La vârsta a doua, prevenția...
Amețeala nu este o tulburare medicală specifică, ci un set de simptome raportate frecvent la adulții în vârstă. Amețeala poate fi cauzată de mulți factori care pot implica ochii, urechile, tiroida, plămânii, vezica urinară, sistemul musculo-scheletic, creierul și inima.
Diagnosticarea tulburărilor de echilibru este dificilă, deoarece alte afecțiuni medicale (lipsa unui flux sanguin adecvat, infecție a urechii, modificări ale tensiunii arteriale) și unele medicamente pot contribui la problemă.
Cele mai frecvente tulburări de echilibru care pot fi cauze de amețeli sunt vertijul, labirintita, boala Meniere, neuronita vestibulară și fistula perilimfă.
1) Vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB) este o cauză frecventă a vertijului. Provoacă o scurtă senzație de amețeală când poți simți că se învârte camera în jurul tău dacă te miști într-un anumit mod. Nu e o stare persistentă, apare și dispare în timp. Cauza exactă nu este cunoscută, dar se declanșează atunci când depozitele mici de calciu din urechea internă se desprind, cauzând o parte din mecanismul de echilibrare care se strice.
2) Labirintita este o inflamație a urechii interne.
3) Boala Meniere este o tulburare a lichidului urechii interne care poate provoca atacuri recurente de vertij ce pot dura câteva minute până la ore și pot fi însoțite de zgomote, sunete sau țiuit în ureche. Din nou, cauza exactă nu este cunoscută.
4) Neuronita vestibulară este o infecție, de obicei dată de un virus, a nervului vestibular.
5) Fistula perilimfă este o afecțiune în care fluidul urechii interne se scurge către urechea medie. Poate apărea în urma unei leziuni la cap sau a unui efort, dar în unele cazuri cauza nu este cunoscută.
Jumătate dintre pacienții care au raportat o boală vestibulară au înregistrat o cădere în anul precedent, iar jumătate din grupul respectiv au raportat mai mult de o cădere, notează experții de la University Healt News.
Important e că amețelile nu trebuie ignorate ci trebuie consultat un medic pentru ele. O modalitate de a trata tulburările de echilibru este de a trata starea medicală (cum ar fi o infecție sau un accident vascular cerebral) care poate contribui la problemă. O altă opțiune de tratament sunt exercițiile de echilibrul, care implică mișcări specifice ale capului și corpului. În funcție de tulburare, pot fi recomandate modificări ale dietei, reducerea consumului de alcool, cafeină și nicotină și antibiotice.
O analiză a studiilor efectuate la Universitatea din Alabama Birmingham a constatat că, chiar și cu teste de diagnostic cuprinzătoare, cauzele reale ale amețelii la adulții în vârstă sunt încă evazive. Printre alte s-a constatat că:
- Aproape 20 la sută dintre persoanele de 65 de ani și peste au raportat amețeli sau probleme de echilibru în cursul anului precedent.
- Simptomele apar mai des la femei decât la bărbați.
- Mai puțin de 5% dintre pacienți au raportat simptome continue.
- Frecvența simptomelor variază pe scară largă, dar un studiu a constatat că 35% dintre pacienții cu amețeli geriatrice aveau simptome zilnic, 14% săptămânal și 51% lunar.
- Aproximativ jumătate dintre pacienții cu boală vestibulară primesc un anumit tip de medicament după vizita inițială la medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...