Cercetătorii au realizat o...
Opțiunile de ustensile de gătit includ oțel inoxidabil, sticlă, teflon, fontă și cupru. Este dificil să alegeți cea mai bună alegere din cauza varietății și a nevoii de materiale de înaltă calitate. Două tipuri principale de vase de gătit sunt ceramica și PTFE (teflon).
PTFE este cunoscut pentru calitatea sa antiaderentă, dar a fost asociat cu cancerul din cauza utilizării acidului perfluorooctanoic (PFOA), o substanță chimică nocivă. PFOA a fost interzis. Pe de altă parte, vasele de gătit ceramice sunt fabricate dintr-un derivat al nisipului, oferind un finisaj alunecos, antiaderent. Ambele tipuri au avantajele și dezavantajele lor.
Atunci când alegeți ustensile de gătit pentru utilizare pe termen lung, este esențial să luați în considerare cele mai sănătoase opțiuni. Cele mai „sănătoase” opțiuni în materie de ustensile de gătit sunt sticla și oțelul inoxidabil, deoarece acestea sunt, în general, mai sigure pentru utilizarea pe termen lung.
Ustensilele de gătit ceramice sunt de obicei fabricate din metal și acoperite cu un material antiaderent, cum ar fi siliconul, care este mai sigur la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, unele mărci pot utiliza acoperiri metalice grele.
Teflonul, substanța chimică utilizată în produsele Teflon originale, a fost interzis din 2014 (PFOA), iar produsele mai noi utilizează PFA, care au fost asociate cu probleme de sănătate.
Longevitatea și siguranța asociată a ustensilelor de gătit din ceramică și teflon sunt influențate de diverși factori, inclusiv tipul de acoperire, metoda de aplicare și tipul de metale utilizate.
Sticla și oțelul inoxidabil, pe de altă parte, nu conțin un strat, ceea ce le face o alegere mai sigură și mai sănătoasă. Prin urmare, este esențial să alegeți vase de gătit care sunt sigure pentru utilizarea pe termen lung.
Articolele de gătit ar trebui inspectate pentru acoperiri și materialul de bază, deoarece acestea se pot dezintegra în timp, permițând substanțelor chimice nocive să pătrundă în alimente.
Limitați substanțele chimice precum PFOA, PFAS și varietățile antiaderente și evitați vasele de gătit pe bază de metal, precum aluminiul, cu excepția cazului în care se utilizează aluminiu anodizat.
Fonta și oțelul inoxidabil sunt în general sigure, dar aveți grijă când vine vorba de cupru. Evitați gătitul la temperaturi ridicate, în special pentru proteinele animale. Pentru siguranță, acordați prioritate opțiunilor de top precum sticla, Pyrex, fonta și oțelul inoxidabil. Concentrați-vă pe materialul de bază, mai degrabă decât pe stratul de la suprafață și alegeți vase de gătit din sticlă, Pyrex și oțel inoxidabil pentru utilizare pe termen lung.
Durabilitatea ustensilelor de gătit din ceramică și teflon depinde de curățarea corespunzătoare. Se recomandă evitarea căldurii înalte, a arderii, a spălării cu buretele, a frecatului abraziv și a utilizării cleștilor, spatulelor sau ustensilelor metalice pentru o stare bună, precum și evitarea căldurii înalte în timpul gătitului.
Foto: Freepik @stockking
Ustensilele de gătit antiaderente, inclusiv tigăile antiaderente, sunt acoperite cu o substanță alunecoasă numită politetrafluoroetilenă (PTFE), cunoscută și sub denumirea de teflon.
Teflonul face parte dintr-un grup de substanțe chimice PFAS care pot contamina aerul, apa și mediul. Expunerea la substanțele chimice PFAS a fost asociată cu cancerul și alte probleme de sănătate.
Formula originală de teflon a fost asociată cu boli ale tiroidei, leziuni pulmonare și simptome pe termen scurt în urma inhalării vaporilor. Noua formulă, care conține PFAS, a fost asociată cu dezvoltarea cancerului, afecțiuni ale ficatului, rinichilor, sănătatea sistemului imunitar și reproducerea. Deși vasele de gătit antiaderente sunt comune și accesibile, nu sunt neapărat cea mai sigură opțiune.
Aluminiul, un metal ușor și ieftin, este adesea folosit la gătit, dar au fost exprimate îngrijorări cu privire la potențiala sa legătură cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, Asociația Alzheimer consideră că utilizarea zilnică a aluminiului este puțin probabil să contribuie la această afecțiune.
Ustensilele de gătit din aluminiu anodizat, tratate cu o soluție acidă, reprezintă o opțiune mai sigură datorită ușurinței cu care se curăță și proprietăților antiaderente.
Oțelul inoxidabil, un aliaj metalic rezistent cu fier, crom și nichel, este ideal pentru gătit datorită distribuției uniforme a căldurii. Este ușor de curățat și ieftin, dar trebuie să fie înmuiat imediat și gătit cu un lubrifiant. Pentru durabilitate, luați în considerare produsele cu miez pe bază de cupru sau aluminiu.
Tigăile ceramice sunt oale și cratițe antiaderente acoperite cu metal, adesea acoperite cu silicon. Deși pretind că sunt mai ecologice, producția în masă este încă relativ nouă. Deși sunt mai sigure la temperaturi mai ridicate decât teflonul tradițional, vasele ceramice nu sunt la fel de sigure din cauza potențialului de scurgere a metalelor grele din glazurile utilizate pentru etanșarea ceramicii.
Ustensilele de gătit din fontă sunt o alegere populară pentru bucătarii casnici datorită durabilității, proprietăților antiaderente și aromei unice. Aceasta poate leviga fierul în alimente, ceea ce o face recomandată persoanelor anemice. Deși costisitoare, durează zeci de ani și necesită metode specifice de curățare și produse speciale.
Ustensilele de gătit din cupru, cu o bază din oțel inoxidabil și un strat de cupru, conduc bine căldura și conțin cupru, care are valoare nutritivă. Cu toate acestea, cuprul neacoperit și învelișurile obișnuite se pot scurge în alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...