Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alzheimer, teste cu un medicament nou care protejează împotriva pierderii de memorie
10 sep, 17:28
Un nou medicament care este acum testat în faza a II-a de studiu clinic pe pacienți cu Alzheimer și Sindromul X fragil (cea mai frecventă cauză de retard mental moștenit) are rezultate promițătoare în protejarea contra pierderii de memorie la acești pacienți.

Un nou medicament descoperit printr-o colaborare între cercetătorii de la Universitatea de la Buffalo și Tetra Therapeutics poate proteja împotriva pierderilor de memorie, a afectării nervilor și a altor simptome ale bolii Alzheimer.

Cercetările preclinice au descoperit că medicamentul - numit BPN14770 - împiedică efectele nefaste ale beta amiloidului, o proteină caracteristică a Alzheimerului care este toxică pentru celulele nervoase.

Studii recente au descoperit că Alzheimer se poate dezvolta fără demență la aproape 25% din pacienții sănătoși de 80 de ani, ceea ce sugerează că organismul poate apela la mecanisme compensatorii pentru menținerea sistemului nervos.

BPN14770, medicament în curs de dezvoltare de către Tetra Therapeutics, ar putea ajuta la activarea acestor mecanisme care susțin sănătatea nervilor și previn demența, chiar și cu progresia Alzheimer.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile acestuia s-ar putea aplica și la pacienții cu sindromul X fragil, dizabilităților de dezvoltare și schizofreniei.

„Astfel de observații implică faptul că patologia Alzheimer poate fi tolerată de creier într-o oarecare măsură datorită mecanismelor compensatorii care operează la niveluri celulare și sinaptice", a spus dr Ying Xu, doctor în științe medicale, cercetător co-autor al studiului și profesor asociat de cercetare la Școala Universității Buffalo (UB) de Farmacie și științe farmaceutice.

„Noile noastre cercetări sugerează că BPN14770 poate fi capabil să activeze mai multe mecanisme biologice care protejează creierul de deficiențe de memorie, daune neuronale și deficiențe biochimice".

Studiul, publicat pe 5 septembrie în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, a fost, de asemenea, condus de dr. James M. O'Donnell, decan și profesor al Școlii de Farmacie și Științe Farmaceutice din UB. La acest studiu ei au colaborat și cu Mark E. Gurney, președinte și director executiv al Tetra Therapeutics, cu sediul în Grand Rapids, Michigan.

Protejarea memoriei împotriva proteinelor toxice

Cercetările, efectuate la șoareci, au descoperit că BPN14770 inhibă activitatea fosfodiesterazei- 4D (PDE4D), o enzimă care joacă un rol cheie în formarea memoriei, învățarea, neuroinflamarea și leziunile traumatice ale creierului.

PDE4D scade monofosfatul adenozinic ciclic (cAMP) - o moleculă mesager care semnalează modificări fiziologice, cum ar fi diviziunea celulară, schimbarea, migrația și moartea - în corp, ceea ce duce la modificări fizice în creier.

cAMP are numeroase funcții benefice, inclusiv memoria îmbunătățită. Prin inhibarea PDE4D, BPN14770 crește semnalizarea cAMP în creier, ceea ce, în cele din urmă, protejează împotriva efectelor toxice ale beta amiloidului.

„Rolul PDE4D în modularea căilor cerebrale implicate în formarea memoriei și a cunoașterii și capacitatea inhibitorului nostru de PDE4D de a îmbunătăți selectiv acest proces, a fost bine studiat", a spus Gurney. „Suntem foarte încântați de concluziile colegilor noștri, care sugerează acum un al doilea mecanism protector de acțiune pentru BPN14770 împotriva daunelor neurologice progresive asociate cu boala Alzheimer".

„Dezvoltarea medicamentelor eficiente pentru deficitele de memorie asociate cu boala Alzheimer a fost dificilă", a spus O'Donnell. „BPN14770 funcționează printr-un mecanism nou pentru a crește semnalizarea AMP ciclică în creier, care s-a dovedit că îmbunătățește memoria. Proiectul colaborativ a dus la studii clinice care-i vor testa eficacitatea"

Tetra Therapeutics efectuează studii clinice de faza 2 cu BPN14770 la pacienții cu Alzheimer timpuriu și adulți cu sindromul X Fragil, o tulburare genetică care provoacă dizabilități intelectuale și de dezvoltare.

