Alimentele esențiale pentru sănătatea ochilor. Conțin nutrienții care te protejează împotriva degenerescenței maculare

Degenerescenta maculara Foto: Freepik
Degenerescența maculară poate afecta profund viața de zi cu zi, dar o dietă adecvată poate juca un rol crucial în încetinirea progresiei bolii și în menținerea sănătății ochilor.

Atunci când sunteți diagnosticat cu degenerescență maculară (sau degenerescență maculară legată de vârstă, sau AMD), viața dumneavoastră se poate schimba într-o varietate de moduri. Acest lucru poate fi valabil mai ales atunci când aveți AMD umedă, o formă mai avansată de degenerescență maculară.

Pe măsură ce vederea dumneavoastră se modifică, este posibil să începeți să aveți probleme în a face sau să nu mai puteți face lucruri pe care odată le considerați de la sine înțelese, cum ar fi cititul unei cărți, conducerea unei mașini sau pur și simplu să vedeți fețele zâmbitoare ale nepoților dumneavoastră. Acest lucru, la rândul său, vă poate afecta sănătatea mintală, provocând frustrare, teamă și chiar depresie.

Este important să colaborați îndeaproape cu un oftalmolog pentru a trata și gestiona degenerescența maculară umedă. Deși o dietă sănătoasă nu poate inversa degenerescența maculară, aceasta poate ajuta la încetinirea progresiei sale.

Importanța nutriției în degenerescența maculară

Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) este o afecțiune care afectează 10% din cazuri, dar poate afecta semnificativ vederea. Degenerescența maculară umedă, care reprezintă 10% din cazuri, apare atunci când depozitele cresc sub maculă, partea centrală a retinei, provocând deteriorarea și scăderea vederii centrale.

Acest lucru duce la creșterea unor noi vase de sânge nesănătoase sub și în interiorul retinei, care se pot scurge și sângera în retină. Se consideră că degenerescența maculară este un amestec de vârstă, genetică, factori de risc de mediu și obiceiuri de viață.

O dietă sănătoasă poate ajuta la gestionarea afecțiunilor sistemice precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea, ceea ce poate ajuta la minimizarea progresiei degenerescenței maculare.

Cu toate acestea, este important să rețineți că alimentația nu poate vindeca degenerescența maculară, nu poate inversa leziunile existente și nu poate garanta protecția vederii. Adoptarea unei diete echilibrate nu poate decât să ajute sănătatea generală și nu va dăuna sănătății ochilor.

Citește și: 12 alternative sănătoase pentru dulciuri. Soluții gustoase și nutritive pentru cei care tânjesc după zahăr

Foto: Freepik

Ce să mănânci să protejezi ochii

O dietă sănătoasă poate contribui semnificativ la menținerea sănătății ochilor, în special atunci când trăiți cu degenerescență maculară legată de vârstă. Dr. Sastry recomandă încorporarea în dieta dumneavoastră a legumelor cu frunze verzi și a alimentelor bogate în carotenoizi, vitamine, antioxidanți și acizi grași omega-3.

Antioxidanții sunt substanțe chimice naturale care apără organismul împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi, care pot provoca boli și contribui la afecțiuni precum AMD. Carotenoizii sunt pigmenți naturali și antioxidanți care ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi și scad riscul de apariție a cataractei.

Vitaminele A, C și E au toate beneficii diferite și semnificative pentru sănătatea ochilor, inclusiv protejarea împotriva radicalilor liberi și reducerea creșterii vaselor de sânge anormale sub ochi.

Pentru a încorpora aceste bunătăți sănătoase în dieta dumneavoastră, urmați un stil alimentar precum dieta mediteraneană sau o dietă vegetariană, dar este important să aveți în dietă alimente sănătoase și integrale.

Frunzele verzi, cum ar fi spanacul, varza kale, broccoli și varza, sunt bogate în luteină și zeaxantină, care sunt antioxidanți puternici care ajută la protejarea ochilor de daunele provocate de radicalii liberi.

Cercetările sugerează că atât luteina, cât și zeaxantina se acumulează în maculă și ar putea contribui la încetinirea progresiei degenerescenței maculare. O porție de 240gr de frunze verzi asigură, de obicei, aproape o zi întreagă de vitamina C recomandată.

Vezi și: Bolile legate de statul pe scaun și cum să le eviți. Afectează inima, sistemul osos și poate promova creșterea în greutate

Peștele bogat în acizi grași omega-3 este esențial pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea ochilor. Cercetările sugerează că omega-3 pot oferi beneficii pe termen lung pentru sănătatea ochilor atunci când sunt obținuți din alimentele pe care le consumați, nu prin suplimente.

Peștii grași, precum heringul, somonul sălbatic, tonul roșu și macrou, sunt cele mai bune surse de acizi grași omega-3. Acestea pot ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului, care poate fi asociat cu degenerarea maculară, și sunt bogate în vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor.

Citricele sunt bogate în acid ascorbic, mai bine cunoscut sub numele de vitamina C, care este unul dintre cei mai puternici apărători ai organismului împotriva deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi. Portocalele și grapefruitul conțin cea mai multă vitamina C, dar și lămâile și limele sunt o sursă bună.

Nucile și semințele sunt o sursă bună de acizi grași omega-3 și de vitamina E, care joacă un rol în menținerea sănătății ochilor. Cu toate acestea, este important să nu exagerați, deoarece majoritatea americanilor consumă deja suficientă vitamina E în dieta lor.

Eliminarea alimentelor ultraprocesate precum junk food și fast food este esențială pentru menținerea sănătății ochilor. Aceste alimente au fost modificate pentru a include grăsimi, amidon, zaharuri și uleiuri hidrogenate care pot provoca daune reale organismului.

Inflamația și oxidarea joacă probabil un rol în degenerescența maculară, astfel încât se recomandă evitarea alimentelor proinflamatorii care sunt bogate în radicali liberi. Renunțarea la fumat este, de asemenea, importantă pentru sănătatea ochilor și a întregului organism.

Mâncatul sănătos nu este suficient pentru a preveni degenerescența maculară umedă legată de vârstă, o afecțiune cronică care necesită tratament imediat și îngrijire continuă. AMD uscată se poate transforma în degenerescență maculară umedă în orice moment și este esențial să fie tratată de urgență de un specialist în retină pentru a recupera cât mai multă vedere posibil și pentru a preveni declinul ulterior, deoarece pierderea vederii poate fi ireversibilă dacă nu este tratată prompt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel