Alzheimer, măsuri pe care le poți lua pentru a preveni apariția bolii

Boala care apare la bătrânețe
Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, la nivel mondial. Ucide încet celulele creierului și este a cincea cauză de deces pentru persoanele care au 65 de ani sau peste. Iată ce poți face ca să previi sau să întârzii apariția bolii

Contrar credinței populare, se pot lua din timp unele măsuri pentru a încetini sau a evita apariția Alzheimer. „Oamenii cred că Alzheimer este o tulburare complet genetică, dar cel mai adesea nu este", a spus dr. Charles Duffy, neurolog la Centrul Medical Milton S. Hershey care aparține de Universitatea Penn State.

Boala: ce este și cum se manifestă

Aproape toate cazurile de Alzheimer se instalează târziu (instalare târzie). Aceasta înseamnă că oamenii nu dezvoltă simptome până la 65 de ani sau mai târziu. În schimb, persoanele cu cel mai rar tip de Alzheimer – cel cu debut precoce - pot observa simptome încă de la 40 de ani.

„Cei doi factori de risc cei mai mari pentru dezvoltarea Alzheimerului sunt vârsta unei persoane și vătămarea anterioară a capului, inclusiv traumatisme sau accidente vasculare cerebrale", a spus dr. Duffy.

Simptomele pot include probleme enervante în viața de zi cu zi, situații precum să nu-ți găsești cheile de la mașină, să nu știi ce ai făcut cu banii sau să ai probleme ceva mai complexe, precum conducerea unei mașini sau gătirea unei mese. Alte semne de avertizare includ schimbări ale vederii, dificultăți în găsirea cuvintelor, repetarea unor enunțuri sau întrebări, o judecată slabă, o pierdere a spontaneității sau o schimbare a personalității.

Dacă persoana iubită prezintă simptome, ar trebui să o duci imediat la medic. Deși nu există niciun remediu pentru Alzheimer, medicamentele pot trata simptomele acesteia și pot încetini evoluția bolii. „Este dureros pentru mine să văd oameni care nu sunt diagnosticați decât tardiv, când au trăit deja cu Alzheimer ani de zile", a spus Duffy.

Unii oameni evită să consulte medicul pentru că nu vor să afle diagnosticul. Alții pot să nu creadă că au Alzheimer, deoarece afecțiunea în sine provoacă o lipsă de conștientizare. „Dar simptomele Alzheimerului imită alte afecțiuni și, odată ce oamenii își consultă medicul, pot constata că au o de fapt o altă tulburare, extrem de tratabilă, care poate fi vindecată", a spus Duffy.

Dacă este lăsată nediagnosticată, Alzheimer poate aduce consecințe grave. Persoanele cu Alzheimer pot provoca accidente de mașină, se rătăcesc sau se pierd, cum ar fi în trafic sau când înoată, sau pot lua o cantitate periculoasă de medicamente pentru că uită că le-au luat deja.

Prevenție: ce se poate face

Dieta și exercițiile fizice sunt extrem de importante în prevenirea Alzheimerului. Oamenii trebuie să meargă cel puțin 60 de minute pe zi, trei-cinci zile pe săptămână.

Când vine vorba de dietă, „fructe și legume proaspete, nuci, pește și cereale integrale, toate aceste alimente au un impact semnificativ asupra întârzierii debutului și a reducerii ratei de progresie a demenței", a spus Duffy.

Somnul suficient - șapte-opt ore pe noapte - ajută, de asemenea. La fel, și să rămâi stimulat mental. Discuțiile și relațiile cu prietenii și vecinii, faptul că citești, faci puzzle-uri sau cuvinte încrucișate, că participi la tot felul de activități, toate contribuie la menținerea activă a minții.

Consultul periodic și construirea unei relații cu un medic poate ajuta, de asemenea, oamenii să evite sau să gestioneze afecțiuni precum boli de inimă, diabet sau hipertensiune arterială. „Aceste afecțiuni pot predispune adulții în vârstă să dezvolte tulburări precum Alzheimer", a spus Duffy.

Îngrijirea unei persoane cu Alzheimer

Persoanele cu Alzheimer se simt bine atunci când urmează o rutină. Deci, cei care au în grij un membru al familiei cu Alzheimer ar trebui să le ofere structură și siguranță:

- Nu țineți la îndemână medicamente, chibrituri și brichete.

- Îndepărtați covoarele și alte obstacole posibile de care se pot lovi și îi pot face să cadă.

- Potriviți-le apa pentru baie și aveți grijă la aragaze, pentru a evita arsurile.

- Trebuie să le dați instrucțiuni simple.

- Elaborați un program cu alți membri ai familiei pentru a vă asigura că persoana cu Alzheimer nu se rătăcește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel