importante în privința semnalelor de durere în creier și măduva spinării.

"Bărbații și femeile nu au atacuri de cord în același mod, așa că de ce ar trebui ca orice altceva să fie la fel?”, a spus pentru MNT dr. Kirpekar, adăugând că până în urmă cu 6 ani, peste 80% dintre studiile privind durerea au implicat doar participanți de sex masculin, fie că a fost vorba de oameni sau de șobolani.

Spre deosebire de masculi, femelele sunt supuse unor fluctuații hormonale continue de-a lungul vieții care au un impact asupra sensibilității lor la durere.

Luarea în considerare a acestor schimbări, a remarcat ea, ar fi putut fi dificilă în mediile de cercetare anterioare, ceea ce a dus în cele din urmă la faptul că potențialele participante de sex feminin au fost în mare parte lăsate în afara cohortelor de studiu.

Teoriile durerii, dar mai ales ale rezistenței la aceasta

La nivel mondial, milioane de oameni se confruntă cu durerea cronică, însă se cunosc prea puține despre mecanismele care stau la baza acesteia.

Potrivit dr. Kirpekar, există trei explicații ce ar putea să stea în spatele răspunsurilor diferite la durere la bărbați și femei.

”Prima teorie se referă la estrogen, un hormon care controlează dezvoltarea uterului, a ovarelor, a sânilor și reglează menstruația. 

În funcție de locul în care este localizat acest estrogen și de cantitate, acesta poate fie să agraveze durerea, fie să o amelioreze.

Testosteronul, care este hormonul implicat în dezvoltarea penisului, a testiculelor și a prostatei, poate atenua durerea.

Și, de fapt, unii pacienți cu dureri cronice pot chiar să ia tratamente cu testosteron.

Așadar, femeile pot avea dureri agravate din cauza nivelului lor ridicat de estrogen. Iar bărbații cu testosteron scăzut pot procesa durerea în mod similar cu femeile”, a explicat dr. Kirpekar.

”A doua diferență constă în celulele imune numite microglia, care sunt, în esență, celulele imune ale creierului. Teoria este că blocarea microgliei blochează și durerea", a continuat specialistul.
”Ultima teorie implică ARN-ul, care este materialul genetic ce transportă mesajele în corpul nostru. Femeile au niveluri ridicate de ARN în fluxul sanguin în comparație cu bărbații", a  mai spus Kirpekar.

Vezi și: 10 lucruri de știut despre anestezia generală. Ce se întâmplă cu pacientul, după trezire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel