Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Aminoacizii sunt compuși organici formați în principal din azot, cardon, hidrogen și oxigen. Corpul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru a se dezvolta și funcționa corespunzător. Dintre aceștia, deși toți sunt importanți pentru sănătate, 9 sunt clasificați ca fiind esențiali.
Cei 9 aminoacizi esențiali sunt: histidina, fenilalalina, valina, leucina, isoleucina, treonina, triptofanul, metionina și lizina.
Aminoacizii neesențiali sunt: alanina, asparagina, acidul aspartic, acidul glutamic. Aminoacizii conționat esențiali, adică necesari în anumite condiții de sănătate, sunt: glutamina, glicina, prolina, serina, tirozina, ornitina, arginina, cisteina.
Cele mai bune surse de aminoacizi esențiali sunt proteinele animale, cum ar fi carnea, ouăle și carnea de pasăre. Cu toate acestea, unele produse vegetale, cum ar fi păstăile de soia (endame) sau tofu, conțin toți cei 9 aminoacizi.
Cele mai bune surse de aminoacizi esențiali sunt:
- quinoa
- ouăle
- carnea de curcan
- brânza cottage
- ciupercile
- peștele
- leguminoasele.
Aminoacizii sunt recunoscuți mai ales pentru rolul lor în dezvoltarea și repararea mușchilor, însă corpul uman depinde de ei pentru mult mai multe.
De aceea, deficiențele de aminoacizi esențiali pot afecta negativ întregul organism, inclusiv sistemele nervos, reproductiv, imunitar și digestiv.
Cu toate acestea, cei mai mulți oameni obțin toți aminoacizii de care au nevoie prin intermediul dietei lor.
Histidina. Organismul folosește acest aminoacid pentru a produce histamină, un neurotransmițător care este vital pentru răspunsul imunitar, digestie, funcția sexuală și ciclurile de somn și veghe. Este esențial pentru menținerea tecii de mielină, o barieră protectoare ce înconjoară celulele nervoase. Necesarul zilnic este de 14 mg/kg corp.
Fenilalalină. Corpul transformă acest aminoacid în neurotransmițătorii tirozină, dopamină, epinefrină și norepinefrină. Acesta joacă un rol esențial în structura și funcția proteinelor și a enzimelor și în producerea altor aminoacizi. Necesarul zilnic este de 33 mg/kg corp.
Valină. Acesta este unul dintre cei trei aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA). Valina ajută la stimularea creșterii și regenerării musculare și este implicată în producerea de energie. Necesarul zilnic este de 24 mg/kg corp.
Leucină. Ca și valina, leucina este un BCAA care este esențial pentru sinteza proteinelor și repararea mușchilor. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, stimulează vindecarea rănilor și produce hormoni de creștere. Necesarul zilnic este de 42 mg/kg corp.
Isoleucină. Ultimul dintre cei trei BCAA, izoleucina este implicată în metabolismul muscular și este puternic concentrată în țesutul muscular. Este, de asemenea, importantă pentru funcția imunitară, producția de hemoglobină și reglarea energiei. Necesarul zilnic este de 19 mg/kg corp.
Treonină. Aceasta este o parte principală a proteinelor structurale, cum ar fi colagenul și elastina, care sunt componente importante ale pielii și ale țesutului conjunctiv. De asemenea, joacă un rol în metabolismul grăsimilor și în funcția imunitară.
Triptofanul. Adesea asociat cu somnolența, triptofanul este un precursor al serotoninei, un neurotransmițător care vă reglează apetitul, somnul și starea de spirit. Necesarul zilnic este de 20 mg/kg corp.
Metionină. Acest aminoacid joacă un rol important în metabolism și detoxifiere.
Este, de asemenea, necesar pentru creșterea țesuturilor și pentru absorbția zincului și a seleniului, minerale vitale pentru sănătate. Necesarul zilnic este de 19 mg/kg corp.
Lizina joacă un rol important în sinteza proteinelor, absorbția calciului și producerea de hormoni și enzime. Este, de asemenea, importantă pentru producția de energie, funcția imunitară și producția de colagen și elastină, arată Healthline. Necesarul zilnic este de 38 mg/kg corp.
Vezi și: 5 exerciții simple pentru menținerea tonusului muscular la vârstnici
Pornind de la rolul pe care aminoacizii în au pentru organism, beneficiile aduce de aceștia sunt:
- contribuie la îmbunătățirea calității somnului
- îmbunătățesc performanțele activității fizice
- previn pierderea masei musculare
- stimulează arderea grăsimilor și contribuie la eliminarea kilogramelor în plus.
Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...