Această vitamină îți protejează...
Alunițele sunt o problemă care apar cu o frecvență crescută. De cele mai multe ori, aceste formațiuni nu prezintă importanță medicală, dar există cazuri când alunițele pot ascunde boli grave.
„Alunițele sunt formațiuni tumorale benigne care apar fie de la naștere fie pot fi dobândite pe parcursul vieții. Ele apar în urma unui cumul de factori genetici la care se adaugă și expunerea la soare”, a declarat Dr. Beatrice Elena Prie pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.
Cel mai mare risc pe care îl prezintă alunițele este melanomul. Acesta este o formă de cancer de piele, iar persoanele cu pielea deschisă la culoare și ochi albaștri sau verzi sunt cele mai predispuse. De asemenea, melanomul are și un factor genetic, iar cei care au avut în familie această afecțiune prezintă un risc mai mare de a face boala.
Expunerea alunițelor la soare reprezintă un factor favorizant al melanomului. De asemenea, alunițele mari, de forme neregulate și culoare închisă sunt cele mai periculoase. Din acest motiv, se recomandă evaluarea alunițelor o dată pe an la medicul dermatolog și îndepărtarea celor care pot cauza probleme.
În urma consultului de specialitate, medicul dermatolog va decide dacă este necesară eliminarea alunițelor. Deși îndepărtarea se poate face și cu ajutorul laserului, excizia chirurgicală este cea mai sigură și eficientă metodă. Medicul dermatolog ne spune că șansele de recidivă sunt mai mari în cazul alunițele îndepărtate greșit: „alunițele reapar dacă nu sunt excizate corect". De asemenea, „după ce are loc excizia aluniței aceasta trebuie dată către histopatologie, iar medicul histopatolog este cel mai citește pielea la microscop”. În alte cuvinte, biopsia aluniței va reprezenta verdictul și ne va spune dacă acea formațiune prezenta sau nu risc de melanom.
Vezi și: Secretul unui TEN tânăr și semnele îmbătrânirii pielii. Cel mai important element anti-îmbătrânire
Boala Lyme: simptome, diagnostic, tratament. CĂPUȘELE, un adevărat pericol
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...