Alergiile de primăvară. Patru POMI care le declanșează

alergiile - FOTO:Pexels@cottonbro
Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.

Alergiile de primăvară, la polen se întâlnesc în special primăvara, atunci când înfloresc copacii. Dușmanul principal al celor care suferă de alergii primăvara este polenul. Şi este peste tot, nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el.

Dacă stați la curte vă expuneți de zece ori mai mult la polenul care poate provoca alergii. 

Cei mai mulţi alergici la polen privesc cu ură spre pomii sau plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate. Acestea au un polen mai mare, mai greu şi lipicios care nu stă mult timp în aer şi de aceea nu sunt o ameninţare pentru persoanele alergice. Medicul primar alergologie și imunologie clinic Loredana Vasile explică care sunt plantele care provoacă cele mai multe alergii.

Care sunt pomii care provoacă cei mai mulți factori alergeni

 

- Primul polen care crează neplăceri alergicilor este polenul pomilor din familia Betulaceae: mesteacănul (Betula verrucosa), arinul (Alnus glutinosa) sau alunul (Corylus avellana), familie cunoscută pentru florile sub formă de amenţi (mâţişori). Polenul de mici dimensiuni este eliberat în cantităţi impresionante şi este purtat de vânt la distanţe mari

- Alunul (Corylus avellana)este un arbust sub formă de tufă înaltă care înfloreşte primăvara devreme în lunile februarie – martie. Înfloreşte cu mult timp înainte de înfrunzire şi produce o mare cantitate de polen. Alunul este o plantă exclusiv anemofilă, adică polenizarea se realizează doar cu ajutorul vântului.

- Arinul (Alnus glutinosa) este un arbore iubitor de umiditate care înfloreşte devreme, în lunile februarie – aprilie sau în iernile mai calde chiar din ianuarie. Frunzele tinere sunt lipicioase, de aici denumirea de glutinosa (în latina înseamnă lipicios).

- Mesteacănul (Betula verrucosa) înfloreşte în lunile martie – aprilie, o dată cu frunzele, iar polenizarea se realizează de către vânt. Este un arbore bine cunoscut pentru scoarţa albă motiv pentru care este utilizat şi că plantă ornamentală în parcuri şi grădini.

Expunere mai mare dacă stați la casă

Medicul mai explică faptul că persoanele care locuiesc la curte și au astfel de copaci în apropiere se expun la o cantitate mult mai mare de polen.

”A avea copacul la care eşti alergic în propria curte te expune la o cantitate de 10 ori mai mare de polen decât dacă acesta ar fi la câteva sute de metri distanţă, în parc sau în pădurea din apropiere”, mai spune medicul.

Vezi și: Seva viței de vie, leacul minune pentru căderea părului, bolile de ochi și rinichi: I se spune "apa VIE"

Alergii intense

Alergiile de primăvară pot fi moderate, sau intense. Depinde de fiecare persoană în parte. Polenul este în general invizibil, dar simptomele pe care le induce la alergici sunt intense.

”Adulţii şi copiii alergici la polenul de mesteacăn au simptome de rinită, conjunctivită şi astm dar şi dermatita atopică se poate agrava în sezonul de polen. Alergicii la acest tip de polen pot dezvolta şi reacţii alergice încrucişate la anumite fructe şi legume, fenomen denumit sindromul alergic oral. Acesta se manifestă prin senzaţie de mâncărime la nivelul buzelor, limbii, feţei, însoţită de umflarea şi înroşirea acestora. Aceste simptome apar la consumul de mere, ţelină, alune, migdale, kiwi, piersici, pere, prune, cireşe, coriandru”, mai explică medicul Loredana Vasile.

Vezi și: Cancerul la SÂN și legătura cu stresul și CARIILE. Când apare semnalul de alarmă. Poate să nu fie tumoră, ci o fibroză mai urâtă

Pași utili pentru a trece peste alergiile de primăvară

- Informarea privind alergiile şi alergenii

- Identificarea tipului de polen responsabil de declanşarea simptomelor

- Aplicarea măsurilor de reducerea a expunerii la polen

- Utilizarea medicamentelor antialergice care nu necesită prescripţie medicală

- Consultarea unui alergolog care poate verifica şi completa toţi paşii de mai sus

- Imunoterapia alergen specifică pentru efectul de durată asupra bolii alergice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel