Alzheimer, teste cu un medicament nou care protejează împotriva pierderii de memorie

Un nou medicament care este acum testat în faza a II-a de studiu clinic pe pacienți cu Alzheimer și Sindromul X fragil (cea mai frecventă cauză de retard mental moștenit) are rezultate promițătoare în protejarea contra pierderii de memorie la acești pacienți.

Un nou medicament descoperit printr-o colaborare între cercetătorii de la Universitatea de la Buffalo și Tetra Therapeutics poate proteja împotriva pierderilor de memorie, a afectării nervilor și a altor simptome ale bolii Alzheimer.

Cercetările preclinice au descoperit că medicamentul - numit BPN14770 - împiedică efectele nefaste ale beta amiloidului, o proteină caracteristică a Alzheimerului care este toxică pentru celulele nervoase.

Studii recente au descoperit că Alzheimer se poate dezvolta fără demență la aproape 25% din pacienții sănătoși de 80 de ani, ceea ce sugerează că organismul poate apela la mecanisme compensatorii pentru menținerea sistemului nervos.

BPN14770, medicament în curs de dezvoltare de către Tetra Therapeutics, ar putea ajuta la activarea acestor mecanisme care susțin sănătatea nervilor și previn demența, chiar și cu progresia Alzheimer.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile acestuia s-ar putea aplica și la pacienții cu sindromul X fragil, dizabilităților de dezvoltare și schizofreniei.

„Astfel de observații implică faptul că patologia Alzheimer poate fi tolerată de creier într-o oarecare măsură datorită mecanismelor compensatorii care operează la niveluri celulare și sinaptice", a spus dr Ying Xu, doctor în științe medicale, cercetător co-autor al studiului și profesor asociat de cercetare la Școala Universității Buffalo (UB) de Farmacie și științe farmaceutice.

„Noile noastre cercetări sugerează că BPN14770 poate fi capabil să activeze mai multe mecanisme biologice care protejează creierul de deficiențe de memorie, daune neuronale și deficiențe biochimice".

Studiul, publicat pe 5 septembrie în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, a fost, de asemenea, condus de dr. James M. O'Donnell, decan și profesor al Școlii de Farmacie și Științe Farmaceutice din UB. La acest studiu ei au colaborat și cu Mark E. Gurney, președinte și director executiv al Tetra Therapeutics, cu sediul în Grand Rapids, Michigan.

Protejarea memoriei împotriva proteinelor toxice

Cercetările, efectuate la șoareci, au descoperit că BPN14770 inhibă activitatea fosfodiesterazei- 4D (PDE4D), o enzimă care joacă un rol cheie în formarea memoriei, învățarea, neuroinflamarea și leziunile traumatice ale creierului.

PDE4D scade monofosfatul adenozinic ciclic (cAMP) - o moleculă mesager care semnalează modificări fiziologice, cum ar fi diviziunea celulară, schimbarea, migrația și moartea - în corp, ceea ce duce la modificări fizice în creier.

cAMP are numeroase funcții benefice, inclusiv memoria îmbunătățită. Prin inhibarea PDE4D, BPN14770 crește semnalizarea cAMP în creier, ceea ce, în cele din urmă, protejează împotriva efectelor toxice ale beta amiloidului.

„Rolul PDE4D în modularea căilor cerebrale implicate în formarea memoriei și a cunoașterii și capacitatea inhibitorului nostru de PDE4D de a îmbunătăți selectiv acest proces, a fost bine studiat", a spus Gurney. „Suntem foarte încântați de concluziile colegilor noștri, care sugerează acum un al doilea mecanism protector de acțiune pentru BPN14770 împotriva daunelor neurologice progresive asociate cu boala Alzheimer".

„Dezvoltarea medicamentelor eficiente pentru deficitele de memorie asociate cu boala Alzheimer a fost dificilă", a spus O'Donnell. „BPN14770 funcționează printr-un mecanism nou pentru a crește semnalizarea AMP ciclică în creier, care s-a dovedit că îmbunătățește memoria. Proiectul colaborativ a dus la studii clinice care-i vor testa eficacitatea"

Tetra Therapeutics efectuează studii clinice de faza 2 cu BPN14770 la pacienții cu Alzheimer timpuriu și adulți cu sindromul X Fragil, o tulburare genetică care provoacă dizabilități intelectuale și de dezvoltare.

Rezultatele studiilor anterioare din faza 1 la voluntari în vârstă sănătoși sugerează beneficiile medicamentului asupra memoriei. Studiile la animale au descoperit că BPN14770 are potențialul de a promova maturizarea conexiunilor dintre neuroni, care sunt afectate la pacienții cu sindromul X fragil, precum și de a proteja aceste conexiuni, care se pierd la pacienții cu Alzheimer.

„A existat un interes enorm în studiul nostru de faza 2, în curs de desfășurare, cu BPN14770 la 255 de pacienți cu Alzheimer timpuriu, și sperăm că acest studiu va arăta un impact al modulației PDE4D în această boală. Rezultatele sunt așteptate la jumătatea anului 2020", a spus Gurney.

Cercetarea a fost susținută de National Institutes of Health Blueprint Neurotherapeutics Network prin Institutul Național american de Tulburări neurologice și AVC, Institutul Național american de Îmbătrânire și Institutul Național american de Sănătate Mintală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel