Alimentele care nu trebuie consumate crude. Ce se întâmplă dacă bei lapte nefiert sau înghiți semințele merelor

alimentele - FOTO: Freepik@stickerside
Există unele practici alimentare pe care ar trebui să le evităm pentru a ne proteja sănătatea. De la consumul de alimente crude la tratarea necorespunzătoare a anumitor produse, există riscuri ascunse care pot afecta starea noastră de bine. Ce se întâmplă dacă înghițim semințele merelor sau bem lapte nefiert.

În căutarea unui stil de viață sănătos, suntem adesea ghidați de alegerile alimentare pe care le facem. Cu toate acestea, există unele obiceiuri alimentare pe care ar trebui să le privim cu atenție pentru a ne asigura că ne menținem sănătatea în parametri optimi. Evitarea unor practici precum consumul de alimente crude sau tratarea inadecvată a anumitor produse poate face diferența între o digestie sănătoasă și potențialele riscuri pentru sănătate.

Specialiștii au enumerat mai multe alimente pe care nu ar trebui să le consumăm niciodată în stare crudă.

Cartofii

Cartofii sunt un aliment de bază în alimentație, dar ar trebui să încerci să eviți să-i consumi cruzi.

"Consumul de cartofi cruzi poate provoca balonare și efecte gastrointestinale nedorite, deoarece cartofii conțin amidonuri rezistente la digestie", spune Lisa Davis, PhD, șefa de nutriție la Terra's Kitchen, potrivit The Healthy.

Mai rău, dacă cartofii cruzi stau mult timp într-un mediu cald sau umed, aceștia se pot înverzi și pot dezvolta o toxină numită solanină. Dacă un cartof pare să aibă pete verzi pe el, ar trebui să eviți să-l mănânci în totalitate, deoarece solanina ar putea provoca simptome asemănătoare cu cele ale unei intoxicații alimentare.

Vezi și: De ce să nu mai spui niciodată că mierea se zaharisește. De ce se "strică" atunci când bagi linguriță de metal

Carne și pui

Carnea de vită, porc, pui și curcan crudă sau insuficient gătită prezintă riscuri serioase pentru sănătate. Majoritatea păsărilor crude conțin Campylobacter. De asemenea, acestea pot conține Salmonella, Clostridium perfringens și alte bacterii. Carnea crudă poate conține Salmonella, E. coli, Yersinia și alte bacterii. Cea mai sigură opțiune este să gătești alimentele la aceste temperaturi recomandate.

Crenvurști

Crenvurștii nu sunt cea mai nutritivă hrană așa cum este, dar să-i consumi cruzi poate fi extrem de periculos. Este o greșeală comună să crezi că, deoarece sunt pre-gătiți, crenvurștii pot fi consumați direct din pachet ca și mezelurile.

Conform FDA, crenvurștii ambalați pot fi contaminați cu bacteria Listeria, care poate fi ucisă doar prin reîncălzirea acestora.

Vezi și: Cine nu ar trebui să mănânce usturoi. Dacă ai aceste boli, renunță la usturoi

Lapte

Lapte crud, nefiert - FOTO: Freepik@vwalakte

S-ar putea să auziți "lapte crud" și să vă întrebați ce ar putea însemna asta. Dar laptele crud este real și este periculos. Laptele care provine direct de la o vacă, fără a fi pasteurizat, poate conține bacterii nocive precum E. coli și Salmonella. Conform FDA, laptele crud este de 150 de ori mai probabil să provoace intoxicații alimentare decât alte produse lactate.

Sâmburii sau semințele de mere, mango, piersici, pere sau caise

Deși majoritatea oamenilor nu le mănâncă, semințele de mere, piersici și caise conțin un compus care se poate transforma în cianură organică.

Acest compus este cunoscut sub numele de amigdalină, care este un glicozid cianogen, adică o substanță care poate elibera cianură în organism atunci când este metabolizată. Amigdalina este prezentă în semințele de mere, piersici, caise și alte semințe din familia rozaceelor.

Vezi și: Aproape 25 de milioane de zile de concediu medical. Cât au costat foile de boală ale românilor. CNAS, răspuns pentru DC MEDICAL

Când semințele sunt măcinate sau mestecate, enzimele din organism sau bacteriile intestinale pot descompune amigdalina în cianură și alte substanțe. Cantitatea de cianură eliberată poate fi toxică în cantități mari. Totuși, experții susțin că este nevoie de o cantitate semnificativă de semințe consumate pentru a avea efecte toxice, și de obicei oamenii nu consumă o cantitate suficient de mare pentru a avea astfel de efecte.

În general, organismul uman are mecanisme de detoxifiere pentru a gestiona cantități mici de cianură, dar consumul excesiv poate duce la simptome severe de toxicitate, cum ar fi dificultăți de respirație, senzații de greață și vărsături, convulsii și chiar deces în cazuri extreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel