Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Sistemul circulator este responsabil cu pomparea sângelui încărcat cu oxigen și nutrienți în întregul organism. Iar o dietă sănătoasă este cel mai bun mod de a optimiza fluxul sanguin. În combinație cu exerciții fizice, o hidratare adecvată, controlul greutății și evitarea fumatului, activ și pasiv, unele alimente pot ajuta la îmbunătățirea circulației, fapt ce duce la scăderea riscului de boli cronice, printre care diabetul și bolile de inimă.
Acesta oferă un gust savuros mâncărurilor, iar prin conținutul compusului capsaicină poate ajuta la o bună funcționare a arterelor. De asemenea, poate să ajute la relaxarea musculară din interiorul vaselor de sânge, cea ce înseamnă că sângele poate circula cu mai multă ușurință, reducând astfel tensiunea arterială.
Sfecla roșie este o legumă cu un conținut nutrițional ridicat și cu un impact important asupra sănătății, având antioxidanți unici care oferă protecție împotriva bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.
Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.
Cercetările au arătat că sucul de sfeclă roșie poate reduce și tensiunea arterială sistolică (prima cifră din tensiunea arterială).
Sunt pline de antioxidanți și sunt recomandate în dieta MIND (acronimul de la Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) și care este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune, acestea fiind considerate cele mai sănătoase diete.
Printre antoxidanții din fructele de pădure se regăsește și antocianina, compusul care dă culoarea de roșu,albastru sau purpuriu.
Antocianina poate ajuta la protejarea pereților arterelor împotriva deteriorării și le împiedică să devină rigide. În plus, antocianina stimulează eliberarea de oxid nitric, care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Peștele gras - somon, macrou, păstrăv, hering - este plin de acizi grași Omega 3, iar studiile sugerează că aceștia sunt buni pentru circulație. A consuma pește gras nu doar că reduce tensiunea arterială în starea de repaus, dar poate contribui și la menținerea arterelor libere și neînfundate, arată WebMD.
Rodia are un conținut bogat de vitamine, minerale, precum și antioxidanți și nitrați. Aceștia din urmă pot îmbunătăți circulația sanguină.
Ei pot dilata vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială, iar în acest mod sângele cu oxigen și nutrienți ajunge cu mai multă ușurință la mușchi și țesuturi. Pentru persoanele active, un flux sanguin mai mare duce la o creștere a performanței sportive.
Trebuie reținut că sucul de rodie poate să interacționeze cu o serie de medicamente, cm ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui, motiv pentru care aceste persoane au contraindicație în a-l consuma.
Usturoiul conține un compus de sulf numit alicină care ajută vasele de sânge să se relaxeze. Studiile arată că la persoanele care au o dietă bogată în usturoi, sângele circulă mai eficient.
Pentru ca enzimele conținute de usturoi să fie la ”capacitate maximă” este recomandat ca acesta, odată zdrobit să mai stea 10 minute înainte de a fi consumat.
Pe lângă beneficiile cardiovasculare ale usturoiului, trebuie reținut că acesta are efect ușor toxic asupra sistemului nervos, reduce reflexele, motiv pentru care ”la sportivi,la șoferi, piloți, fără usturoi cu o zi două înainte. Dar dacă vreau să mp relaxez și să dorm mai bine, mănânc ceapă sau usturoi”, a spus nutriționistul Cristian Mărgărit.
Fructele oleaginoase, în special nucile, sunt bune pentru circulația sângelui. Acestea sunt bogate în acid alfa-linoleic (ALA), un tip de acid gras Omega 3, care poate ajuta sângele să circule fără probleme.
Un studiu a constatat că un consum regulat de nuci, timp de două luni, a îmbunătățit sănătatea vaselor de sânge, a ajutat ca acestea să rămână elastice și a redus tensiunea arterială.
Strugurii ajută la menținerea sănătății, inclusiv cea cardiovasculară, iar acest lucru este pus pe seama antioxidanților pe care îi conține, printre care și resveratrolul, un compus ce se găsește în coaja și semințele strugurilor roșii. De asemenea, acesta este prezent în mai bine de 70 de alte plante, printre care fructele de pădure, rodii, soia, fructe oleaginoase, dar și în ciocolata neagră.
Un studiu a constatat că antioxidanții din struguri încurajează vasele de sânge să se relaxeze și să lucreze mai eficient. În plus, strugurii frânează inflamațiile și alte molecule din sânge care ar putea face sângele lipicios, ceea ce poate împiedica circulația, mai arată WebMD.
Acest condiment este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, date de curcuma, ingredientul activ din turmeric.
Curcuma este slab absorbită în fluxul sanguin, astfel, dacă vrem să experimentăm toate efectele benefice ale acestea este nevoie să fie combinată cu altă plantă.
De exemplu, în combinația cu piperul negru, care conține piperină, gradul de absorbție al curcumei crește cu 2.000%, arată Healthline.
Studiile sugerează că curcumina poate stimula producția de oxid nitric, care poate contribui la lărgirea vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale.
Spanacul, pe lângă vitamine, minerale și nutrienți, este bogat și în nitrați, compuși care îmbunătățesc circulația sângelui. Însă trebuie precauție în privința consumului, căci ”poate fi periculos pentru cei care au litiază urinară, adică pietre la rinichi, pentru că spanacul are exces de oxalați, pentru cei care au probleme tiroidiene, pentru că interferă cu crearea hormonilor tiroidieni și mai este periculos pentru cei care iau anticoagulante pentru că ne aduce o cantitate semnificativă de vitamina K, o vitamină cu importanță în coagulare”, a spus dr. Anca Hâncu, medic nutriționist.
Vitamina C nu este singurul motiv pentru a include citricele în dieta ta. Antioxidanții care se găsesc în aceste fructe pot ajuta la scăderea inflamației, la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui.
Citricele se pot consuma ca atare sau sub formă de suc, însă nu trebuie exagerat în privința acestuia din urmă, deoarece vine la ”pachet” și cu un număr mai mare de calorii și de zahăr, precum și cu o cantitate redusă de fibre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...