Alimentele grase sunt sănătoase. Ce grăsimi sunt benefice

Acizii grași din pește FOTO: pexels.com
Alimentele grase nu sunt nesănătoase. Înlocuirea grăsimilor cu carbohidrați sau cereale procesate și îndulcite nu aduce niciun beneficiu sănătății.

Alimentația sănătoasă nu înseamnă alimente fără găsime. Totuși, experții fac niște recomandări în ce privește cantitatea și mai ales tipul de grăsimi care pot fi consumate fără niciun pericol pentru sănătate.

De zeci de ani, liniile directoare au recomandat limitarea conținutului total de grăsimi alimentare la nu mai mult de 30% din caloriile zilnice și apoi la un interval de 20% până la 35% din calorii, potrivit medicalxpress.com.

Raționamentul a fost că acest lucru ar reduce cantitatea de grăsimi saturate și colesterolul, ambele fiind considerate responsabile de creșterea riscului de boli cardiace. Dar mulți oameni au restricționat toate tipurile de grăsimi, inclusiv cele sănătoase, precum grăsimile nesaturate găsite în fructe cu coajă lemnoasă, uleiuri vegetale și pești.

În plus, producătorii de produse alimentare ambalate s-au grabit să înlocuiască grăsimile cu carbohidrați procesați nesănătoase, cum ar fi zahărul și cerealele rafinate.

Cercetările care analizează studiile observaționale și studiile clinice au constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu carbohidrații rafinați găsiți în așa-numitele alimente procesate cu conținut scăzut de grăsimi nu reduce riscul bolilor cardiace.

Grăsimile polinesaturate reduc riscul unor boli

Pe de altă parte, alegând grăsimi polinesaturate, fie în locul grăsimilor saturate, fie în locul carbohidraților, reduc cu adevărat riscul acestor boli. Grăsimile polinesaturate includ surse vegetale și marine de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline și peștele gras. Acest lucru este adevărat, chiar și atunci când caloriile din aceste surse reprezintă 35% sau mai mult din dieta zilnică.

Specialiștii sugerează, acum, optimizarea grăsimilor sănătoase și evitarea produselor cu conținut scăzut de grăsimi, sau chiar a celor fără grăsimi, care au un nivel ridicat de cereale rafinate și zaharuri adăugate. Aceasta înseamnă că majoritatea caloriilor grase ar trebui să provină din grăsimi nesaturate, în special uleiuri polinesaturate.

Limita superioară a grăsimilor saturate este încă 10% din caloriile zilnice. Acestea includ grăsimi animale precum unt, smântână, grăsime de vită și untură și uleiuri tropicale, cum ar fi de palmier și uleiurile de nucă de cocos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel