Hidratarea este un obicei esențial...
Alergiile la frig au simptome similare cu cele ale alergiei sezoniere. Dar, din cauza vremii mai reci și mai dure tipice sezonului de iarnă, este mai probabil să petreceți mai mult timp în interior și să vă creșteți expunerea la alergenii de interior.
Unele dintre cele mai frecvente alergeni de interior care pot declanșa alergii iarna includ:
- particule de praf din aer
- acarienii
- mucegai
- alergii cauzate de animalele de companie.
Cel mai bun mod de a ameliora simptomele alergiei este de a lua măsuri preventive.
Vezi și: Tusea de dimineață, cauze. Ce trebuie să știi și când e devine o urgență medicală
Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, a explicat care sunt simptomele alergiilor la frig.
”Nu este neaparat o alergie la frig, ci sunt simptome care seamănă că alergia. Nu există o implicare a sistemului imun, de aceea nu putem să definim ca fiind alergie, în termeni medicali. Simptomele pot să fie relativ asemănătoare și să cuprindă diferite organe sau sisteme. Frecvent întâlnită este alergia la nivelul pielii, urticaria la rece care se manifestă cu apariția de plăgi roșii care provoacă mâncărime pe zonele expuse la frig. Nu se știe exact cauza.
Declanșatorul este frigul, dar cauzele sunt deseori necunoscute, deși există și situații în care se identifică boli cronice, cum ar fi infecții virale sau alte boli cu severitate mai înaltă, chiar neoplazii. Mai frecvent întâlnită este rinita la frig. Nu este o alergie, dar manifestările sunt asemănătoare. Secretăm secreții apoase la nivelul nasului sau congestie nazală.
Mecanismul prin care se produce este diferit față de cel al rinitelor alergice în sensul că e vorba de o stimulare a terminațiilor nervoase de la nivelul mucoasei nazale, nu neaparat de o implicare a celulor sistemului imun. De aceea, trebuie să fie atent diagnosticată pentru a nu fi confundată cu rinita alergică. Și tratamentul este diferit.
Rinitele produse de expunerea la aerul rece apar atât la pacinții alergici, cât și la cei fără un teren alergic. Este important să facem diferența. Nu doar căile aeriene sunt implicate la reacții la frig, dar trebuie să știm că și astmul bronșic poate să se manifeste mai sever și să producă exacerbări prin expunere la frig, motiv pentru care pacientul trebuie să se adreseze unui serviciu de urgență. Ceața este un trigger și poate declanșa accese de astm”, a explicat dr. Adriana Cămuescu, la Digi 24.
Vezi și: Durere cervicală. 5 trucuri să scapi de durerea de ceafă și cap. Trucul genial cu compresa
Iată care sunt semnele simptomelor alergiei:
- strănut
- nas înfundat
- mâncărimi ale ochilor
- mâncărime în gât
- dificultăți de respirație, în special printr-un nas înfundat
- tuse uscată
- erupții cutanate
- senzație de rău
- febră
Există o varietate de alergeni de interior care pot declanșa simptome în timpul iernii, mai ales atunci când vremea este umedă și vă petreceți mai mult timp în interior din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
”Există manifestări ale alergiilor perene, în special alergia la acarienii de praful de casă, a mucegaiurilor, alergenii de interior sunt cei ai animalelor de companie. Produc manifestări în sezonul rece, mai pregnant pentru că crește expunerea. Perioada petrecută în interior este mai îndelungată și devin mai vizibile, deși sunt prezente în tot timpul anului.
În privința alergiei la praful de casă vorbim despre alergia la acarieni, nu neaparat la praful din exterior, care are o compoziție total diferită de praful din interior”, a mai explicat medicul.
Alergiile și răcelile au surse mult diferite. Răcelile rezultă dintr-un virus care este răspândit de cineva care este deja infectat. Alergiile rezultă din eliberarea de histamină de către organism, care creează un răspuns inflamator la alergeni sau alți iritanți.
O răceală, de asemenea, se termină odată ce corpul tău luptă împotriva infecției. Alergiile se pot întâmpla oricând ești expus la alergeni care intră în tractul respirator. Simptomele durează atâta timp cât sunteți expuși la alergeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...