Rezultatele studiilor anterioare din faza 1 la voluntari în vârstă sănătoși sugerează beneficiile medicamentului asupra memoriei. Studiile la animale au descoperit că BPN14770 are potențialul de a promova maturizarea conexiunilor dintre neuroni, care sunt afectate la pacienții cu sindromul X fragil, precum și de a proteja aceste conexiuni, care se pierd la pacienții cu Alzheimer.

„A existat un interes enorm în studiul nostru de faza 2, în curs de desfășurare, cu BPN14770 la 255 de pacienți cu Alzheimer timpuriu, și sperăm că acest studiu va arăta un impact al modulației PDE4D în această boală. Rezultatele sunt așteptate la jumătatea anului 2020", a spus Gurney.

Cercetarea a fost susținută de National Institutes of Health Blueprint Neurotherapeutics Network prin Institutul Național american de Tulburări neurologice și AVC, Institutul Național american de Îmbătrânire și Institutul Național american de Sănătate Mintală.


Ştiri Recomandate

Prof dr Liana Gheorghe. Foto. DC Medical
EXCLUSIV
Prof Dr Liana Gheorghe: noutăți în bolile ficatului. Academia de Sănătate, ediție specială
Cum să mâncăm ca să nu ne îngrășăm. Sfaturile unui psiholog
Dr Victor Costache: Plata salariilor cadrelor medicale în decembrie se va face la timp
Medic de la Spitalul de Psihiatrie Obregia, urmărire penală pentru mită în formă continuată
Oamenii mai buni trăiesc mai mult? Opinia experților
Vaccin Ebola, aprobat pentru comercializare de Comisia Europeană
Răni, răceli, arsuri. Beneficiile uimitoare ale mierii ajută oare și unii alergici?
Cele mai bune surse de fier din mâncare. Ce să alegi din grădină și de la magazin
Boala Crohn, colita ulceroasă: risc crescut de cancer sau moarte timpurie
Depresia, asociată frecvent cu boala inflamatorie intestinală
Marijuana, posibile efecte nedorite asupra sănătății
Antibiotice: Noi substanțe rup rezistența bacteriană
Diferența dintre mâncatul excesiv și tulburările alimentare
Medicamente pentru fibrilație atrială, eficiență scăzută la pacienții mai în vârstă
Durata somnului poate prezice riscul de deces din cauza diabetului și a hipertensiunii
Cardiacii, risc de șapte ori mai mare de a face cancer
Activitatea fizică după un atac de cord poate scădea riscul de deces cu 30%
Consumul de alcool în tinerețe, asociat cu anxietatea din adolescență
Alimentele ultra-procesate, chipsurile și sucurile, pericol pentru inimă
Somnul spală creierul de toxine
Situaţie dificilă la SAJ, rămas fără manager; salariaţii se pregătesc de proteste
Ciuhodaru, despre legea educației pentru sănătate: Proiectul va fi votat joi în PE
Difteria confirmată în Ucraina. DSP Suceava, recomandări pentru medicii de familie și pacienți
Proiect AMVVD: primul centru de recuperare medicală pentru militari
Ochii ar putea prezice riscul de boli cardiovasculare
Neoplasmul de col uterin, care sunt simptomele și cum se previne
Celulele umane. FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Dr Răzvan Iacob: rolul terapiilor celulare în îmbunătățirea funcției organelor
Președintele CNAS: Trebuie să asigurăm un acces cât mai facil la servicii medicale al pacienților
Simptome severe ale intoleranței la lactoză
Depistarea precoce a cancerului profesional, lege promulgată de președinte
Tampoanele pentru femei, scoase din lista produselor de lux
De ce e bine să faci mișcare. Studiile care zic că sportul înseamnă viață lungă
Diabet de tip 2, nou posibil tratament din grăsimea corporală
Academicianul Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Răzvan Iacob: Medicina regenerativă, la Academia de Sănătate
Comentarii