Alzheimer, antibioticele atenuează simptomele bolii?

Medicamentul are efecte adverse periculoase
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au demonstrat că bacteriile care trăiesc în intestin pot influența dezvoltarea simptomelor bolii Alzheimer la șoareci. Dar la șoarecii masculi, antibioticele par să facă minuni.

Studiul, care va fi publicat pe 16 mai în Jurnalul de Medicină Experimentală, arată că, prin modificarea microbiomei intestinale, tratamentul antibiotic pe termen lung reduce inflamația și încetinește creșterea plăcilor de amiloid în creierul șoarecilor masculi, deși același tratament nu are niciun efect asupra celor de sex feminin.

Alheimer, tratat cu antibiotic? Comunitatea bacteriilor care trăiesc în tractul gastro-intestinal - microbiomul intestinal - este, în general, inofensivă, dar, deoarece acestea afectează activitatea sistemului imunitar al organismului, aceste bacterii pot influența o gamă largă de boli, chiar și în țesuturile îndepărtate, cum ar fi creierul.

Bacteriile, un rol important în declanșarea anumitor boli

„Dovezi recente sugerează că bacteriile intestinale ar putea juca un rol major în diferite afecțiuni neurologice, inclusiv tulburări de spectru autist, scleroză multiplă, boală Parkinson și boală Alzheimer", explica dr. Sangram S. Sisodia, director al Centrului de Neurobiologie Moleculară de la Universitatea din Chicago (Uchicago).

Boala Alzheimer se caracterizează prin formarea de plăci amiloide și prin activarea celulelor imune prezente în creier, cunoscute sub numele de microglia. Aceste celule pot ajuta la îndepărtarea plăcilor de amiloid, dar activarea acestora poate, de asemenea, să exacerbeze boala prin provocarea neuroinflamării.

Pacienții cu Alzheimer prezintă modificări ale microbiomului intestinal, iar Sisodia și colegii săi au raportat anterior că bacteriile intestinale pot influența dezvoltarea acestor simptome la rozătoare. Tratamentul cu antibiotic pe termen lung a limitat formarea plăcilor de amiloid și a activării microgliilor reduse la șoareci masculi, dar nu și la femele, care au exprimat proteine mutante asociate cu boala Alzheimer familială. „Deși convingătoare, studiile noastre publicate cu privire la rolul microbiomului intestinului în formarea de placi de amiloid au fost limitate la o singură tulpină, de șoareci", spune Sisodia.

Cocktail de antibiotice, efecte la masculi

În noul studiu, Sisodia și colegii săi, prin urmare, au examinat efectele antibioticelor pe un model diferit de șoarece cu boală Alzheimer, cunoscut sub numele de APPS1-21. Tratamentul pe termen lung cu un cocktail de antibiotice a redus din nou formarea plăcilor de amiloid la șoarecii masculi, dar nu a avut niciun efect asupra femelelor. Tratamentul antibiotic a părut, de asemenea, să modifice activarea microgliilor la șoarecii masculi, schimbându-i dintr-oo formă care se consideră că promovează neurodegenerarea, într-o formă care ajută la menținerea unui creier sănătos.

Pentru a demonstra că aceste îmbunătățiri ale simptomelor Alzheimer au fost cauzate de modificări ale microbiomului intestinal, cercetătorii au transplantat materii fecale de la șoareci netratați în animale tratate cu antibiotice. Această procedură a restabilit microbiomul intestinal și a determinat o creștere a formării plachetelor de amiloid și a activării microgliale.

Dar de ce modificările în microbiomul intestinal afectează numai șoarecii masculi? Sisodia și colegii săi au descoperit că tratamentul pe termen lung cu antibiotice a schimbat bacteriile intestinale ale șoarecilor masculi și femele în moduri diferite. Schimbările în microbiomul șoarecilor de sex feminin au determinat sistemul lor imunitar să crească producția de mai mulți factori proinflamatori care ar putea influența activarea microgliilor.

„Studiul nostru arată că perturbările mediate de antibiotice ale microbiomului intestinal au influențe selective, sexual specifice asupra formării plăcii de amiloid și activității microgliale în creier", spune Sisodia. „Acum vrem să investigăm dacă aceste rezultate pot fi atribuite schimbărilor în orice tip de bacterie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel