Alertă alimentară. Mâncare cu pesticide și virus hepatic

alerta alimentara - FOTO: Freepik@racool_studio
Alertă alimentară din cauza unor produse care conțin pesticide și virus hepatic.

Este alertă alimentară din cauza unor produse care conțin pesticide și virus hepatic. Profi retrage de la vânzare un sortiment de spanac, după ce a fost detectat virusul hepatitei A, iar Metro scoate de la vânzare un sortiment de morcovi, din cauza depășirii pesticidelor.

Furnizorul Valencia Trading Office SL a început retragerea de la vânzare a unui sortiment de morcovi baby, de 200 de grame, din cauza depășirii limitei de reziduu pesticid ‐ Oxamil, potrivit unei informări a ANSVSA.

Clienţii care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu îl consume și să îl returneze în magazinele Metro până pe 21 noiembrie.

ANSVSA anunță și retragerea din magazinele Profi a unui lot de spanac, la pungi de 500 de grame.

”Vă informăm că am inițiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului Spanac pungă 500g, furnizor Krepsis Aavantaj SRL, lot Romania 845, ca urmare a contaminării produsului cu virusul hepatitei A. Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin, urmând să primească în schimb contravaloarea lui”, se arată pe site-ul ANSVSA.

Vezi și: Lipsa de aer, dispneea, cauze. Se poate ajunge la intubare

Hepatita A, cauze

Hepatita A se mai numește și "boala mâinilor murdare" și este o afecțiune contagioasă. Denumirea bolii își are rădăcinile în modul de transmisie a bolii. Aceasta are loc în momentul ingerării alimentelor și a băuturilor contaminate cu virusul hepatitei A, iar șansa de a ne îmbolnăvi crește considerabil dacă nu ne spălăm pe mâini.

Cauze

Boala este cauzată de un virus care va determina o inflamație a ficatului. Pe lângă transmiterea prin alimente și băuturi, virusul poate fi luat și de pe obiectele contaminate. De asemenea, boala poate fi transmisă și prin contact sexual. 

Specialiștii spun că anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta hepatita A. În această categorie intră copiii, cei care călătoresc în zone unde boala este diagnosticată frecvent, persoanele care suferă de tulburări ale coagulării sângelui și bolnavii de HIV.

De obicei, boala nu prezintă riscuri mari pentru sănătate, dar specialiștii spun că poate fi fatală în lipsa tratamentului corespunzător la persoanele cu rezistentă scăzută a organismului.

Vezi și: Povestea ofițerului maritim care s-a întors pe mare la două luni după operația cu robotul da Vinci Xi. Avantajele chirurgiei robotice în cancerul de prostată

Simptome

Simptomele variază de la o persoană la alta, iar evoluția bolii variază de la săptămâni la luni. Conform WebMd, principalele manifestări ale bolii sunt:

-icter (colorarea în galben a pielii și a mucoaselor);

-durere abdominală;

-urină de culoare închisă;

-scăderea apetitului;

-dureri de stomac;

-vomă;

-prurit;

-fecale de culoare deschisă;

-dureri articulare;

-febră;

-diaree;

-stare de oboseală.

Aceste simptome pot persista chiar și după 6 luni de la infectare.

Citește mai departe AICI

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric; este clasificat ca substanţă mutagenă de categoria 1B, ca substanţă cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor. 

Ioan Ponea, director executiv la DSVSA Vaslui, explică ce efecte are oxidul de etilenă.

”Nu este aprobat ca substanță activă pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor în Uniunea Europeană, conform datelor furnizate în baza de date a UE privind pesticidele:

Gestionarea generală a riscurilor la nivelul Uniunii Europene, în urma depistării  oxidului de etilenă în anumite produse alimentare. 

Contaminarea produselor alimentare cu oxid de etilenă constituie un risc grav pentru sănătatea umană având în vedere cele menţionate mai sus, respectiv clasificarea oxidului de etilenă ca substanţă mutagenă, cancerigenă şi toxică şi faptul că nu este definit nivelul sigur de expunere a consumatorilor la această substanţă.

Prin urmare pentru a proteja sănătatea umană în cazul determinării oxidului de etilenă într-un produs - materie primă la un nivel peste LOQ, luând în considerare şi incertitudinea de măsurare a metodei analitice, produsul este considerat neconform cu legislația UE, nu poate fi introdus pe piață și nu este permis să fie utilizat ca ingredient pentru producția de alimente și furaje. Prezenţa oxidului de etilena în aceste produse trebuie raportată fără întârziere în RASFF.

În cazul în care produsul contaminat a fost utilizat pentru producția de alimente sau furaje, alimentele sau furajele trebuie urmărite pe trasabilitate și nu pot fi introduse pe piață sau în cazul în care sunt deja introduse pe piață, trebuie retrase de la comercializare și rechemate de la consumatori. (art 20 al R CE 396/2005), arată Ioan Ponea, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel