Aldosteron, sex, tensiune arterială. Patru studii care explică legătura dintre acestea

Partener optimist
Aldosteronul este un hormon care reglează sarea și potasiul din corp și care joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, și în sănătatea inimii și rinichilor.

Adosteron, sex, tensiune arterială. Din ce în ce mai multe cercetări despre sănătatea cardiovasculară constată diferențe în modul în care bărbații și femeile reglează tensiunea arterială. Pe lângă rolul de a regla sarea și potasiul, aldosteronul, un hormon, joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale și în sănătatea inimii și a rinichilor. Funcționează prin combinarea cu structuri numite receptori mineralocorticoizi, care sunt o țintă comună pentru medicația cardiovasculară.

Societatea Americană de Fiziologie face un scurt rezumat a trei studii care analizează legăturile dintre aldosteron, sex și tensiunea arterială:

1. Cercetarea lui José Romero, doctorand la Brigham and Women's Hospital, și la Harvard Medical School din Boston, susține că, la om și șobolani, „femeile pot fi mai sensibile la blocarea receptorilor mineralocorticoizi decât bărbații". La șobolani, o creștere a unui compus care stimulează producția de aldosteron a condus la deteriorarea mai mare a inimii și a rinichilor la femele decât la masculi. În plus, celulele de stocare a grăsimilor, adipocite, produc un hormon numit leptină, cunoscut pentru rolul său în reglarea foamei. Atât bărbații, cât și femeile au o producție crescută de leptină, împreună cu o creștere a bolilor cardiovasculare.

2. Un alt doctorand, de la Colegiul Medical din Georgia din cadrul Universității Augusta, și echipa sa au descoperit că mecanismele din spatele acestor boli cardiovasculare legate de obezitate diferă semnificativ între sexe. Mai precis, la bărbați, leptina declanșează hipertensiunea arterială prin stimularea sistemului nervos simpatic, parte a sistemului nervos cunoscut pentru „răspunsul la luptă sau zbor". Iar la femei, leptina a stimulat producția de aldosteron, un exces din care a dus la disfuncții cardiovasculare.

3. Mykola Mamenko de la același Colegiu Medical din Georgia are un studiu despre sensibilitatea specifică sexului la aldosteron în reglarea tensiunii arteriale ridicate. Cercetătorii au tratat șobolanii femele și masculi cu un compus care stimulează aldosteronul și apoi au dat unora dintre acești șobolani medicamentul spironolactonă, care este utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială. Ei au descoperit că, deși stimulentul aldosteronului a crescut aldosteronul la ambele sexe, spironolactona a îmbunătățit doar tensiunea arterială la femei. Alte măsuri metabolice au reiterat acest efect, arătând că spironolactona a îmbunătățit doar în funcția renală la femei.

4. În urma cercetărilor anterioare asupra unei diete cu un nivel mare de săruri, Jessica Faulkner, doctorand de la Colegiul Medical din Georgia, a investigat diferențele de sex ca răspuns la o dietă săracă cu sare. Cercetătorii au hrănit șoareci de sex masculin și feminin, fie o dietă normală, fie săracă. Au măsurat apoi markeri de răspuns cardiovascular la 14 și 28 de zile. Șoarecii femele pe o dietă săracă cu sare au arătat o producție mai mare de aldosteron și un nivel mai mare de enzimă implicată în producția de aldosteron decât bărbații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel