Alergia la ambrozie, picăturile de pus în nas dau dependență și sunt contraindicate

Rinita alergila care decurge din alergia la ambrozie e de multe ori confundată cu o răceala
EXCLUSIV
Mulți confundă rinita alergică declanșată de alergia la ambrozie cu nasul înfundat dat de o banală răceală. De asta, fac abuz de picături decongestive de pus în nas, iar ele, pe lângă faptul că nu rezolvă alergia, dau și dependență, atrage atenția, EXCLUSIV la Dc News și DC Medical, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergolog. Pentru rinita alergică sunt bune numai anumite spray-uri, subliniază medicul.

De multe ori când ne curge nasul, ne punem din reflex picături decongestive, convinși fiind că am răcit. Dar nasul acesta curgător poate fi de fapt o rinită alergică, rezultată din alergia la ambrozie, spre exemplu, caz în care picăturile decongestive mai mult rău fac, atrage atenția dr. Adriana Camuescu, medic primar alergolog de la Spitalul Clinic Sanador.

Dependența de picăturile decongestive

„Decongestivele, folosite pe termen lung, dau ceea ce știm cu toții: dependență. Nu controlează simptomele, decât parțial, temporar, după care poate să apară dependența, cu nevoia tot mai frecventă de folosire a acestor picături, și nu intervin pe mecanismul producerii simptomelor. Au și alte riscuri, precum alterarea mucoasei bineînțeles, distorsionarea mirosului. Acestea sunt efecte cunoscute pe care oamenii le experimentează dacă folosesc excesiv picăturile de desfundat nasul și în cursul răcelilor obișnuite. E riscant să faci așa ceva", subliniază medicul, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.

Să scapi de o astfel de dependență e foarte greu, pentru că în primă fază nasul îți va curge peste măsură și va fi înfundat. Dar renunțarea trebuie să fie bruscă și definitivă.

„Sigur, nu e cea mai medicală recomandare, dar să reziste o prioadă de timp. Există și tablete care conțin pseudoefedrină, care este un decongestiv și care-i poate ajuta și le poate lăsa nasul „să respire" adică fără aceste picături", arată alergologul.

Ce recomandă medicii pentru alergii

Dr Adriana Camuescu spune că pentru alergii trebuie folosite altfel de medicamente, care se pulverizează în nas sau se inhalează, și care nu dau dependența decongestivelor.

„Dacă vin să ne ceară sfatul, află că există spray-uri antiinflamatorii pe care le pot folosi, care într-adevăr nu au efectul acela spectaculos al decongestivelor. Sunt spray-urile cu cortizon, de care lumea se teme și nu prea are de ce, pentru că ele acționează la nivel local și controlează inflamația de la nivelul nasului, nu dau dependența de care lumea se teme în ceea ce privește preparatele cortizonice, și previn această nevoie de decongestiv, pentru că practic țin nasul dezinflamat, folosindu-le zilnic, folosindu-le regulat, și nu mai obligă pacientul să recurgă la aceste decongestive. Deci, scapă de decongestiv și-și controlează și corect simptomele", spune ea.

Despre cortizon s-a tot vehiculat că și el ar da dependență dar și deficite de creștere, spre exemplu. Dar nu e adeăvărat - explică medicul – în cazul spray-urilor, ci doar al pastilelor și al produselor injectabile. Spray-urile sunt sigure, evident, atâta timp cât sunt corect recomandate și folosite.

„Studiile medicale arată că la folosire corectă, în doze adecvate, nu există absolut niciun fel de risc pe creștere, pe dezvoltare normală a copilului, nicidecum acea dependență care, ca efect advers, este atribuită preparatelor cortizonice injectabile sau orale, deci nicidecum celor administrate local în nas sau preparatelor pentru astm, spray-urilor și inhalatoarelor cu cortizon. Nu trebuie să se teamă. Au și ele efecte secundare, din păcate, dar nu atât de importante. Trebuie recomandate cu mare grijă. De exemplu, copiii care au mucoasa nazală mai sensibilă. Care sângerează, care au epistaxisuri frecvente (sângerările din nas), până la vindecare, până la remiterea episoadelor de sângerare, nu pot să folosească cortizon. Pentru că folosit pe termen lung, așa cum e nevoie într-o rinită alergică spre exemplu, cortizonul poate să fragilizeze vasele din mucoasa nazală și să accentueze sângerările. După asta, mai pot să usuce mucoasa nazală", a mai spus expertul Sanador.

Cine pune diagnosticul de rinită alergică și cum te vindeci de alergii, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel