Alertă epidemiologică în România. Alexandru Rafila, anunț

epidemie de gripa - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
România este în alertă epidemiologică din cauza numărului crescut de infecții cu virusul gripal. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, face precizări suplimentare.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, afirmă că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere "abruptă" a numărului de cazuri de gripă, subliniind că s-au înregistrat decese cauzate de această boală. 

"Situația infecțiilor respiratorii, în ultima săptămână de raportare, respectiv 22-28 ianuarie 2024, arată că e a treia săptămână de creștere consecutivă peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani.

Aceasta se numește săptămână epidemică. Au fost două astfel de săptămâni. Aceasta este a treia săptămână. Nu este absolut nimic diferit față de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic.

Nu se instituie niciun fel de restricții. Nu vreau să aud speculații că introducem restricții pentru populație. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii, încât să putem să asigurăm toate resursele necesare unităților sanitare.

Această situația va mai dura până la sfârșitul lunii februarie. Anul acesta există un decalaj de trei săptămâni. Anul trecut a fost un sezon gripal atipic, iar declararea acestei stări de alertă epidemiologică s-a făcut cu 3 săptămâni mai devreme", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Stare de alertă epidemiologică, măsuri în spitale

"Recomandăm ca măsuri în unitățile sanitare, unitățile de învățământ și măsuri generale pentru populație. În ceea ce privește, la nivelul unităților sanitare sunt șase măsuri, respectiv:

- realizarea triajului epidemiologic pentru personal și pentru cei care prezintă simptomatologie este necesară izolarea la domiciliu. Este foarte important ca persoanele care dau semne de viroze respiratorii să stea la domiciliu.

- purtarea în spital, de către personalul medical, a echipamentului de protecție, inclusiv a măștii

- adaptarea programului de vizită a aparținătorilor în spitale, pe baza analizei de risc efectuate de DSP. Decizia de ia de managerul unității medicale cu cei de la DSP

- asigurarea stocurilor de antivirale în spitale care internează astfel de cazuri

- continuarea vaccinării antigripale. Sezonul gripal se va prelungi până în martie - aprilie

- refacerea, după caz, a stocului de echipamente de protecție necesare", a mai precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Stare de alertă epidemiologică, măsuri în unități de învățământ

- este foarte important triajul. Recomandăm părinților care au copii bolnavi, cu simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie

- în școli să se asigure materialele necesare dezinfecției și spălării mâinilor/a suprafețelor

- respectarea etichetei tusei (se tușește în plica cotului sau în șervețele nazale)

Stare de alertă epidemiologică, măsuri în rândul populației generale

- se recomandă evitarea aglomerațiilor

- pentru cei care trebuie neaparat să se deplaseze de la domiciliu și au simptomatologie respiratorie, trebuie să utilizeze masca de protecție. Este RECOMANDATĂ, nu este obligatorie. Reduc riscul de transmitere a virozelor, inclusiv a gripei

- igiena mâinilor

- respectarea etichetei tusei/strănutului

- izolarea la domiciliu

- adresarea la medicul de familie

- continuarea vaccinării antigripale, mai ales la persoanele care au comorbidități și au peste 65 de ani. La aceste categorii de persoane, vaccinul este gratuit și poate fi obținut pe baza unei prescripții de la medicul de familie.

NU introducem panică. Este o informare corectă și o coordonare cu autoritățile de sănătate publică și spitalele din România. Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie, valorile vor fi sensibil mai mici. 

Vârful, estimez, va fi în această săptămână sau următoarea", a mai explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel