De ce să apelezi la medicamente...
Femeile care trăiesc în zone foarte poluate sunt mai susceptibile să experimenteze declinul cognitiv.
Nu este un secret faptul că poluarea aerului înconjurător este un factor de risc important pentru diverse probleme de sănătate, notează Medical News Today.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 9 din 10 surse de încredere din lume oamenii din toată lumea respiră aer foarte poluat. Important, calitatea slabă a aerului contribuie la milioane de decese la nivel global pe an.
Deși este ușor să înțelegem cum aerul pe care îl respirăm poate afecta sistemul nostru respirator - cu cercetări care arată că poluarea ambientală contribuie la cancerul pulmonar Sursa încredințată - poate fi mai greu de înțeles cum sau chiar dacă are impact asupra sănătății altor organe majore.
De fapt, o cantitate din ce în ce mai mare de dovezi sugerează că poluarea aerului este asociată cu declinul cognitiv și că poate contribui la numărul tot mai mare de cazuri de boală Alzheimer.
De exemplu, un studiu pe care Medical News Today l- tratat în 2018 sugerează că persoanele cu cea mai mare expunere la poluanții atmosferici de top au un risc mai mare de demență, în timp ce un altul a mers până la a susține că calitatea slabă a aerului provoacă aproximativ o cincime din cazurile de demență.
Noi cercetări din revista Brain se adaugă la dovezile care leagă poluarea aerului și boala Alzheimer. De asemenea, subliniază un potențial mecanism prin care poluanții pot afecta funcția creierului.
"Acesta este primul studiu care a arătat într-adevăr, într-un model statistic, că poluarea aerului a fost asociată cu modificările creierului oamenilor și că acele schimbări au fost apoi legate de scăderi ale performanței memoriei", spune co-autorul studiului, Andrew Petkus.
Petkus este profesor asistent de neurologie clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din sudul Californiei din Los Angeles.
Cercetătorii au analizat datele a 998 de femei participante, cu vârste între 73 și 87 de ani, toate fiind înscrise în Inițiativa Sănătății Femeilor. Participanții au suferit până la două scanări ale creierului, la 5 ani distanță, ca parte a studiului mai mare.
În cursul cercetărilor lor, anchetatorii au oferit fiecărei scanări cerebrale un scor de declin cognitiv. Au făcut acest lucru folosind un model de învățare automată care a folosit date de la scanările cerebrale ale persoanelor cu boala Alzheimer.
Apoi, echipa a combinat aceste informații cu date despre locul în care au trăit participanții la studiu și cu informații despre nivelurile de poluare din zonele respective. Această din urmă măsură le-a permis anchetatorilor să determine aproximativ gradul de expunere al participanților la poluarea particulelor fine.
Particulele fine, sau particulele PM2.5, sunt mici poluanți care măsoară aproximativ o treizeci din lățimea părului uman. Acestea intră în aerul ambient prin fumurile de eșapament și fum.
Deoarece particulele PM2.5 pot rămâne aeriene mult timp, acestea sunt ușor inhalabile, ceea ce înseamnă că se pot acumula în cantități nesănătoase în corpurile oamenilor - inclusiv în interiorul creierului.
Analizând toate aceste date, cercetătorii au descoperit că o expunere mai mare a unei persoane la poluarea particulelor fine, este mai probabil ca acestea să experimenteze deficiențe cognitive, cum ar fi probleme cu memoria.
Această asociere a rămas chiar și după ce anchetatorii și-au ajustat analiza pentru a ține cont de factori confuzivi, inclusiv venitul, nivelul de educație, locația geografică și starea fumatului.
Din acest motiv, autorii studiului cred că o acumulare de particule PM2.5 în creier poate contribui la procesul de declin cognitiv.
"Speranța noastră este că prin înțelegerea mai bună a modificărilor cerebrale subiacente cauzate de poluarea aerului, cercetătorii vor putea dezvolta intervenții pentru a ajuta oamenii cu sau cu risc de declin cognitiv", spune Petkus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...