Alergiile de primăvară. Cauzele și tratamentul lor

Alergiile de primavara. FOTO Pexels @ Edward Jenner
Alergiile de primăvară se manifestă în zilele vântoase, polenul fiind principalul cauzator al acestora. 

Primăvara este perioada cheie a anului în privința alergiilor sezoniere. Iar pe măsură ce plantele eliberează polen, persoanele ce suferă de alergii încep să strâmbe din nas, la propriu, și să strănute.

Deși nu există leac pentru acest gen de afecțiune, puteți lua măsuri pentru a limita alergiile de primăvară, de la medicamente la obiceiuri casnice.

Care sunt cauzele alergiilor de primăvară?

Cel mai cunoscut declanșator este polenul - mici boabe eliberate în aer de copaci și ierburi pentru a fertiliza alte plante. Când aceste granule ajung în nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar este provocat. Acesta percepe în mod eronat polenul ca fiind un intrus străin și eliberează anticorpi: substanțe care în mod normal identifică și atacă bacteriile, virusurile și alte cauze de îmbolnăvire a organismului.

Anticorpii lupta împotriva alergenilor, ceea ce conduce la eliberarea unor chimicale numite histamine în sânge. Histaminele sunt cele care fac ca nasul nostru să curgă, să avem senzația de mâncărime în zona ochilor și alte simptome cunoscute ale alergiilor, potrivit WebMD.

Polenul poate traversa distanțe foarte mari, ceea ce poate afecta un număr ridicat de persoane care suferă de alergii.

Cei mai frecvenți cauzatori de alergii de primăvară:

Copaci: anin, frasin, plop, fag, cedru, chiparos, ulm, hicori, ienupăr, arțar, dud, stejar, măslin, palmier, pin, plop, salcie.

Graminee și ierburi: paius, secară, iarba-câmpului, vernal.

Simptomele alergiilor de primăvară

Acestea se manifestă mai ales în zilele în care vântul bate mai puternic deoarece el împrăștie polenul cules prin aer. La polul opus, zilele ploioase reduc răspândirea polenului, îndepărtând alergenii.

Printre simptome se numără:

Nas care curge; 

Ochi înlăcrimați; 

Strănut; 

Tuse; 

Senzație de mâncărime la nivelul ochilor și al nasului;

Cearcăne.

Alergenii din aer pot cauza și astm - o afecțiune în care căile de pătrundere a aerului în corp se micșorează, devenind dificil de respirat, ceea ce duce la tuse, gâfâieli și repirație îngreunată.

Cum sunt diagnosticate alergiile

Daca nu ați fost diagnosticat până acum cu acest tip de alergii și aveți senzații de mâncărime a ochilor sau nasului pe timp de primăvară, este recomandată prezentarea la un specialist, unde cel mai probabil, la început, veți face un test de alergii.

Alergologul va face un test de piele, nedureros, care presupune atingerea unei suprafețe de piele cu o cantitate foarte mică de alergen sau vă va injecta chiar sub pielea de pe braț sau spate o mostră mică dintr-un alergen diluat. Dacă există alergie la vreuna dintre substanțe va apăarea o mică umflătură roșie. De asemenea, există și varianta prin care este măsurată în sange imunoglobina E, o proteină care apare la persoanele alergice.

Trebuie menționat faptul că și dacă se dovedește existența unei alergii la unul dintre alergenii dintr-un test, acest lucru nu înseamnă  că pacientul diagnosticat va reacționa, prin tuse sau strănut, la intrarea în contact cu acesta.

Tratarea alergiilor de sezon

Pentru a trata alergiile de primăvară, există mai multe metode eficiente pe care vi le poate recomanda medicul specialist:

Antihistaminicele reduc strănutul și mâncărimea – acestea diminuează cantitatea din corp de histamină (substanța care produce reacția alergică);

Decongestionantele micșorează vasele de sânge din căile nazale pentru a elibera starea de înfundare și de umflare;

Spray-ul nazal desfundă căile nazale mai repede decât decongestionantele orale fără să producă o parte din efectele secundare. Spray-ul nazal cu steroizi reduce inflamația și este tratamentul inițial preferabil. Picăturile de ochi ajută în cazul mâncărimilor oculare și în cazul ochilor înlăcrimați.

Vezi și: Sezonul ALERGIILOR la POLEN, prelungit cu 40 de zile. Care sunt simptomele și cum ne afectează schimbările climatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel