Algele marine roșii, motivul pentru care japonezii au un risc mic de cancer la colon. DOVEZI ȘTIINȚIFICE

Alegele marine roșii reduc riscul de cancer de colon. Foto: Pixabay
Un nou studiu arată că anumiți compuși din algele marine roșii hrănesc bacteriile bune din intestin, reducând riscul de cancer de colon. 

Algele roșii sunt răspândite în dietele comunităților asiatice de mii de ani. Într-un nou studiu, publicat în Marine Drugs (link direct studiu), cercetătorii au arătat cum aceste alge conferă beneficii pentru sănătate.

„În trecut, oamenii s-au întrebat de ce numărul pacienților cu cancer de colon din Japonia este cel mai scăzut din lume”, a spus Yong-Su Jin, profesor de microbiologie alimentară. „Mulți au presupus că aceasta se datorează unor aspecte ale dietei japoneze sau ale stilului de viață. Am vrut să ne întrebăm dacă dieta lor cu alge marine este legată de frecvența mai mică a cancerului de colon”.

Deși mai multe studii au arătat că asiaticii care mănâncă în mod regulat alge marine prezintă un risc mai mic de cancer de colon, colorectal și de sân, nu era clar care componentă a fost responsabilă de efectele anticanceroase.

În cadrul studiului, cercetătorii au descompus structura diferitelor tipuri de alge marine roșii folosind enzime și au testat zaharurile produse pentru a vedea care dintre ele a cauzat beneficii pentru sănătate. Dintre cele șase zaharuri diferite produse, agarotrioza și 3,6-anhidro-L-galactoza, sau AHG, s-au arătat cele mai promițătoare.

Sunt prebiotice ideale

„După ce am produs aceste zaharuri, le-am testat activitatea prebiotică folosind bacteria Bifidobacterium longum ssp. Infantis”, a declarat Eun Ju Yun, fost cercetător postdoctoral la Institutul Carl R. Woese pentru Biologie Genomică. B. infantis este o bacterie probiotică; colonizează intestinul sugarilor și oferă beneficii pentru sănătate. Dintre zaharurile derivate din alge, bacteriile ar putea consuma doar agarotrioza, indicând faptul că aceasta funcționează ca un prebiotic, adică îmbunătățește creșterea bacteriilor probiotice.

„Am testat, de asemenea, o altă tulpină, B. kashiwanohense, și am constatat că a consumat și agarotrioză”, a spus Jin. „Aceste rezultate ne arată că atunci când mâncăm alge roșii, acestea se descompun în intestin și eliberează aceste zaharuri care servesc drept hrană pentru bacteriile probiotice. Ar putea ajuta la explicarea de ce populațiile japoneze sunt mai sănătoase în comparație cu altele”.

Cercetătorii au testat, de asemenea, zaharurile pentru a vedea dacă au avut vreo activitate anti-cancer. „Am descoperit că AHG inhibă în mod specific creșterea celulelor umane de cancer de colon și nu afectează creșterea celulelor normale”, a spus Yun. Activitatea anticanceroasă a AHG se datorează capacității sale de a declanșa apoptoza sau moartea celulară.

„Există o mulțime de informații cu privire la modul în care algele roșii sunt degradate de microorganisme în ocean și în corpul uman”, a declarat Kyoung Heon Kim, profesor de biotehnologie. „Lucrarea noastră explică de ce algele roșii sunt benefice prin furnizarea mecanismului molecular. Vom continua să studiem funcția lor în modele animale și sperăm că vom putea să le folosim ca agent terapeutic în viitor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel