Amintiri dureroase, șterse din memorie. Studiu neașteptat

Amintiri FOTO: pexels.com
Specialiști din cinci țări au derulat o cercetare despre cum pot fi înlăturale amintirile dureroase din memorie.

E cunoscut că traumele pot declanșa numeroase probleme mentale și emoționale precum tulburarea de stres post-traumatic, tulburările de anxietate sau varii fobii. Aceste traume pot fi îndepărtate din memorie, susține un studiu al unei echipe de cercetători din cinci țări, publicat în revista Science Advances, anunță medicalnewstoday.com.

Este vorba de specialiști de la Universitatea Politehnică din Madrid, Universitatea Complutense din Madrid, Fundația Regina Sofia - CIEN din Madrid, Universitatea din New York, respectiv Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda.

„Amintirile sunt, inițial, labile și sensibile la interferență spre exemplu terapia cu electroșocuri, anestezie generală sau inhibarea sintezei proteinelor, dar se stabilizează în timp pe parcursul unei perioade de consolidare, după care nu mai sunt sensibile la întrerupere sau modificare", susțin cercetătorii.

Deși părerea generală a specialiștilor din domeniul memoriei e că "amintirile stabilite sunt relativ fixe" și nu pot fi ușor modificate. Însă, în noul lor studiu, cercetătorii din cele cinci țări demonstrează contrariul.

Primul autor al studiului, Ana Galarza Vallejo, apreciază că „un tratament eficient pentru aceste tulburări (legate de traumă) ar trebui să scadă selectiv aceste amintiri intruzive, patologice".

În cercetările anterioare, oamenii de știință au folosit animale care le-au confirmat ipoteza că reactivarea unei amintiri deja existente poate, pentru o perioadă scurtă de timp, să o facă "vulnerabilă" la factori externi.

Amintiri dureroase, șterse din memorie. Testele pe oameni

Astfel au început testele pe oameni folosind, ca să-și dovedească teoria, propofol, un anestezic general de scurtă durată. 50 de oameni au participat la studiu. Lor li s-au inoculat amintiri nedorite și apoi le-au cerut să se uite la două prezentări sub forma a două slideshow-uri. Imaginile aveau la mijloc un conținut emoțional negativ.

După o săptămână au vrut să reactiveze amintirile nedorite și i-au chemat pe oameni. Le-au arătat primul slideshow și le-au pus întrebări. Când subiecții au început să-și reamintească amintirile nedorite, cercetătorii i-au sedat cu propofol, anestezicul al cărui potențial în manipularea memoriei echipa dorea să-l evalueze.

Apoi, cei 50 au fost împărțiți în două grupe. La 24 de ore după administrarea de propofol, persoanele din primul grup au trebuit să facă un test care să le evalueze amintirile din cele două prezentări, atât acele pe care trebuiau să și le aducă aminte înainte de sedare, cât și pe cele pe care nu li se cerea să și le amintească.

În ceea ce privește participanții la al doilea grup, aceștia au făcut aceleași teste imediat după ce au fost sedați. La aceștia, oamenii de știință au descoperit, la 24 de ore de la administrarea propofolului, că acesta a perturbat reconsolidarea amintirii dureroase pe care cercetătorii le-au cerut participantilor să și-o reamintească.

Echipa de cercetare atrage atenția că există dovezi că „modificarea parametrilor sesiunii de reactivare, cum ar fi creșterea duratei, poate destabiliza amintirile la distanță, ceea ce ar fi un efect nedorit", potrivit medicalnewstoday.com.

Cercetătorii consideră utilă pe viitor monitorizarea activității cerebrale a participanților pe măsură ce primesc tratamentul ca să poată vedea care e doza potrivită.

Studiul integral poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel